Πώς θα προστατεύσεις τα φυτά σου στον καύσωνα;

Ο καύσωνας δεν ταλαιπωρεί μόνο τους ανθρώπους και τα ζώα, αλλά κάνει και τα φυτά να υποφέρουν. Δες πώς πρέπει να τα φροντίζεις, για να αντέξουν τις καυτές μέρες.

Προστάτευσέ τα από τον καυτό ήλιο. Αν έχεις τέντες, κράτησέ τες κατεβασμένες για όσες μέρες η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή. Αν όχι, μετακίνησε τις γλάστρες σε γωνίες όπου θα προστατεύονται από τον μεσημεριανό ήλιο.

Ακόμα και τα φυτά που αγαπούν και αντέχουν τον ήλιο ταλαιπωρούνται αφάνταστα από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Πότιζε συχνότερα τις πολύ ζεστές μέρες. Κάποια φυτά πιθανόν να χρειάζονται καθημερινό πότισμα. Πάντα όμως να ελέγχεις την επιφάνεια του χώματος, πριν ποτίσεις.

Ψέκαζε / κατάβρεχε συχνά τα φυτά σου νωρίς το πρωί ή το απόγευμα. Μην το κάνεις την ώρα που τα βλέπει ο ήλιος (εκτός αν υπάρχει ειδικός λόγος), γιατί τα φύλλα τους μπορεί να καούν.

Έλεγχε συχνά και προσεκτικά τα φυτά, κυρίως στα νέα βλαστάρια και στην κάτω πλευρά των φύλλων, ώστε να εντοπίσεις και να αντιμετωπίσεις έγκαιρα (με τις κατάλληλες οδηγίες από κάποιον ειδικό) βλαβερά έντομα όπως η μελίγκρα, τα κοκκοειδή και οι κάμπιες. Δυστυχώς αυτά τα έντομα επανέρχονται, οπότε θα πρέπει να έχεις τον νου σου.

Με τη ζεστή και ξηρή ατμόσφαιρα εμφανίζεται και ο πολύ βλαβερός τετράνυχος (μοιάζει με ιστό αράχνης, που τυλίγει τα φρέσκα φυλλαράκια και τα ξεραίνει). Ο τετράνυχος μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο φυτό σε λίγες μόλις ημέρες και επιτίθεται κυρίως (αλλά όχι μόνο) σε τριανταφυλλιές και γιασεμί. Αντιμετώπισέ τον άμεσα (θα σε κατατοπίσουν σε ένα φυτώριο τι πρέπει να κάνεις), γιατί θα επεκταθεί και σε άλλα φυτά, ακόμα και σε εκείνα που θεωρούνται πολύ ανθεκτικά στις ασθένειες και τα έντομα.

Επίσης ο τετράνυχος συχνά υποτροπιάζει, άρα και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεις κάθε τόσο το φυτό.

Για να περιορίσεις την πιθανότητα εμφάνισης του τετράνυχου, μάζεψε τα πεσμένα φύλλα που έχουν συγκεντρωθεί στις γλάστρες και κυρίως ξερίζωσε τα αγριόχορτα που μπορεί να έχουν φυτρώσει γύρω από το φυτό σου. Επιπλέον φρόντισε να αυξήσεις την υγρασία ψεκάζοντας/καταβρέχοντας τα φυτά σου.

* Περισσότερες πληροφορίες για να φροντίζεις τα φυτά σου θα βρεις στο: valentine.gr.

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ