Πώς 4 απλές σπιτικές κινήσεις μας φτιάχνουν τη διάθεση;

Εκτός των τειχών κρίση. Εντός των τειχών (του σπιτιού) καλή διάθεση. Έστω και αν δεν τη διαθέτεις, μπορείς να τη διεκδικήσεις με απλές, σχεδόν ανέξοδες κινήσεις στη στιγμή.

Άλλαξε την ατμόσφαιρα

Οι παρακάτω 4 προτάσεις θα μπορούσαν θαυμάσια να θεωρηθούν επιστημονικές συστάσεις. Το έχουν πει και οι ειδικοί: Μικρές, απλές αλλαγές στην καθημερινή ζωή (που φτιάχνουν ατμόσφαιρα) βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσης και αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές καταστάσεις. Όλες βασίζονται στο χάιδεμα των αισθήσεων και έχουν αποδειχθεί πραγματικά αποτελεσματικές:

Μυρωδάτα συρτάρια

Διάλεξε σαπούνια σε μυρωδιές που σου αρέσουν και βάλε ένα σε κάθε συρτάρι με τα προσωπικά σου είδη (εσώρουχα, κάλτσες κλπ). Κάθε φορά που θα ανοίγεις ένα συρτάρι για να ντυθείς, το αγαπημένο σου άρωμα θα σε εκπλήσσει ευχάριστα.

Το ίδιο μπορείς να κάνεις και στη ντουλάπα χρησιμοποιώντας αρωματικά φακελάκια τσαγιού (γιασεμί, περγαμόντο, κανέλα, πορτοκάλι, εξωτικά φρούτα), που θα κρεμάσεις ανάμεσα στα ρούχα.

* Σύμφωνα με τους επιστήμονες η όσφρηση επηρεάζει το 75% των συναισθημάτων μας και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη, τη δημιουργικότητα, τη συγκέντρωση και την καταπολέμηση του άγχους.

Πολύχρωμα σεντόνια

Στρώσε το στρώμα σου (για δυο ή και για έναν / μία) με όλα τα λουλούδια από τα… συρτάρια σου: Άπλωσε στο κρεβάτι σου τα πιο χαρούμενα, χρωματιστά σεντόνια που έχεις σε πείσμα του γκρίζου που κυκλοφορεί έξω από το σπίτι σου.

* Η Αμερικανίδα συγγραφέας των βιβλίων “Το Σχέδιο Ευτυχία” (The Happiness Project) και “Πιο ευτυχισμένος/η στο σπίτι” (Happier at Home) Gretchen Rubin τονίζει ότι η τρίλεπτη ενασχόληση με το στρώσιμο του κρεβατιού είναι η πιο απλή κίνηση που μπορεί να επηρεάσει θετικά την ευτυχία μας. Μην εκπλαγείς αν μάθεις ότι η συγγραφέας αντλεί τις εμπνεύσεις για τα βιβλία της, εκτός των άλλων, από τα “Ηθικά Νικομάχεια” του Αριστοτέλη.

Φανταχτερά μαξιλάρια

Ρίξε 3-4 πολύχρωμα, φωτεινά μαξιλαράκια στους καναπέδες και τις πολυθρόνες, για να ξυπνήσουν με τη ζωντάνια και τη δύναμη των χρωμάτων τους ένα συνηθισμένο, ήσυχο περιβάλλον. Η ζωή μέσα στο σπίτι ζητάει ενέργεια και οπτικές αντιθέσεις για να γίνει πιο θελκτική και ενδιαφέρουσα.

* Για τη δύναμη των χρωμάτων στη ζωή μας έχουν ειπωθεί πολλά από τους ψυχολόγους.

Άρωμα βανίλιας στην κουζίνα

Δώσε νέα πνοή στην κουζίνα και κάνε την να μυρίσει μεθυστικά με άρωμα βανίλιας ή μοσχολέμονου. Άφησε ένα ξυλαράκι βανίλιας ή φλούδα από πράσινο μοσχολέμονο επάνω σε ένα ελαφρώς ζεστό μάτι της κουζίνας, για να πλημμυρίσει όλο το δωμάτιο με ευχάριστη μυρωδιά.

Επιπλέον, σκούπισε το ψυγείο και το τραπέζι με ένα πανί βουτηγμένο σε εκχύλισμα βανίλιας (ή ελαφρά υγρό και πασπαλισμένο με σκόνη βανίλιας), για να εξουδετερώσεις τις άσχημες μυρωδιές.

* Βάσει επιστημονικών ερευνών, η χαλαρωτική βανίλια μειώνει κατά 65% το άγχος, ίσως γιατί θυμίζει παγωτό, διακοπές, απαλότητα, φροντίδα και παρήγορη γαλακτώδη ζεστασιά, ενώ το άρωμα λεμονιού είναι τονωτικό και αναζωογονητικό.

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ