Πόσο σοβαρά απειλούν την υγεία μας τα ακραία καιρικά φαινόμενα;

Δεκάδες χρόνια άναρχης ανθρώπινης βιομηχανικής δραστηριότητας. Σήμερα είμαστε στην αρχή μιας αλυσίδας συνεπειών, οι οποίες προβλέπεται να εκτυλιχτούν σε βάθος χρόνου συμπαρασύροντας όλα τα μέλη του ανθρώπινου είδους ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας, κοινωνικής τάξης ή μορφωτικού επιπέδου.

“Πολλά νοσήματα αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά κατά τα επόμενα έτη εάν δεν ληφθούν από τα κράτη σοβαρά μέτρα ελέγχου της κλιματικής αλλαγής”, επισημαίνει η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Και αναφέρει πέντε από τις πιο σημαντικές καταγεγραμμένες βλαπτικές επιδράσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων στην υγεία μας:

Αυξάνεται ο κίνδυνος αλλεργιών, καρδιαγγειακών και πνευμονικών νοσημάτων. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ευνοούν τη διασπορά σκόνης αλλεργιογόνων και σπόρων μούχλας, που πυροδοτούν εύκολα αλλεργικές αντιδράσεις. Λεπτά σωματίδια, ρύποι και χημικές ουσίες μετακινούνται μαζικά μέσω του αέρα από το χώμα σε μεγάλες αποστάσεις με αποτέλεσμα να ερεθίζουν και να δρουν τοξικά σε πνεύμονες και αεραγωγούς.

Άλλοι αερομεταφερόμενοι ρύποι προσκολλώνται στα αγγεία παρουσιάζοντας τοξική δράση ανάλογη του καπνίσματος και προδιαθέτουν για αγγειακές βλάβες, εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια.

Μέτρα ατομικής προστασίας: Δώστε προσοχή στις μετρήσεις των ρύπων και παραμείνετε σε κλειστούς χώρους κατά τη διάρκεια ημερών με αυξημένη συγκέντρωση ρύπων.

Να είστε σε επιφυλακή και να μην αμελείτε την ιατρική σας εξέταση, εάν εμφανίσετε αναπνευστικά ή αλλεργικά συμπτώματα.

Αυξάνεται ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος λόγω της μείωσης του όζοντος στην ατμόσφαιρα και ο κίνδυνος θερμοπληξίας λόγω αύξησης του ετήσιου αριθμού ημερών καύσωνα.

Μέτρα ατομικής προστασίας: Να έχετε επαρκή αντηλιακή προστασία, να μην εκτίθεστε στον ήλιο κατά το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα.

Να μεριμνάτε για την επαρκή σας ενυδάτωση. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα σας, μην αμελήσετε την άμεση ιατρική εξέταση.

Αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης νέων θανατηφόρων επιδημιών. Οι μεταβολές στην αλμυρότητα και στη στάθμη της θάλασσας αλλάζουν την επιδημιολογία των μικροβίων και των ιών που επικρατούν σε αυτή. Περισσότερο μελετημένα είναι τα βακτήρια Vibrio, τα οποία μεταφέρονται σε θαλάσσια ζώα και από αυτά στον άνθρωπο.

Στην ξηρά, οι αλλαγές στη θερμοκρασία, στις βροχοπτώσεις, στην υγρασία, και άλλες καιρικές συνθήκες διευκολύνουν την εξάπλωση ασθενειών που μεταδίδονται με τσιμπούρια ή έντομα όπως είναι η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός ο πυρετός του Δυτικού Νείλου, η νόσος Lyme.

Επιπλέον, η αυξημένη θερμοκρασία περιβάλλοντος ευνοεί την ανάπτυξη ιών και μικροβίων σε τρόφιμα που παραμένουν επί μακρόν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μετά το μαγείρεμα.

Μέτρα ατομικής προστασίας: Τηρήστε σχολαστικά μέτρα ατομικής υγιεινής κατά την παρασκευή και βρώση τροφίμων, όπως το πολύ καλό πλύσιμο χεριών και πρώτων υλών διατροφής, το καλό μαγείρεμα των τροφίμων, η σωστή συντήρησή τους στο ψυγείο.

Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά και προστατευτικό ρουχισμό κατά των εντόμων. Απομακρύνετε εστίες με λιμνάζον νερό, κουρέψτε επαρκώς το γρασίδι.

Αυξάνονται οι πιθανότητες ατυχημάτων. Ακόμα και σχετικά μικρές μεταβολές στη θερμοκρασία, την υγρασία και άλλες περιβαλλοντικές συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν ακραία φαινόμενα, όπως πυρκαγιές, τυφώνες ή πλημμύρες.

Μέτρα ατομικής προστασίας: Να είστε προετοιμασμένοι για τέτοια ακραία φαινόμενα. Βεβαιωθείτε ότι οι κατοικίες σας είναι εφοδιασμένες με αναλώσιμα έκτακτης ανάγκης και παρακολουθήστε εκπαιδευτικά προγράμματα διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων. Μεριμνήστε για την ασφάλεια της οικίας και της γειτονιάς σας και διαμορφώστε σχέδιο ταχείας εκκένωσης σε περίπτωση ανάγκης.

Αυξάνονται οι κίνδυνοι παγκόσμιας μόλυνσης λόγω της χρήσης φυτοφαρμάκων στη γεωργία, η οποία έχει ενταθεί εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών. Αυτές οι χημικές ουσίες ενδέχεται να έχουν καρκινογόνο δράση ενώ άλλες δρουν ως μεταβολικοί και ενδοκρινικοί διαταράκτες που μειώνουν την ανθρώπινη γονιμότητα ή προδιαθέτουν για εμφάνιση διαβήτη.

Μέτρα ατομικής προστασίας: Κάνετε ό, τι μπορείτε για να μειώσετε τη χρήση χημικών ουσιών και τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ