Πού μαζεύονται οι μάγισσες την πανσέληνο για να κλέψουν φεγγαρόσκονη;

Η ελληνική παράδοση θέλει την πανσέληνο να συνδέεται με ξωτικά, νεράιδες και μάγισσες και να έχει μαγική επίδραση πάνω σε όλα τα ζώντα στη Γη.

Θα κατεβάσω απόψε το φεγγάρι

Σε χωριά της Ηπείρου λέγεται ότι οι μάγισσες μαζεύονταν (μην ορκίζεσαι ότι δεν μαζεύονται και σήμερα) στα ποτάμια όπου, αφού έλουζαν τα μαλλιά τους, έφτιαχναν μελόπιτες για να δελεάσουν το φεγγάρι και έκαναν επικλήσεις για να το κατεβάσουν και να το αιχμαλωτίσουν. Τότε μπορούσαν να κλέψουν λίγη από την πολύτιμη φεγγαρόσκονή του, που γιάτρευε τις ματιασμένες κοπέλες και είχε τη δύναμη να μεταμορφώνει τα πάντα.

Άγγιγμα με μαγικό ραβδί

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας – κυρίως στα νησιά – πίστευαν (κάποιοι από τους παλιούς ακόμα το πιστεύουν κι ας μην το λένε φανερά) ότι τη νύχτα της πανσελήνου νεράιδες και ξωτικά έβγαιναν και άγγιζαν με το ραβδί τους όποιον έβρισκαν σκορπίζοντας έρωτα. Και έφευγαν λίγο πριν από την αυγή, όντας μαγεμένες και οι ίδιες, χαρίζοντας λήθη και συγχώρεση.

Το κρητικό Νταβέτι

Τελετουργικά και μαγικά γίνονταν και στη Θεσσαλία και την Κρήτη, όπου ακόμα λέγεται ότι κάνουν (στην ανατολική Κρήτη) το Νταβέτι, μια μαγική τελετή που περιλαμβάνει μαγικούς κύκλους, μαυρομάνικα μαχαίρια, επικλήσεις και άλλα παραφυσικά.

Το φως του μεγάλου πνεύματος

Γενικά, στις παραδόσεις πολλών λαών η πανσέληνος συμβολίζει την ολότητα, την ολοκλήρωση, την ισχύ και την πνευματική δύναμη. Οι Ινδιάνοι την παρομοιάζουν με το φως του μεγάλου πνεύματος, ωστόσο σε κάποιες φυλές η σελήνη θεωρείται μια μοχθηρή και κακοποιός δύναμη.

Για τους Σουμέριους η νύχτα της πανσελήνου ήταν περίοδος προσευχής, αγαλλίασης και θυσίας.

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ