Πώς θα διδάξεις στο παιδί “πράσινες” συνήθειες;

Θέλεις να αποκτήσει το παιδί σου οικολογική συνείδηση; Υπάρχουν 10 έξυπνοι, “πράσινοι” τρόποι, για να το βοηθήσεις να κατανοήσει ότι είμαστε άρρηκτα δεμένοι με το “σπίτι” μας, τη Γη, και πως πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το προστατεύουμε:

Δώσε του το καλό παράδειγμα: Ανάπτυξε εσύ πρώτη/ος μια οικολογική συνείδηση μέσα στο σπίτι, ώστε το παιδί να αρχίσει να αντιμετωπίζει τις καθημερινές “πράσινες” συνήθειες της οικογένειας ως κάτι το απολύτως φυσικό και συνηθισμένο για την κοινωνία μέσα στην οποία μεγαλώνει.

Όταν αρχίσει να καταλαβαίνει, μίλησε του για θέματα που παρουσιάζονται στην τηλεόραση και στα περιοδικά σχετικά με τη μόλυνση του πλανήτη και τα απειλούμενα προς εξαφάνιση ζώα. Πες του πως αυτή είναι η αλήθεια, αλλά και πως εξαρτάται από εμάς να κάνουμε το καλύτερο για όλα τα πλάσματα της Γης αλλάζοντας τον τρόπο της ζωής μας.

Μίλησε του για τα οφέλη από την οικονομία του ρεύματος. Αν συνηθίσει από μικρό, μεγαλώνοντας θα γίνει ένας ενσυνείδητα σωστός χρήστης των πηγών ενέργειας. Όταν είναι στην κατάλληλη ηλικία να καταλάβει, εξήγησέ του με απλά λόγια με ποιον τρόπο παράγεται το ηλεκτρικό ρεύμα, πόσο το πληρώνουμε και πόσο επωφελές θα ήταν αν σβήναμε τα φώτα, όταν δεν τα χρειαζόμαστε.

Το ίδιο και με το νερό. Ανάλυσέ του τη διαδικασία συλλογής πόσιμου νερού και της παροχής του στις πόλεις. Βοήθησέ το να καταλάβει πως ακόμα και το νερό που τρέχει άσκοπα στον νιπτήρα,  όταν πλένουμε τα δόντια μας, είναι σπατάλη εις βάρος όλων μας. Ενημέρωσέ το για την ενεργειακή διασύνδεση ηλεκτρικού – νερού δίνοντάς του αντιστοιχίες και παραδείγματα, όπως το ακόλουθο: όταν μια βρύση τρέχει για πέντε λεπτά, αυτό ισοδυναμεί με την κατανάλωση μιας λάμπας 60 Watt.

Παρότρυνέ το να δοκιμάσει παιχνίδια που έπαιζες κι εσύ στα παιδικά σου χρόνια (και σίγουρα νοσταλγείς!): Επιτραπέζια παιχνίδια με την οικογένεια, παιχνίδι έξω στη γειτονιά. Και όσο μπορείς, αποθάρρυνέ το από το να βρίσκεται συνεχώς μπροστά από την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Μίλησέ του για τον χρυσό κανόνα των αρχαίων Ελλήνων: νους υγιής εν σώματι υγιεί (και όχι καθηλωμένο σε μια καρέκλα).

Δίδαξέ του την ανακύκλωση. Εκπαίδευσέ το να ταξινομεί τα ανακυκλώσιμα υλικά σε κατηγορίες: Φτιάξε κάδους για μέταλλο, γυαλί, πλαστικό και χαρτί και βάλε το να ζωγραφίσει σε κάθε έναν μια ετικέτα.

Συνήθισε κατά καιρούς να διαλέγεις μαζί του ρούχα, παιχνίδια και βιβλία που δεν τα χρησιμοποιεί, για να τα δωρίσετε σε όσους τα έχουν ανάγκη.

Καθάρισε μαζί του το σπίτι χρησιμοποιώντας προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον. Δώσε του παλιά πανιά, αντί για χαρτί, για να καθαρίσει τζάμια, καθρέφτες και λοιπές επιφάνειες.

Όταν πηγαίνετε μαζί για ψώνια, πρότρεψέ το να διαλέγει τις αγαπημένες του τροφές σε ανακυκλώσιμες συσκευασίες και να  χρησιμοποιεί “πράσινες” τσάντες αντί για πλαστικές. Μάθε το να πίνει νερό από μπουκάλια γυάλινα ή μεταλλικά και όχι από πλαστικά (που περιέχουν και το ένοχο υλικό BPA-δισφαινόλη-α).

Δώσε του κουτάκια για να φυλάξει τα υλικά που περίσσεψαν από τις χειροτεχνίες του (κουμπιά, μολύβια, κουρελάκια). Εκπαίδευσέ το στην οικονομία των υλικών παροτρύνοντάς το να μην πετά οτιδήποτε μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί, γιατί έτσι θα γλυτώσει χρήματα για το επόμενο καλλιτέχνημα.

Το σπουδαιότερο: Δείξε του, πηγαίνοντας τακτικά βόλτες στην εξοχή ή στο κοντινό πάρκο, τι είναι αυτό ακριβώς που πρέπει να αγαπά και να προστατεύει: το φυσικό περιβάλλον.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Latest Posts

Γιατί ένα προϊόν απομίμηση του αυθεντικού το λέμε “Μαϊμού”;

Οι μαϊμούδες είναι μικρόσωμοι, ευκίνητοι πίθηκοι με μακριά ουρά. Γενικά θεωρούνται νοήμονα ζώα. Έχουν επίσης ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό (χάρισμα): Αντιγράφουν κινήσεις...

Ποιοι ήταν οι 7 σοφοί της αρχαιότητας;

Ο όρος "Επτά σοφοί" αναφέρεται σε μία ομάδα ιστορικών προσωπικοτήτων που έζησαν από τον 7ο αιώνα π.Χ. και νεότερα στην Ελλάδα και διακρίθηκαν για το φιλοσοφικό, πολιτικό ή νομοθετικό έργο τους...

Πώς θα ξεχωρίσεις ένα γνήσιο μέλι από ένα νοθευμένο;

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι - οι οποίοι βασίζονται στις φυσικές και χημικές ιδιότητες του μελιού - που αν τους χρησιμοποιήσεις, θα καταλάβεις αν το μέλι είναι γνήσιο...

Πού καθρεφτίζονταν οι αρχαίοι;

Οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν ορυκτά και μέταλλα που μπορούσαν να καθρεφτίζουν το είδωλο, όπως ηφαιστειακό γυαλί του οψιδιανού (Μάγια, Αζτέκοι, Ολμέκοι), χαλκό...

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ

Ποιος… φύτεψε (κατά λάθος) τον Λυκαβηττό στο κέντρο της Αθήνας;

Ο Λυκαβηττός μοιάζει σαν να... φύτρωσε ξαφνικά στο κέντρο της πόλης. Κατά την ελληνική μυθολογία κάπως έτσι συνέβη, αφού λέγεται πως ήταν ένας βράχος που...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ