Πόσο θα πιεις; Το ποτήρι σου ξέρει καλύτερα από σένα…

Η ποσότητα του ποτού που καταναλώνεις πιστεύεις ότι είναι μια απόλυτα συνειδητή απόφασή σου ή μήπως εξαρτάται και από το σχήμα του ποτηριού που χρησιμοποιείς;

Ποτήρια για… μονορούφι

Σύμφωνα με ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου Cornell και του αγγλικού πανεπιστημίου του Bristol, υπάρχουν ποτήρια που μας κάνουν να πίνουμε μονορούφι π.χ. την μπίρα μας και άλλα που μας κάνουν να το… γλεντάμε για περισσότερη ώρα καταναλώνοντας έτσι μικρότερη ποσότητα.

Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι επιστήμονες – μετά από πειράματα που έκαναν σε καφετέριες και μπαρ – ήταν τα εξής:

Τα ποτήρια με ραβδώσεις ή βαθουλώματα στο γυαλί, καθώς και αυτά με καμπύλες που μοιάζουν με βαρελάκια, μας κάνουν να πίνουμε περισσότερο, γιατί δημιουργούν λανθασμένη εντύπωση της ποσότητας που καταναλώνουμε. Το ίδιο ισχύει και για τα κοντά και φαρδιά ποτήρια.

Ποτήρια για συνετή κατανάλωση ποτού

Αντίθετα, τα κλασικά, λεία γυάλινα μας βοηθούν να βλέπουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια πόσο έχουμε πιει. Επίσης καλό έλεγχο της κατανάλωσης ποτού έχουμε και με τα ψηλά και λεπτά ποτήρια. Αυτό συμβαίνει επειδή το μάτι επικεντρώνεται στο ύψος του ποτού αγνοώντας το φάρδος του ποτηριού.

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ