Πώς θα φωτίσεις σωστά κάθε χώρο του σπιτιού;

Ατμοσφαιρικότητα, ευκολία στη χρήση, επιθυμητή φωτεινότητα, πρακτικότητα, πιστή απόδοση των χρωμάτων. Αυτές είναι οι βασικές αρετές που πρέπει να διαθέτει ένα φωτιστικό. Ανάμεσα στην τεράστια ποικιλία ειδών φωτισμού που κυκλοφορούν στα καταστήματα, πώς θα διαλέξεις το πιο κατάλληλο, το πιο όμορφο και το πιο λειτουργικό για κάθε χώρο του σπιτιού; Ιδού κάποιες βασικές οδηγίες:

Για ποια χρήση;

Η βασική ερώτηση στην οποία πρέπει να απαντήσεις αρχικά είναι τι θέλεις να κάνεις στον φωτιζόμενο χώρο: Να δουλέψεις, να διαβάσεις, να περάσεις ευχάριστες ώρες με φίλους, να φτιάξεις μια χαλαρωτική ή αισθησιακή ατμόσφαιρα, να τονίσεις κάποια κομμάτια της διακόσμησης;

Τύποι φωτισμού

Άμεσος είναι ο φωτισμός, ο οποίος κατευθύνεται σε μια συγκεκριμένη επιφάνεια τονίζοντας τα αντικείμενα που βρίσκονται πάνω σ΄ αυτή. Παράδειγμα τα σποτ, τα φωτιστικά γραφείου, τα πολύφωτα.

Έμμεσος είναι ο φωτισμός κατά τον οποίο το φως προβάλλεται σε έναν τοίχο ή στο ταβάνι. Η ένταση του ανακλώμενου φωτός εξαρτάται από το χρώμα του τοίχου ή του ταβανιού. Παράδειγμα τα πολύφωτα τύπου πλαφονιέρας, οι απλίκες, τα λαμπατέρ.

Διάχυτος είναι ο φωτισμός όπου το φως διαχέεται σε 360 μοίρες έχοντας τη δυνατότητα να φωτίσει πλήρως έναν χώρο. Παράδειγμα οι γυάλινοι πολυέλαιοι και τα γυάλινα πολύφωτα με αδιαφανείς (γαλακτερές) λάμπες, καθώς και τα κρεμαστά αδιαφανή φωτιστικά σφαιρικού σχήματος.

Ένα φωτιστικό ή πολλά;

Οι σκιές και οι σκληροί φωτισμοί θα πρέπει να αποφεύγονται. Πολλές φωτεινές πηγές σε διάφορα σημεία του δωματίου σκορπίζουν φως παντού και δίνουν ένα ευχάριστο αποτέλεσμα. Συνιστάται ιδιαίτερα ο φωτισμός κάθε σκοτεινής γωνίας ενός δωματίου με μικρά φωτιστικά, που κατευθύνουν το φως προς τα επάνω (τεχνική αποκατάστασης της ενέργειας στον χώρο). Η ενέργεια και το φως μπορούν επίσης να πολλαπλασιαστούν με τη χρήση ενός καθρέφτη.

Το υλικό και η ασφάλεια

Το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το φωτιστικό παίζει το ρόλο του: Τα υπνοδωμάτια έχουν ανάγκη από την ήπια ενέργεια του ξύλου ή του χαρτιού, ενώ το γραφείο και η κουζίνα θα τονιστούν ενεργειακά με ένα μεταλλικό φωτιστικό. Για λόγους ασφαλείας βέβαια χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα φωτιστικά που κρέμονται πάνω από το κεφάλι μας (ιδιαίτερα των παιδιών) ή είναι τοποθετημένα σε ευαίσθητα σημεία: Όσο πιο βαριά (γυάλινα, μεταλλικά), τόσο πιο επικίνδυνα.

Τύπος λαμπτήρων

Ανάμεσα στον ψυχρό ή τον θερμό φωτισμό, το Φενγκ Σούι συστήνει κατηγορηματικά το θερμό, φιλόξενο και ευχάριστο φως που παράγουν οι λάμπες πυράκτωσης. Δεν αλλοιώνουν τα χρώματα, δεν δίνουν αρρωστημένη, ωχρή ή πρασινίζουσα χροιά στο δέρμα και είναι αντικαταθλιπτικές. Μπορεί η χρήση τους να αντίκειται στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας (εδώ υπάρχουν πολλές απόψεις), όμως ακόμα και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα για την αντικατάστασή τους επισημαίνοντας ότι οι νέες οικονομικές λάμπες αλλοιώνουν τα χρώματα των έργων τους. Οι λαμπτήρες αλογόνου μπορούν να προτιμηθούν για διάβασμα ή τονισμό ορισμένων σημείων.

Ρύθμιση της έντασης

Οι ροοστάτες αυξομείωσης της έντασης του φωτός είναι πολύ χρήσιμοι, φτιάχνουν στη στιγμή την ατμόσφαιρα που θέλεις και προσαρμόζουν τον φωτισμό στην εκάστοτε διάθεσή σου. Επίσης βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο σωστός φωτισμός σε κάθε δωμάτιο

Κάθε δωμάτιο του σπιτιού έχει τις δικές του φωτιστικές ανάγκες. Συνδύασε τη θεωρία του ευ ζην και τις προτιμήσεις σου με μερικές πρακτικές συμβουλές:

Κουζίνα

Η επιφάνεια εργασίας πρέπει οπωσδήποτε να φωτίζεται, ει δυνατόν και με χωνευτούς προβολείς αλογόνου. Επιπρόσθετα μικρά φώτα κάτω από τα ντουλάπια βοηθούν στον καλύτερο φωτισμό των πάγκων. Για να φωτίσεις το τραπέζι του φαγητού, κατάλληλα είναι τα κρεμαστά φωτιστικά που διαθέτουν ροοστάτη, ώστε να ικανοποιούνται και όσοι επιθυμούν ρομαντικό δείπνο και όσοι θέλουν να βλέπουν πεντακάθαρα τι τρώνε.

Καθιστικό

Χρειάζονται τρεις τύποι φωτισμού: Το πολύφωτο (για γενικό λειτουργικό φωτισμό), μικρά επιτραπέζια λαμπατέρ με καπέλο (φτιάχνουν ζεστή ατμόσφαιρα) και μια λάμπα για διάβασμα, στην περίπτωση που σε ξεκουράζει να διαβάζεις στο σαλόνι. Πολύ οικονομική και ευχάριστη λύση χαμηλού φωτισμού είναι τα μικρά φωτιστικά γραφείου με πτυσσόμενο βραχίονα και λάμπες αλογόνου, τοποθετημένα διακριτικά στις γωνίες της σάλας και στραμμένα προς το ταβάνι.

Μπάνιο

Εδώ ταιριάζουν μικροί προβολείς αλογόνου ή λάμπες πυρακτώσεως τοποθετημένες εκατέρωθεν του καθρέπτη και στραμμένες προς τα εσένα. Τελείως ακατάλληλες είναι οι λάμπες φθορισμού, γιατί δίνουν μια πράσινη χροιά στον χώρο και πιθανόν στο πρόσωπό σου. Αν το δωμάτιο είναι μεγάλο, θα χρειαστεί και γενικός φωτισμός από το ταβάνι με λάμπες πυρακτώσεως (όσο παλιομοδίτικες ή αντιοικονομικές και αν θεωρούνται).

Υπνοδωμάτια

Ο κεντρικός φωτισμός του ταβανιού δεν είναι ο ενδεδειγμένος για τα υπνοδωμάτια, γιατί δεν βοηθά καθόλου στη χαλάρωση. Ταιριάζουν καλύτερα οι απλίκες τοίχου, φωτιστικά στο προσκέφαλο και μικρά φωτιστικά στα κομοδίνα, που μπορούν να δώσουν έναν ατμοσφαιρικό όσο και ικανοποιητικό φωτισμό. Αυτό δεν ισχύει για τα παιδιά και τους εφήβους που διαβάζουν και παίζουν στο δωμάτιό τους. Εδώ χρειάζεται τόσο ο δυνατότερος φωτισμός (γλυκός και όχι επιθετικός) από το ταβάνι όσο και επιπλέον φωτιστικά στο γραφείο και το κομοδίνο. Καλύτερα βέβαια να τα διαλέξεις μαζί με τα παιδιά.

[Φωτό: © Depositphotos.com]

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

Πώς θα διαλέξεις το σωστό τραπεζομάντιλο για κάθε τραπέζι;

Το τραπεζομάντιλο, αν είναι όμορφο, μπορεί να επηρεάσει θετικά ακόμα και το πιο απλό...

Πώς θα δέσεις τις κουρτίνες σου με πρωτότυπο τρόπο;

Αν δεν θέλεις να καταφύγεις σε κάτι κλασικό, υπάρχει μια ωραία, πρωτότυπη και φτηνή λύση για να δένεις τις κουρτίνες σου: Αγόρασε δύο μεγάλα...

Πώς θα κρεμάσεις τα κάδρα σωστά για να ομορφύνεις τους τοίχους του σπιτιού σου;

Πολλές φορές δεν αρκεί να διαθέτεις ένα όμορφο στολίδι για τον τοίχο σου (πίνακα ζωγραφικής, φωτογραφία, αφίσα, κάδρο γενικώς). Θα πρέπει να γνωρίζεις...

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιο είναι το χρώμα που χαρακτηρίζεται αντικαταθλιπτικό;

Το σχετικά ασυνήθιστο αυτό χρώμα έχει την ιδιότητα να τραβάει την προσοχή, χωρίς να διεγείρει όπως το κόκκινο. Θεωρείται αντικαταθλιπτικό και...

Πώς θα φτιάξεις ένα μοναδικό κεφαλάρι για το κρεβάτι σου;

Αν το κρεβάτι σου δεν διαθέτει κεφαλάρι, υπάρχουν φθηνές, γρήγορες λύσεις και αρκετές δυνατότητες για να φτιάξεις αυτό που σου αρέσει. Δες μερικές ιδέες...

Γιατί δεν πρέπει να αφήνεις άδεια τα βάζα στο σπίτι;

Κάθε άδειο διακοσμητικό δοχείο που υπάρχει στο σπίτι, το γραφείο ή το εργαστήριο (βάζο, ενυδρείο, πιατέλα, φρουτιέρα, μπολ) δημιουργεί στον εγκέφαλο - κατά τους ψυχολόγους...

Γιατί να βάλεις μπλε ρουά πινελιές στη διακόσμηση;

Οι όμορφες, βαθιές μπλε αποχρώσεις γενικά έχουν μεγάλη ποικιλία και αποπνέουν μια ήσυχη πολυτέλεια που δεν είναι...