Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020

Τι είναι το Χούι, που – κατά τη γνωστή παροιμία – βγαίνει μετά την ψυχή;

Το πιο πιθανό είναι να ξέρεις από πρώτο χέρι  πόσο ισχυρή είναι η δύναμη της συνήθειας. Απ΄ αυτό άλλωστε έχει προκύψει και η γνωστή παροιμία που λέει πως, όταν πεθαίνει κάποιος...

Πότε ξεκινά η προετοιμασία της χριστουγεννιάτικης πουτίγκας;

Αν φέτος αποφάσισες να φτιάξεις παραδοσιακή γιορτινή πουτίγκα, πρέπει να ξεκινήσεις την προετοιμασία από τώρα. Διότι χρειάζεται μια διαδικασία για να βγει νόστιμη και λαχταριστή.

Η συνταγή που ακολουθεί είναι της διακεκριμένης Αυστραλής συγγραφέως Joan Cambell.

Υλικά (για 10 – 12 άτομα):

225 γρ. βούτυρο

225 γρ. ζάχαρη

4 αυγά

50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο τριμμένο

1/4 κ.γ. κανέλα τριμμένη

1/4 κ.γλ τζίντζερ τριμμένο

Ελάχιστο μπαχάρι

1/4 κ.γ μοσχοκάρυδο τριμμένο

1/2 κ.γ αλάτι

225 γρ. φρυγανιά τριμμένη (φτιαγμένη από μπαγιάτικο ψωμί 3 ημερών)

225 γρ. σταφίδες με κουκούτσι

225 γρ. σταφίδες σουλτανίνα,

225 γρ. μαύρες μικρές σταφίδες

125 γρ. κερασάκια γλασέ

250 γρ. κόντιτα ανακατεμένα

125 γρ. ξερά σύκα

125 γρ. τζίντζερ ζαχαρωτό

1 καρότο καθαρισμένο και τριμμένο

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Ξύσμα από 1 λεμόνι

125 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα

75 ml μπίρα

75 ml μπράντι

3 κ.σ Parisian, Essence ή μολάσα

Η κοπή των φρούτων:

Πλένεις τις σταφίδες και τις στεγνώνεις σε πετσέτα. Πλαταίνεις κάθε σταφίδα με το δάχτυλο πάνω στον πάγκο εργασίας, την κόβεις στα τέσσερα και μετά στα οκτώ με κοφτερό μαχαίρι (με πολύ μεγάλη προσοχή, για να μην συμβεί κάποιο ατύχημα), το οποίο κάθε τόσο βρέχεις σε νερό για να μην κολλάει. Μπορείς να τις ψιλοκόψεις και με ψαλίδι κουζίνας, αλλά, προσοχή, σε καμιά περίπτωση μην τις βάλεις στο μπλέντερ.

Το μαρινάρισμα:

Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύεις τα φρούτα (που έχεις κόψει σε μικρά κομμάτια) με τα μπαχαρικά και το μπράντι και τα αφήνεις να μαριναριστούν για μερικές μέρες. Όσο περισσότερο μείνουν τα φρούτα στο αλκοόλ, τόσο πιο πλούσιο εκχύλισμα θα δώσουν. Παραδοσιακά μαρινάρονται σε μπράντι, αλλά έχει εξίσου επιτυχία και το μαρινάρισμα σε ουίσκι, ρούμι, ακόμα και γκραντ μαρνιέ.

Εκτέλεση:

Χτυπάς το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να γίνει αφράτο. Προσθέτεις ένα – ένα τα αυγά και χτυπάς καλά. Προσθέτεις το αλεύρι, το αλάτι, τη φρυγανιά, την μπίρα, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και ανακατεύεις καλά. Στη συνέχεια αναμειγνύεις τα μαριναρισμένα φρούτα και προσθέτεις τα κερασάκια και τα αμύγδαλα ολόκληρα.

Σε μια φόρμα πουτίγκας (θα την αναζητήσεις στα μαγαζιά με είδη κουζίνας) στρώνεις λαδόκολλα και την βουτυρώνεις. Ρίχνεις μέσα το μείγμα, σκεπάζεις με το καπάκι και στη συνέχεια τυλίγεις με αλουμινόχαρτο. Δένεις καλά με σπάγκο γύρω – γύρω από το καπάκι δημιουργώντας ένα μεγάλο πουγκί και το τοποθετείς μέσα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το νερό πρέπει να φτάνει στα 3/4 της φόρμας. Χαμηλώνεις τη φωτιά, σκεπάζεις την κατσαρόλα και αφήνεις την πουτίγκα στον ατμό για 4 ώρες. Κάθε τόσο μπορείς να συμπληρώνεις ζεστό νερό.

Βγάζεις την πουτίγκα και την αφήνεις να κρυώσει. Την τοποθετείς σε ξηρό μέρος μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων.

* Η ωρίμαση της πουτίγκας είναι το πιο σημαντικό στάδιο. Όσο μένει κρεμασμένη και στεγνώνει, τόσο αποκτά πλουσιότερη γεύση.

* Πριν τη σερβίρεις, τη ζεσταίνεις για 2 ώρες με τον ίδιο τρόπο που την έχεις βράσει και κατόπιν την αναποδογυρίζεις σε πιατέλα ζεστή.

Πώς θα φτιάξεις τη “σάλτσα” της:

Η πουτίγκα σερβίρεται με την παραδοσιακή σάλτσα – μπράντι, γνωστή ως “σκληρή σάλτσα”.

Υλικά:

300 γρ. βούτυρο

500 γρ. ζάχαρη άχνη

Μισό φλιτζάνι μπράντι

Χτυπάς στο μίξερ όλα μαζί τα υλικά, μέχρι να γίνουν ένα μείγμα λείο, αφράτο και ομοιογενές. Το αδειάζεις μέσα σε ένα γυάλινο μπολ και το τοποθετείς στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΛΥΝΕΙΣ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΟΥ;

Κάνε εγγραφή στο NEWSLETTER μας και θα έχεις τις απαντήσεις.