Πώς θα γίνεις ένας καλός ακροατής;

Λένε ότι το να είσαι καλός ακροατής είναι τέχνη. Απαιτεί να έχεις καλλιέργεια, επιδεξιότητα και επικοινωνιακό χάρισμα. Αν είναι έτσι, πόσοι από εμάς ξέρουμε πραγματικά να ακούμε τον συνομιλητή μας, χωρίς τα λόγια του να πηγαίνουν… στον βρόντο;

Ακροατές της μισής μέρας

Όπως δείχνουν οι στατιστικές, δαπανάμε περίπου τις μισές ώρες της ημέρας μας στην ακρόαση συγγενών, φίλων, συναδέλφων, γνωστών και αγνώστων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το να ακούς τους άλλους αποτελεσματικά και σωστά είναι πολύ σημαντικό, ώστε να μην σπαταλάς τόσο χρόνο άδικα.

Τρόποι ανθρώπινης επικοινωνίας βέβαια υπάρχουν πολλοί, γραπτοί και προφορικοί. Όλοι έχουμε εκπαιδευτεί από μικρή ηλικία να μιλάμε και να γράφουμε. Να ακούμε όμως με ευγένεια, συγκεντρωμένοι, χωρίς να ξεχνάμε το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο ό,τι ειπώθηκε και χωρίς να διακόπτουμε συνεχώς δεν το διδασκόμαστε ποτέ.

Εν ολίγοις πολλοί από εμάς (είτε γιατί είμαστε προσηλωμένοι σε αυτό που ετοιμαζόμαστε να πούμε είτε επειδή το μυαλό μας ταξιδεύει κάπου αλλού) λίγα πράγματα συγκρατούμε και κατανοούμε από όσα μας λέει ο συνομιλητής μας. Και τελικά η κακή ακρόαση μας δημιουργεί πολλά προσωπικά και επαγγελματικά προβλήματα, μας κάνει φτωχούς συζητητές και μας οδηγεί σε διαστρεβλωμένες απόψεις.

Η τέχνη της ακρόασης

Αν θέλεις να μυηθείς στην τέχνη της καλής ακρόασης, ώστε να κάνεις την επικοινωνία σου με τους άλλους καλύτερη, ακολούθησε τις χρήσιμες συμβουλές των ειδικών:

Το πιο σημαντικό είναι να κοιτάς τον ομιλητή στο πρόσωπο – και μάλιστα στο στόμα. Το να σχολιάζεις την εμφάνισή του την ώρα που σου μιλάει, θα σου αποσπάσει την προσοχή από τα λόγια του.

Μην κάνεις τον προφήτη σχετικά με την αξία όσων θέλει να σου πει κάποιος. Ενδέχεται από προκατάληψη και μόνο να χάσεις κάποια σημαντική πληροφορία που σε αφορά ή να ακούσεις μόνο όσα σε συμφέρουν διαγράφοντας τα υπόλοιπα.

Καλύτερα να είσαι πάντοτε σε νοητική εγρήγορση παρά να κοιμίσεις προσωρινά τον εγκέφαλο επειδή βαριέσαι μια συζήτηση. Είναι προτιμότερο να ακούς τα πάντα με κρίση και άποψη από το να στέκεσαι σαν να έχεις κάνει… τοπική νάρκωση.

Στην περίπτωση που διαφωνείς με όσα λέει ο ομιλητής, συνέχισε να τον ακούς προσεκτικά μέχρι να τελειώσει, ώστε να σχηματίσεις μια πλήρη εικόνα της άποψής του. Αν ακούς, ενώ ταυτόχρονα συντάσσεις στο μυαλό σου τα επιχειρήματα της διαφωνίας σου, ενδέχεται να χάσεις μέρος από τα λεγόμενά του. Το ίδιο και χειρότερο βέβαια θα συμβεί αν εκραγείς από θυμό, πριν ο συνομιλητής σου τελειώσει, επειδή νιώθεις ότι θίγεσαι από τα λόγια του.

Σίγουρα η ταχύτητα της σκέψης του ανθρώπινου μυαλού είναι πιο γρήγορη από την ταχύτητα της ομιλίας. Καλό είναι σε κάθε περίπτωση να συντονίσεις την ταχύτητα σκέψης σου με τον ρυθμό του ομιλητή, για να μην… πετάξει μακριά το μυαλό σου.

Εκμεταλλεύσου τις μικρές παύσεις του ομιλητή για να συνοψίσεις όσα έχουν ειπωθεί και να καταλήξεις σε κάποιο χρήσιμο συμπέρασμα. Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, μπορείς να το διατυπώσεις.

Αν διακόψεις πρόωρα τη ροή της ομιλίας κάποιου, σίγουρα εσύ θα ζημιωθείς και όχι ο συνομιλητής σου. Αυτό που θα χάσεις είναι η ευκαιρία να τον αφήσεις να ξεδιπλώσει τον εαυτό του μέσα από τον ειρμό των σκέψεών του. Μην ξεχνάς επίσης ότι ο (τυχόν) ψεύτης από την… πολυλογία του ξεσκεπάζεται.

Τελικά, μπορείς να ωφεληθείς ακόμα και από την πιο ανιαρή συνομιλία, αφού θα προσθέσεις ένα ακόμα στοιχείο στην κατανόηση των ανθρώπων και του κόσμου που μας περιβάλλει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πού πέφτει η πρώτη ερωτική ματιά;

Τι είναι αυτό που προσέχουν με την πρώτη ματιά οι άντρες στις γυναίκες και το αντίστροφο;

Γιατί με τα χρόνια δύο σύντροφοι αρχίζουν να μοιάζουν μεταξύ τους;

Σου αρέσει πολύ η εξωτερική εμφάνιση του/της συντρόφου σου; Αν ναι, καλώς, γιατί υπάρχει σημαντική πιθανότητα να αρχίσεις να του/της μοιάζεις όσο περνάνε τα χρόνια. Φυσικά κάτι θα πάρει και εκείνος/η από σένα...

Γιατί τα παιχνιδιάρικα αστεία δυναμώνουν τον έρωτα;

Τα μικρά, αστεία πειράγματα που ανταλλάσσουμε με τους συντρόφους και τον περίγυρό μας φαίνεται ότι είναι το κλειδί της οικειότητας και της...

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιος παχαίνει στον γάμο και ποιος στο διαζύγιο;

Μια σημαντική αλλαγή στη ζωή, όπως ένας γάμος ή ένα διαζύγιο, φαίνεται ότι προκαλεί κάποιο σοκ στο σώμα...

Ποιος είναι ο τύπος της ερωτικής ιδιοσυγκρασίας σου;

Όλοι αναρωτιόμαστε γιατί η προσωπικότητά μας άλλους τους γοητεύει και άλλους τους απωθεί. Μήπως η έλξη και η απώθηση είναι θέμα χημείας του οργανισμού; Οι...

Ποια είναι τα μικρά μυστικά για έναν έρωτα διαρκείας;

Όταν πολλοί δεν αντέχουν ούτε έναν χρόνο τον ζυγό του γάμου, κάποιοι άλλοι γιορτάζουν 80 χρόνια ευτυχισμένης συμβίωσης και το χαίρονται. Μια...

Πόσοι τρόποι υπάρχουν να πεις “Σ΄ αγαπώ” χωρίς να το ξεστομίσεις;

Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να ανταλλάσσουμε λόγια αγάπης με τον/την σύντροφό μας. Δεν είναι όμως το "σ΄ αγαπώ" ο αποκλειστικός τρόπος να...