Πώς η τακτοποίηση της ντουλάπας σου μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου;

Αν ποθείς την πραγματική αλλαγή στη ζωή σου, ξεκίνησε από την ντουλάπα σου. Όσο απίστευτο και αν σου φαίνεται, η ντουλάπα κρατάει στο εσωτερικό της τη δύναμη του χαρακτήρα σου. Αν κατορθώσεις να επιβάλεις την τάξη στους αποθηκευτικούς σου χώρους, η ισορροπία που θα επέλθει μπορεί να φέρει και την αλλαγή που περιμένεις.

Η τακτοποίηση και η ανανέωση βήμα-βήμα

Βγάλε όλα τα ρούχα έξω από την ντουλάπα και κάνε τέσσερις βασικές ερωτήσεις στον εαυτό σου για καθεμία ενδυμασία: Μου αρέσει; Με κολακεύει πραγματικά; Μου χαρίζει την εικόνα που θέλω να προβάλλω; Με κάνει να εκπέμπω άνεση, χαρά, αυθεντικότητα, ομορφιά; Έστω και αν χρειαστεί να κρατήσεις μόνο τα μισά από τα ρούχα σου, θα έχεις τελικά την αίσθηση ότι μια αύρα ανανέωσης έχει φρεσκάρει τα πάντα. Θα ανακουφιστείς απίστευτα.

Αποφάσισε τι θα αποχωριστείς: Έχεις συρτάρια στα οποία διατηρείς διάφορα μικροαντικείμενα που δεν σου χρειάζονται, αλλά λυπάσαι να τα πετάξεις; Ξεχώρισε απλώς τους θησαυρούς από τα σκουπίδια. Ζύγισε την αξία τους δίνοντας περιθώριο ενός λεπτού στον εαυτό σου για να αποφασίσει. Πέταξε  ό,τι σου είναι άχρηστο και μη γυρνάς πίσω. Προχώρησε δυναμικά μπροστά χαράζοντας πορεία καθαριότητας και αρχοντιάς!

Να οργανώσεις ή να πετάξεις; Η οργάνωση σε εκπαιδεύει να αποκτήσεις αποτελεσματικότητα, ικανότητα και αποδοτικότητα. Το να αποχωριστείς πράγματα σε κάνει να ξεκολλάς από εμμονές του παρελθόντος και σου προσφέρει πρακτικότητα. Το να οργανώσεις σου δίνει πρόσβαση σε ό,τι είναι πιο σημαντικό για σένα. Το να πετάξεις σε αναγκάζει να ξεχωρίσεις τι πραγματικά είναι σημαντικό. Μπορείς να οργανώσεις χωρίς να ξεφορτωθείς τίποτα. Είναι αδύνατον όμως να ξεφορτωθείς μια για πάντα περιττά πράγματα, αν δεν τα πετάξεις.

Ζεν για τη σαβούρα: Μια ιστορία του Ζεν μιλάει για έναν μοναχικό ταξιδιώτη, που συνάντησε στον δρόμο του έναν χείμαρρο χωρίς γέφυρα. Ο ταξιδιώτης έφτιαξε μια γερή σχεδία για να διασχίσει το ποτάμι. Όταν έφτασε στην απέναντι όχθη, σκέφτηκε: “Ωραίο σκαρί έφτιαξα. Κι αν παρακάτω συναντήσω κι άλλο ποτάμι; Δεν το αφήνω λοιπόν, θα το κουβαλήσω μαζί μου”. Ακόμα το κουβαλάει! Για πόσα χρόνια θα εξαρτάσαι από πράγματα που σε εξυπηρέτησαν κάποτε και θα εξακολουθήσεις να τους δίνεις τιμητική θέση στην ντουλάπα σου για την υπόλοιπη ζωή σου; Θυμήσου ότι έφτασες να είσαι αυτός/η που είσαι ανεξάρτητα από ό,τι έχεις στην κατοχή σου. Αν σε κατέχει η κατοχή, δεν μπορείς να νιώσεις ελευθερία και αυτοπεποίθηση. Νιώθεις αγωνία.

Άδειασε το τέλμα που λιμνάζει στην ντουλάπα σου. Μόλις την ανοίγεις, νιώθεις ενοχές και απογοήτευση; Δεν ξέρεις τι να διαλέξεις ανάμεσα στα εκατοντάδες πράγματα που έχεις και αυτό σε εκνευρίζει; Καταναλώνεις όλη σου την ενέργεια στο ψάξιμο; Αυτό ακριβώς ονομάζεται συσσώρευση σαβούρας. Υπάρχουν λύσεις. Χρειάζεσαι έναν στόχο. Σκέψου τι θέλεις και άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σου. Σίγουρα δεν παρατάει κάποιος τις συνήθειες του χωρίς λόγο, αν δεν τον περιμένει κάποια ανταμοιβή. Αυτή μπορεί να λέγεται απελευθέρωση, δημιουργικότητα, γαλήνη, ισορροπία, τάξη. Όποια λέξη σε ενθουσιάζει περισσότερο, αυτή είναι που θα σε κινητοποιήσει να κάνεις χώρο στην ντουλάπα σου – και στη ζωή σου.

Γράψε έναν κατάλογο απαντώντας στην εξής ερώτηση: Αν χανόταν αύριο ό,τι έχω αποθηκεύσει στην ντουλάπα μου, τι θα μου έλειπε από όλα αυτά; Κόλλησέ τον στον τοίχο και ξεκίνησε. Δεν θα σου πάρει παραπάνω από 3-4 ώρες. Αν δειλιάσεις, σκέψου τι σε ενδιαφέρει περισσότερο, το αντικείμενο που θέλεις να κρατήσεις ή ο χώρος που θα κερδίσεις;

Κάνε το μόνο όταν έχεις κέφι: Είναι αλήθεια, χρειάζεσαι άκρατο ενθουσιασμό για να ξεκινήσεις. Ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο αφιερωμένο σε εκκαθαρίσεις είναι προτιμότερο από μια πρόχειρη εκκαθάριση τις βραδινές ώρες μετά τη δουλειά.

Άνοιξε τα παράθυρα να πλημμυρίσει ο χώρος με φως, βάλε τη μουσική που σε ενεργοποιεί, φτιάξε το ποτό που σου αρέσει, πάρε φόρα και συγκεντρώσου στον στόχο σου.

Αποφάσισε πού θα δωρίσεις τα περιττά: Ό,τι εσύ δεν χρειάζεσαι, μπορεί να το έχει ανάγκη κάποιος άλλος. Ο αδελφός σου, η ανιψιά σου, οι φίλοι σου, φιλανθρωπικές οργανώσεις, φτωχοί και ιδρύματα αστέγων περιμένουν.

Κάνε την ταξινόμηση που σε βολεύει: Με τρόπο που να σε διευκολύνει ταξινόμησε ρούχα και αντικείμενα κατά είδος, π.χ. σύμφωνα με τον τύπο του ρούχου, την εποχή, τη χρήση (καθημερινό, για το γυμναστήριο, για τη δουλειά, τη βραδινή έξοδο κλπ.).

Κλείσε τους λογαριασμούς σου με τα ενθύμια: Το φόρεμα που σου θυμίζει μια αξέχαστη βραδιά αλλά δεν σου κάνει πλέον, η τσάντα που σου δώρισαν οι συνάδελφοι αλλά δεν σε βόλεψε ποτέ αξίζουν τον κόπο να πιάνουν ακόμα χώρο στην ντουλάπα και στο μυαλό σου; Η ζωή προχωράει…

Η αισθητική είναι το παν: Λυπήσου τον καημένο τον εγκέφαλό σου και μην τον ταλαιπωρείς άλλο με τον γρίφο που οι πρόγονοί μας ονόμασαν φύρδην – μίγδην (δηλ. άνω – κάτω). Κάνε την ντουλάπα σου ποίημα αισθητικής και ευχρηστίας, γιατί αυτό ηρεμεί, χαλαρώνει και δημιουργεί ευφορία στο νευρικό σύστημα. Όπως κάθε τι όμορφο και περιποιημένο άλλωστε!

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ