Πού φοβούνται οι γυναίκες να κυκλοφορήσουν μόνες το βράδυ;

Πόσο ασφαλής νιώθει μια γυναίκα σήμερα να κυκλοφορεί μόνη το βράδυ σε διάφορα κράτη του κόσμου; Στη εποχή μας – με πλήρη απελευθέρωση ηθών – η σεξουαλική παρενόχληση βρίσκεται σε άνθηση και κάποιες φορές καταλήγει σε βιασμό. Αν μάλιστα αναρωτιέσαι ποια ευρωπαϊκή χώρα κατέχει το θλιβερό ρεκόρ των περισσότερων βιασμών, μάλλον θα εκπλαγείς από την απάντηση.

Περισσότερες από τις μισές Ελληνίδες φοβούνται

Όσο πιο προηγμένη οικονομικά και κοινωνικά είναι μια χώρα, τόσο περισσότερο ανασφαλείς αισθάνονται οι γυναίκες της να κυκλοφορήσουν μόνες στον δρόμο το βράδυ. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προέκυψε από έρευνες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το 2011 σε 143 χώρες. Όπως φάνηκε, μόνο οι μισές γυναίκες της (πολιτισμένης, κατά τα άλλα) Ευρώπης δήλωσαν ότι δεν έχουν πρόβλημα να περπατήσουν μόνες τη νύχτα στην πόλη τους, ενώ οι Ελληνίδες αισθάνονται πιο φοβισμένες από τις άλλες Ευρωπαίες, αφού μόνο το 47% δήλωσε ότι αισθάνεται ασφάλεια.

Τα πρωτεία σε βιασμούς

Φαίνεται λοιπόν ότι η σεξουαλική βία κατά των γυναικών παραμένει πρόβλημα σε χώρες με υψηλό βιοτικό επίπεδο, ακόμα και σε κράτη όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Αγγλία, το Βέλγιο και η Σκανδιναβία. Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι η Σουηδία κατέχει τα πρωτεία στην συχνότητα εμφάνισης βιασμών σε όλη την Ευρώπη. Όσο για τους δράστες, συνήθως μένουν ατιμώρητοι.

Πού κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες;

Οι έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο για τις γυναίκες φαίνεται να είναι το Αφγανιστάν, όπου μόνο το 21% από τις γυναίκες που ρωτήθηκαν δήλωσε ότι μπορεί να κινηθεί μόνο το βράδυ. Ακολουθεί το Τσαντ, η Αλγερία, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Ρωσία, το κράτος της Νότιας Αφρικής (όπου εκτιμάται ότι γίνονται ετησίως 600.000 βιασμοί γυναικών!) και η Ζιμπάμπουε. Υπάρχουν βέβαια και χώρες όπως η Βενεζουέλα όπου άντρες και γυναίκες αισθάνονται το ίδιο ανασφαλείς.

Πού νιώθουν πιο ασφαλείς;

Ασφαλέστερη χώρα για μια γυναίκα αναδείχτηκε η Γεωργία, όπου το 90% των γυναικών που ρωτήθηκαν ισχυρίσθηκε ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ασφάλειας. Τη σκυτάλη στον κατάλογο των πιο ασφαλών χωρών παίρνουν η Ρουάντα, η Σιγκαπούρη, η Ινδονησία, το Χονγκ Κόνγκ, το Κατάρ, η Νιγηρία και το Τατζικιστάν. Αξιοσημείωτο είναι ότι χώρες όπως το φτωχό Μάλι της Αφρικής και το Μαυροβούνιο βρίσκονται σε πολύ καλύτερη μοίρα από τη Δανία, η οποία σχεδόν  ισοβαθμεί με το…Τζιμπουτί.

Δημοφιλή

Ποιο είναι το φυσικό σύνορο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας;

O Ουράλης είναι ποταμός της νότιας Ρωσίας, που πηγάζει από τα Ουράλια όρη και χύνεται στην Κασπία Θάλασσα. Ο ποταμός, καθώς και τα Ουράλια στα οποία οφείλει...

Πόσο ψηλά πετούν τα αεροπλάνα;

Τα αεροπλάνα πετούν πολύ ψηλά: στα χαμηλότερα τμήματα της στρατόσφαιρας. Αυτό γίνεται για διάφορους λόγους: Πρώτος και κυριότερος είναι ότι σε αυτό το υψόμετρο γίνεται οικονομία...

Πόσο ψηλό είναι το ψηλότερο κτήριο του κόσμου;

Ένας ουρανοξύστης στο Ντουμπάι κατέχει το Ρεκόρ Γκίνες του πιο ψηλού κτηρίου στον κόσμο. Πρόκειται για τον Μπουρτζ Χαλίφα - γνωστό και ως Μπουρτζ Ντουμπάι...