Πώς η… μακάβρια Μακαρωνία μεταλλάχτηκε σε γιορτινό Μελομακάρονο;

Το μελομακάρονο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό. Μάλιστα θεωρείται το πιο “υγιεινό” γλυκό των Χριστουγέννων, καθώς παρασκευάζεται κυρίως από αλεύρι, ελαιόλαδο, κανέλα, ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού, καρύδια, ζάχαρη και μέλι. Επομένως δεν περιέχει καθόλου ζωικό λίπος, όπως ο κουραμπιές.

Ως λέξη τώρα είναι σύνθετη. Το πρώτο συνθετικό της είναι σίγουρα το μέλι, το δεύτερο όμως; Είναι το ιταλικό μακαρόνι ή κάτι άλλο πιο… μακάβριο;

Για να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη, η λέξη μακαρόνι προέρχεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη Μακαρωνία. Η Μακαρωνία ήταν νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, όπου μακάριζαν τον νεκρό. Η συγκεκριμένη λέξη όμως έχει τις ρίζες της στην αρχαία Μακαρία, που ήταν ψυχόπιτα (δηλαδή ένα κομμάτι άρτου στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου), η οποία προσφερόταν μετά την κηδεία.

Αργότερα η Μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού, ονομάστηκε μελομακάρονο (μέλι+μακαρία) και καθιερώθηκε ως γλύκισμα (με πιο πλούσια υλικά) των Χριστουγέννων, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες.

Πληροφορίες από: protothema.gr

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

Πώς παρασκευάζεται η ζάχαρη;

Η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη παρασκευάζεται είτε από ζαχαρότευτλο είτε από ζαχαροκάλαμο. Το ζαχαροκάλαμο φύεται στις τροπικές περιοχές με τη μορφή ψηλών βλαστών που μοιάζουν με τα μπαμπού...

Από πού μας ήρθε ο Κουραμπιές;

Ο κουραμπιές είναι χαρακτηριστικό γλυκό, ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα. Παρότι δεν έχει ελληνική καταγωγή, κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα ελληνικά γλυκίσματα και...

Πού κάνουν τις σκανδαλιές τους κάθε Χριστούγεννα οι… καλικάντζαροι Άι Βασίληδες;

Ο καθένας έχει το δικό του όνομα και χαρακτήρα και είναι όλοι τους παιδιά ενός ζεύγους ανθρωπόμορφων πλασμάτων που εμφανίστηκαν τον 13ο αιώνα...

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

Περισσότερες Απορίες να λύσεις...

“Να τα εκατοστήσεις” ή “Να τα εκατοστίσεις”; Πώς γράφεται σωστά η γενέθλια ευχή;

Συνήθως στα γενέθλια κάποιου του ευχόμαστε να φτάσει ως τα εκατό χρησιμοποιώντας το ρήμα εκατοστίζω (και όχι εκατοστώ), το οποίο σημαίνει αυξάνω το πλήθος πραγμάτων που έχω ως...

Βασιλικός στη γλάστρα: Πώς θα τον φροντίζεις σωστά;

Είναι αρωματικός, γευστικός, εντομοαπωθητικός, απολυμαντικός και… γαμήλιος. Ο βασιλικός είναι ένα από τα πιο αγαπημένα βότανα παγκοσμίως και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου στολίζει καμαρωτός και φουντωτός μπαλκόνια και...

Πώς θα μετρήσεις ακριβώς μία μερίδα μακαρόνια;

Υπάρχει ένας πανεύκολος τρόπος να μετράς τις μερίδες από τα μακαρόνια που θέλεις να μαγειρέψεις. Έτσι θα έχεις κάθε φορά την ακριβή ποσότητα που χρειάζεσαι...

Πώς θα κρεμάσεις τα κάδρα σωστά για να ομορφύνεις τους τοίχους του σπιτιού σου;

Πολλές φορές δεν αρκεί να διαθέτεις ένα όμορφο στολίδι για τον τοίχο σου (πίνακα ζωγραφικής, φωτογραφία, αφίσα, κάδρο γενικώς). Θα πρέπει να γνωρίζεις...

Καλοκαιρινή ατονία: Πώς θα ενισχύσεις την ενέργειά σου;

Υπάρχουν τρόποι να φορτίζεις ικανοποιητικά τις μπαταρίες σου αποφεύγοντας κάποιες συνήθειες και προσθέτοντας ορισμένες άλλες, που δίνουν σωματική και ψυχική...

Πώς θα βράζεις σωστά τα χόρτα;

Αφού τα καθαρίσεις καλά με άφθονο νερό και λίγο ξίδι, τα ρίχνεις σε κατσαρόλα με νερό που ήδη βράζει σε υψηλή θερμοκρασία, ώστε να απαλλαχτούν από τυχόν επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Σκεπάζεις την κατσαρόλα με το...

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Πώς θα την αποφύγεις;

Κοινώς είναι αυτό που λέμε "μου ανέβηκε το φαγητό στο στόμα" ή "νιώθω μια ξινίλα". Συμβαίνει επειδή η πέψη δεν γίνεται σωστά. Τα τελευταία χρόνια αυτή η ανώμαλη λειτουργία του πεπτικού συστήματος έχει αυξηθεί...

Πώς ξεφλουδίζεις μια μπανάνα; Με τον σωστό ή τον λάθος τρόπο;

Αν μπορούσες να παρακολουθήσεις μια μαϊμού να ξεφλουδίζει την μπανάνα της, θα συνειδητοποιούσες ότι εσύ μάλλον την ξεφλουδίζεις λάθος. Οι περισσότεροι...