Η ταραμοσαλάτα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Καθαρά Δευτέρα, καθώς αποτελεί εκλεκτό σαρακοστιανό μεζέ. Είναι νόστιμη, αλμυρή και κρεμώδης, με κύριο υλικό της τον ταραμά.
Ο ταραμάς προέρχεται από αυγά μπακαλιάρου ή κυπρίνου, τα οποία συνήθως ωριμάζουν μέσα σε ξύλινα βαρέλια σε ένα μείγμα από νερό, αλάτι και ζάχαρη και κατόπιν επεξεργάζονται ώστε να παραχθεί ο ταραμοπολτός που πωλείται στο εμπόριο.
Κόκκινος με προσθήκη χρωστικών
Το φυσικό χρώμα του ταραμά είναι το λευκό. Ο κόκκινος ταραμάς εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά μπακάλικα στη δεκαετία του 1950 και οφείλει την εντυπωσιακή απόχρωσή του στην προσθήκη χρωστικών ουσιών με σκοπό την προσέλκυση των καταναλωτών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο αυθεντικός λευκός ταραμάς θεωρείται ποιοτικά ανώτερος.
Κατανάλωση με μέτρο
Η παραδοσιακή συνταγή της ταραμοσαλάτας περιέχει συνήθως βραστή πατάτα ή μουλιασμένο ψωμί, ελαιόλαδο, κρεμμύδι και λεμόνι. Είναι τρόφιμο πλούσιο σε φώσφορο (ωφέλιμο για τα μάτια), αντιοξειδωτικό ψευδάργυρο και μαγνήσιο (απαραίτητο για την καλή λειτουργία των μυών και της καρδιάς) και ω-3 λιπαρά οξέα. Επειδή όμως περιέχει και πολύ νάτριο, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε όσους έχουν υπέρταση, αυξημένο ουρικό οξύ ή υψηλή χοληστερόλη, αν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα.
Παραδοσιακή συνταγή για ταραμοσαλάτα
Υλικά:
- 100 γρ. ταραμάς
- 500 γρ. πατάτες ή εναλλακτικά μπαγιάτικο ψωμί χωρίς κόρα, μουσκεμένο και στραγγισμένο
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. φρέσκος χυμός λεμονιού
- 50 γρ. ξερό κρεμμύδι
- Μαύρες ελιές για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Βράζεις και λιώνεις τις πατάτες (ή εναλλακτικά το ψωμί) και τις ανακατεύεις με το ξερό κρεμμύδι (τριμμένο στον τρίφτη). Προσθέτεις τον ταραμά και ανακατεύεις τα υλικά προσθέτοντας εναλλάξ το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού.
Αν όλη η διαδικασία γίνει στο μπλέντερ, ακόμα καλύτερα, γιατί έτσι το μείγμα γίνεται περισσότερο κρεμώδες.
Στο σερβίρισμα γαρνίρεις με μαύρες ελιές.