Πού… κολυμπάει η ψαρόκολλα και την πίνεις εν αγνοία σου;

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Είναι νόστιμη η κύστη ενός μεγάλου ψαριού; Δεν μπορείς να το ξέρεις, αν δεν είσαι λάτρης της ασιατικής κουζίνας. Στην Ασία η κύστη (ένας ασκός με αέρα που βρίσκεται στα εντόσθια του ψαριού βοηθώντας το να ισορροπεί) είναι εκλεκτός μεζές. Μήπως όμως την πίνεις χωρίς να το γνωρίζεις; Πιθανόν, αφού αποξηραμένη κύστη ψαριών – η λεγόμενη ψαρόκολλα – χρησιμοποιείται χρόνια τώρα για το φιλτράρισμα ποτών ευρείας κατανάλωσης, με σκοπό να τα κάνει πιο διαυγή.

Είναι φυσικό λοιπόν μια μικρή ποσότητα ψαρόκολλας να παραμένει τελικά ως κατάλοιπο μέσα σε μπίρες και κρασιά και να τη… γεύεσαι εν αγνοία σου. Και ενώ κανονικά θα έπρεπε να αναφέρεται στην ετικέτα του προϊόντος, συχνά παραλείπεται με τη λογική ότι δεν αποτελεί συστατικό που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία.

Τι είναι η ψαρόκολλα

Η ψαρόκολλα είναι ουσιαστικά ένα είδος κολλαγόνου και αποτελεί υποπροϊόν που φτιάχνεται από τα απόβλητα της αλιείας. Συνήθεις πηγές της είναι η μουρούνα (οξύρρυγχος) και ο μπακαλιάρος. Με συγκολλητικές ιδιότητες (το λέει και το όνομά της), έχει χρησιμοποιηθεί στη βιβλιοδεσία, τη ζωγραφική, τη συντήρηση των αγιογραφικών εικόνων και τη διακόσμηση των μεσαιωνικών βιβλίων.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, ακολούθησε τη σελίδα μας στο FACEBOOK:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πού μπορεί να βρεις υγρά κάστορα (και να μην σου αρέσει καθόλου);

Πώς θα σου φαινόταν αν μάθαινες ότι τρόφιμα, ποτά αλλά και πανάκριβα αρώματα παίρνουν τη μυρωδιά βανίλιας από σωματικές...

Ποια ποτά ταιριάζουν με ποια φαγητά και γλυκά;

Λευκό ή κόκκινο κρασί με το ψάρι; Η μπίρα ταιριάζει με τα ψητά; Τι συνοδεύει το βερμούτ; Αν έχεις απορίες σχετικά με το ποια ποτά συνοδεύουν ποια φαγητά και...

Γιατί πίνουν οι έφηβοι;

Περισσότερο από το 4% των εφήβων σε όλο τον κόσμο πίνει σε καθημερινή βάση, ενώ αντίστοιχες έρευνες δείχνουν ότι στην Ελλάδα ένας σημαντικός αριθμός νέων ηλικίας 15 - 20 χρόνων καταναλώνει αλκοόλ τουλάχιστον δέκα φορές τον...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόσο ζουμί από κόκκινα σκαθάρια τρώμε εν αγνοία μας κάθε μέρα;

Τρώμε έντομα χωρίς να το ξέρουμε; Ναι, αφού μας τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Βέβαια ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα...

Τι είναι ο μόσχος που κάνει τα αρώματα να… μοσχομυρίζουν;

Προτιμάς ένα άρωμα που να διαρκεί, να γοητεύει και να σε κάνει να μοσχομυρίζεις; Αν θέλεις να κυριολεκτήσεις, το πιο κατάλληλο...

Με τι νοθεύονται τα ποτά και πόσο επικίνδυνα γίνονται;

Η νόθευση των αλκοολούχων ποτών, κυρίως σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπως αυτή που διανύουμε, βρίσκεται σε άνθηση. Τα πρόσθετα χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της όψης ή/και της γεύσης, όπως και για την επίταση...

Ποια πανάκριβη ουσία… βρομίζει πανάκριβα αρώματα;

Το αηδιαστικό απόβλητο αναφέρεται συνήθως ως "νότες κεχριμπαριού" και αποτελεί το πιο ακριβό και περιζήτητο αρωματικό υλικό εδώ και χιλιετίες. Πρόκειται για το Ambergris, γκρίζο κεχριμπάρι ή αλλιώς αμπέρι. Ωστόσο, ο μοριακός...