Η κίτρινη αρωματική φάβα που έχουμε την πολυτέλεια να τρώμε στην Ελλάδα είναι πολύ γευστική, όπως και επώνυμη (Σαντορίνης, Φενεού). Συνήθως τη συναντάμε ως ορεκτικό, όμως μπορεί μια χαρά να σταθεί και ως κύριο πιάτο, συνοδευμένο από σαλάτα εποχής (π.χ. λάχανο, καρότο, ελιές) – όπως άλλωστε τρώμε όλα τα όσπρια. Διότι περί οσπρίου πρόκειται και μάλιστα για ένα είδος… χρυσού κουκιού (λαθούρι άγριο ή ήμερο).
Η φάβα είναι πλούσια σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και φλαβονοειδή, άρα πολύ θρεπτική και θεραπευτική. Ο θρύλος λέει, ειδικά για την ποικιλία της σαντορινιάς φάβας, ότι συγκαταλεγόταν ανάμεσα στα φυτά που διατηρούσε στον μυθικό κήπο της η μάγισσα Μήδεια.
Λέγεται ότι η φάβα χρησιμοποιήθηκε ως θεραπεία για την παράλυση, τον καρκίνο και τη στυτική δυσλειτουργία. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι περιέχει λαθυρίνη, ένα δηλητηριώδες αμινοξύ που βρίσκεται επίσης στα μπιζέλια, τον αρακά και τα ρεβίθια. Πρόκειται για μια τοξική ουσία, η οποία όμως καταστρέφεται με τον βρασμό, οπότε τα όσπρια παύουν να είναι δύσπεπτα. Εσύ βέβαια μπορείς να μετατρέψεις τη φάβα σε ένα πιάτο με μαγική νοστιμιά ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες.
Δες κι αυτά:
Γιατί οι φακές συνδυάζονται ιδανικά με το ρύζι; Δεν είναι μόνο θέμα γεύσης…
Γιατί τα μαυρομάτικα φασόλια κλείνουν το… μάτι στην υγεία;
Πόσο θρεπτικό όσπριο είναι ο αρακάς;
Υλικά (για 2 άτομα):
- Ένα τέταρτο φάβα (μισό πακέτο του μισού κιλού)
- Ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- Λίγη κάπαρη
- Αλάτι
- Λεμόνι
Εκτέλεση:
Βάζεις σε μια κατσαρόλα τρία ποτήρια νερό και ρίχνεις τη φάβα. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, η φάβα θα αφρίσει, οπότε την ξαφρίζεις με ένα κουτάλι. Μετά από 2-3 λεπτά κλείνεις το μάτι, σκεπάζεις την κατσαρόλα και την αφήνεις επάνω στο μάτι για περίπου μισή ώρα.
Στη συνέχεια σουρώνεις τη φάβα και την ξεπλένεις με κρύο νερό. Την ξαναρίχνεις στην κατσαρόλα, προσθέτεις άλλα τρία ποτήρια νερό (ζεστό αυτή τη φορά), ένα μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, καθώς και 5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Ανάβεις το μάτι και, μόλις το φαγητό αρχίσει να βράζει, χαμηλώνεις λίγο τη φωτιά και αφήνεις τη φάβα να μαγειρευτεί για 25-30 λεπτά, μέχρι να πιει το νερό της. Προσθέτεις ακόμα δύο κουταλιές ελαιόλαδο και όσο αλάτι επιθυμείς, ανακατεύεις το φαγητό και κλείνεις το μάτι. Σε 2-3 λεπτά αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνεις τη φάβα στο μπλέντερ, για να γίνει πολτός.
Σερβίρεις το φαγητό στολίζοντας το κέντρο του κάθε πιάτου με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και κάπαρη και περιχύνοντας με ελαιόλαδο.
Μερικές φρεσκοκομμένες φέτες λεμονιού είναι απαραίτητες στο τραπέζι, για να δώσουν την τελευταία πινελιά νοστιμιάς σε αυτό το βελούδινο, παραδοσιακό πιάτο.