Πότε άλλαξε χρώμα ο ταραμάς και από λευκός έγινε κόκκινος;

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ταραμοσαλάτα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Καθαρά Δευτέρα, καθώς αποτελεί εκλεκτό σαρακοστιανό μεζέ. Είναι νόστιμη, αλμυρή και κρεμώδης, με κύριο υλικό της τον ταραμά.

Ο ταραμάς προέρχεται από αυγά μπακαλιάρου ή κυπρίνου, τα οποία συνήθως ωριμάζουν μέσα σε ξύλινα βαρέλια σε ένα μείγμα από νερό, αλάτι και ζάχαρη και κατόπιν επεξεργάζονται ώστε να παραχθεί ο ταραμοπολτός που πωλείται στο εμπόριο.

Κόκκινος με προσθήκη χρωστικών

Το φυσικό χρώμα του ταραμά είναι το λευκό. Ο κόκκινος ταραμάς εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά μπακάλικα στη δεκαετία του 1950 και οφείλει την εντυπωσιακή απόχρωσή του στην προσθήκη χρωστικών ουσιών με σκοπό την προσέλκυση των καταναλωτών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο αυθεντικός λευκός ταραμάς θεωρείται ποιοτικά ανώτερος.

Κατανάλωση με μέτρο

Η παραδοσιακή συνταγή της ταραμοσαλάτας περιέχει συνήθως βραστή πατάτα ή μουλιασμένο ψωμί, ελαιόλαδο, κρεμμύδι και λεμόνι. Είναι τρόφιμο πλούσιο σε φώσφορο (ωφέλιμο για τα μάτια), αντιοξειδωτικό ψευδάργυρο και μαγνήσιο (απαραίτητο για την καλή λειτουργία των μυών και της καρδιάς) και ω-3 λιπαρά οξέα. Επειδή όμως περιέχει και πολύ νάτριο, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε όσους έχουν υπέρταση, αυξημένο ουρικό οξύ ή υψηλή χοληστερόλη, αν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα.

Παραδοσιακή συνταγή για ταραμοσαλάτα

Υλικά:

  • 100 γρ. ταραμάς
  • 500 γρ. πατάτες ή εναλλακτικά μπαγιάτικο ψωμί χωρίς κόρα, μουσκεμένο και στραγγισμένο
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. φρέσκος χυμός λεμονιού
  • 50 γρ. ξερό κρεμμύδι
  • Μαύρες ελιές για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Βράζεις και λιώνεις τις πατάτες (ή εναλλακτικά το ψωμί) και τις ανακατεύεις με το ξερό κρεμμύδι (τριμμένο στον τρίφτη). Προσθέτεις τον ταραμά και ανακατεύεις τα υλικά προσθέτοντας εναλλάξ το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού.

Αν όλη η διαδικασία γίνει στο μπλέντερ, ακόμα καλύτερα, γιατί έτσι το μείγμα γίνεται περισσότερο κρεμώδες.

Στο σερβίρισμα γαρνίρεις με μαύρες ελιές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόσο ζουμί από κόκκινα σκαθάρια τρώμε εν αγνοία μας κάθε μέρα;

Τρώμε έντομα χωρίς να το ξέρουμε; Ναι, αφού μας τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Βέβαια ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα...

Γιατί χάνεις, αν δεν τρως λαπά;

Νομίζεις ότι ο χυλός από ρύζι (ο γνωστός λαπάς) είναι ένα άνοστο φαγητό μόνο για αρρώστους; Αν τον απέφευγες μέχρι τώρα, καλύτερα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό...

Γιατί οι φακές συνδυάζονται ιδανικά με το ρύζι; Δεν είναι μόνο θέμα γεύσης…

Τα όσπρια συνδυασμένα με ρύζι προσφέρουν όχι μόνο νοστιμιά αλλά και μεγάλα διατροφικά οφέλη. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά...

Πότε τρώμε φρέσκο μπρόκολο;

Θα το βρεις φρέσκο - η εποχή του είναι από τον Οκτώβριο ως τον Ιανουάριο - στις λαϊκές και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Πώς επηρεάζεται η διατροφική μας συμπεριφορά, όταν τρώμε παρέα με άλλους;

Η διατροφική μας στάση γύρω από ένα τραπέζι είναι πολυδιάστατη και επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Τα διατροφικά μας "πιστεύω" μάλλον παραμερίζονται...

Πώς θα ξεχωρίσεις ένα γνήσιο μέλι από ένα νοθευμένο;

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι - οι οποίοι βασίζονται στις φυσικές και χημικές ιδιότητες του μελιού - που αν τους χρησιμοποιήσεις, θα καταλάβεις αν το μέλι είναι γνήσιο...

Τι κάνει η καυτερή, κόκκινη πιπεριά στο κρυολόγημα;

Υπάρχουν πολλοί φυσικοί μαχητές της κοινής γρίπης, του κρυολογήματος και της βρογχίτιδας. Ένας από αυτούς - και μάλιστα πολύ αποτελεσματικός - είναι οι κόκκινες...

Τι είναι η απομίμηση σοκολάτας;

Ίσως έχεις παρατηρήσει στη συσκευασία κάποιου σοκολατένιου γλυκού να αναγράφεται στα συστατικά του ο όρος "απομίμηση σοκολάτας" ή "σκεύασμα...

Ποιες τροφές μάχονται την οστεοπόρωση και ποιες την ενισχύουν;

Πριν σου συμβεί, αλλά και εφόσον έχεις ήδη λάβει διάγνωση οστεοπόρωσης, καλό είναι να ξέρεις ποια τρόφιμα και ποτά ξορκίζουν την ασθένεια, καθώς και ποια συμβάλλουν στη...

Tipaki.gr

Tips & Tricks που σου λύνουν τα χέρια!