PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Αναρωτιέσαι; Κάνε κλικ να μάθεις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Από τι φτιάχνεται η ζελατίνη που βάζουμε σε φαγητά και γλυκά;

Είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται ως πηκτικό...

Πώς θα φτιάξεις βασιλόπιτα χωρίς αβγά και βούτυρο;

Φέτος μπορείς να φτιάξεις πανεύκολα μια βασιλόπιτα με θρεπτικά συστατικά - χωρίς βούτυρο, αβγά ή άλλα παχυντικά υλικά - με απίστευτη γλύκα και νοστιμιά!

Ξέρεις ποιο φυτό είναι το γκι ή το μπερδεύεις με το ου;

Μήπως μπερδεύεις κι εσύ τα χριστουγεννιάτικα φυτά; Διότι οι περισσότεροι έχουν την εντύπωση ότι το γκι είναι αυτό με τους κόκκινους καρπούς. Όμως το γκι (με το ελληνικό όνομα ιξός) έχει σαρκώδη μικρά φύλλα και μικρούς σφαιρικούς...

Πώς η… μακάβρια Μακαρωνία μεταλλάχτηκε σε γιορτινό Μελομακάρονο;

Το μελομακάρονο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό. Μάλιστα θεωρείται το πιο “υγιεινό” γλυκό των Χριστουγέννων, καθώς παρασκευάζεται κυρίως από αλεύρι, ελαιόλαδο, κανέλα, ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού, καρύδια, ζάχαρη και μέλι. Επομένως δεν περιέχει καθόλου ζωικό λίπος, όπως ο κουραμπιές.

Ως λέξη τώρα είναι σύνθετη. Το πρώτο συνθετικό της είναι σίγουρα το μέλι, το δεύτερο όμως; Είναι το ιταλικό μακαρόνι ή κάτι άλλο πιο… μακάβριο;

Για να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη, η λέξη μακαρόνι προέρχεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη Μακαρωνία. Η Μακαρωνία ήταν νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, όπου μακάριζαν τον νεκρό. Η συγκεκριμένη λέξη όμως έχει τις ρίζες της στην αρχαία Μακαρία, που ήταν ψυχόπιτα (δηλαδή ένα κομμάτι άρτου στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου), η οποία προσφερόταν μετά την κηδεία.

Αργότερα η Μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού, ονομάστηκε μελομακάρονο (μέλι+μακαρία) και καθιερώθηκε ως γλύκισμα (με πιο πλούσια υλικά) των Χριστουγέννων, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες.

Πληροφορίες από: protothema.gr

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook:

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

NEWSLETTER

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας, για να λύνεις τις Απορίες σου.