Πόσο εύκολο είναι να ξαναχτιστεί μια σχέση μετά από απιστία;

Όταν δύο άνθρωποι παντρεύονται ή βρίσκονται σε μια σχέση, η βασική προσδοκία που δημιουργείται είναι η αποκλειστικότητα. Οι δύο σύντροφοι συμφωνούν να παραμείνουν πιστοί ο ένας στον άλλον. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ίσως αδυνατούν να σκεφτούν ότι η απιστία τους αφορά. Τι συμβαίνει όμως και τελικά η αποκλειστικότητα αυτή απειλείται; Πόσα είδη απιστίας υπάρχουν; Και πόσο εύκολο είναι να ξαναχτιστεί μια σχέση, όταν κλονιστεί από ένα τέτοιο γεγονός; Η Συμβουλευτική ψυχολόγος – NLP Practitioner Μαρία Μεραμβελιωτάκη-Simon μάς λύνει όλες αυτές τις… δυσάρεστες απορίες.

Γιατί απιστούμε;

Αν και συχνά ένας από τους λόγους για τους οποίους κάποιος απιστεί είναι η αναζήτηση σεξουαλικής ευχαρίστησης, σε πολλές άλλες περιπτώσεις η αναζήτηση εξωσυζυγικής ερωτικής επαφής δεν είναι η κύρια αιτία της απιστίας. Ίσως μάλιστα η σεξουαλική ζωή στον γάμο / σχέση να είναι ικανοποιητική. Φαίνεται ότι η απιστία μπορεί να εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες, όπως:

Την ανάγκη για απόδραση από τη ρουτίνα, που κάποιοι σύντροφοι βρίσκουν κουραστική.

Την ανάγκη για θαυμασμό και επιβεβαίωση από τρίτα πρόσωπα, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης ή την ανάγκη να νιώσει κάποιος νέος και ικανός.

Την ανάγκη για εκδίκηση προς τον / την σύντροφο, ειδικά σε περιπτώσεις όπου εκείνος / η που απιστεί νιώθει συσσωρευμένο θυμό για τον άλλο (μπορεί για παράδειγμα να νιώθει ότι αγνοείται, απορρίπτεται ή κριτικάρεται διαρκώς).

Την ανάγκη για συναισθηματική εκπλήρωση, ιδιαίτερα εάν το ζευγάρι είναι απομακρυσμένο συναισθηματικά.

Ποιοι είναι οι τύποι της απιστίας

Αφού λοιπόν η απιστία μπορεί να υποκινείται από διαφορετικές ανάγκες για τον καθένα, έτσι κάθε εξωσυζυγική επαφή που δημιουργείται εξυπηρετεί και διαφορετικούς σκοπούς:

Η ευκαιριακή απιστία δημιουργείται λόγω συνθηκών, αποτελεί συχνά μεμονωμένο γεγονός και συμβαίνει όταν ο σύντροφος που απιστεί βρίσκεται σε περιστάσεις που τον καθιστούν ευάλωτο σε κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι που υποκύπτουν σε μία ευκαιριακή απιστία συνήθως εξακολουθούν να είναι ερωτευμένοι με τους συντρόφους τους και είναι πιθανόν να νιώσουν έντονα συναισθήματα τύψεων και ενοχής για την πράξη τους.

Η ρομαντική απιστία συμβαίνει όταν ο άνθρωπος που απιστεί δεν έχει πλέον ισχυρή συναισθηματική προσκόλληση στον / στην σύντροφό του. Έτσι αναζητά να βιώσει ερωτικά συναισθήματα με κάποιον άλλο, αλλά παραμένει με τον / την σύντροφό του περισσότερο λόγω μιας αίσθησης υποχρέωσης / δέσμευσης.

Η υποχρεωτική απιστία αφορά την περίπτωση όπου το άτομο απιστεί διότι δυσκολεύεται να χειριστεί τις σεξουαλικές προκλήσεις των άλλων πιστεύοντας ότι η άρνησή του θα το κάνει μη αποδεκτό. Με άλλα λόγια η απιστία αυτή βασίζεται στον φόβο και την ανάγκη να είναι κάποιος αποδεκτός.

Η ωφελιμιστική απιστία υφίσταται όταν κάποιος χρησιμοποιεί την εξωσυζυγική επαφή για να κερδίσει υλικά οφέλη (οικονομικά, επαγγελματικά κλπ.). Βέβαια, πέρα από τα οφέλη, αυτού του είδους η απιστία μπορεί να χρησιμοποιείται για να τιμωρήσει αυτός / ή που απιστεί τον / την σύντροφο ή για να προκαλέσει ζήλια.

Η συναισθηματική απιστία. Κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν βαθιές και ουσιαστικές σχέσεις με άτομα του κοντινού τους περιβάλλοντος, τα οποία θεωρούν φίλους και σε πολλές περιπτώσεις, τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο, οι σχέσεις αυτές δεν περιλαμβάνουν ερωτική επαφή. Συχνά καταλήγουν να εκμυστηρεύονται στους ανθρώπους αυτούς πολύ περισσότερα απ΄ ό,τι στον / στην σύζυγο, να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί τους και να αναπτύσσουν ένα δυνατό συναισθηματικό δέσιμο, το οποίο αγγίζει τα όρια μιας ρομαντικής αλλά πλατωνικής σχέσης. Ίσως επίσης να προσπαθούν να αποκρύψουν πόσο χρόνο περνούν με το τρίτο πρόσωπο ενισχύοντας έτσι τη μυστικότητα γύρω από τη σχέση αυτή. Τέτοιου τύπου σχέσεις αποτελούν “συναισθηματική απιστία”.

Και μετά τι συμβαίνει;

Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να συγχωρήσει κάποιος την απιστία, εφόσον αυτή πλήττει έναν από τους πιο βασικούς όρους των σχέσεων που είναι η αποκλειστικότητα. Το κατά πόσο μια σχέση μπορεί να επιβιώσει μετά από το γεγονός αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, καθώς και από το είδος της απιστίας. Εάν για παράδειγμα αυτός / ή που απιστεί έχει χάσει το ρομαντικό ενδιαφέρον / συναισθηματικό δέσιμο με τον / την σύντροφο, ίσως δεν ωφελεί να μιλάμε για χτίσιμο της σχέσης, μιας και αυτό μάλλον δεν είναι το ζητούμενο.

Το πιο σημαντικό βήμα για τα ζευγάρια που καταφέρνουν να ξεπεράσουν αυτή την κρίση γίνεται όταν ο άπιστος αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του και δέχεται να αντιμετωπίσει τον θυμό και τον πόνο του / της συντρόφου του. Είναι ίσως αδιανόητο για πολλούς να φανταστούν τον εαυτό τους να εξακολουθεί να είναι μαζί με τον άνθρωπο που τους πρόδωσε. Πάντως, εάν είναι ανοιχτοί στο να αποδεχτούν ότι ο / η σύντροφός τους έκανε ένα μεγάλο λάθος, επιτρέπουν σε αυτόν να μετανοήσει και να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Άλλες φορές πάλι μια σχέση έχει διανύσει τη διαδρομή της και οι σύντροφοι δεν είναι πρόθυμοι να προσπαθήσουν να την επαναφέρουν.

Εάν θέλετε να ξαναχτίσετε τη σχέση σας μετά από μια απιστία:

Προσπαθήστε να ανακαλύψετε μαζί τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτό το γεγονός. Όταν είστε και οι δύο πρόθυμοι να εξετάσετε ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από αυτό που έγινε, η προσπάθειά σας να φτιάξετε τη σχέση σας έχει περισσότερες πιθανότητες να επιτύχει. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αναγνωρίσετε ίση υπευθυνότητα γι΄ αυτό που συνέβη. Απλώς, για να αποφύγετε παρόμοια προβλήματα στο μέλλον, θα ήταν καλό να γνωρίζετε τι δημιούργησε την προδιάθεση σε μια τέτοια συμπεριφορά, καθώς και ποιες καταστάσεις πρέπει να αποφεύγετε.

Έχετε την υπομονή και επιμονή να συνεχίζετε την προσπάθειά σας, ακόμα κι όταν αισθάνεστε ότι είναι δύσκολο. Όταν η εντύπωση που είχαμε για τη σχέση μας ραγίσει και η εμπιστοσύνη πληγωθεί, είναι δύσκολο να προσποιηθούμε ότι όλα είναι καλά, έστω κι αν έχουμε καταλάβει τους λόγους που οδήγησαν εκεί. Ακόμα και η συγχώρεση μπορεί να είναι μια σταδιακή διαδικασία και, για να θεραπευτεί η σχέση, ίσως πρέπει να βιώσετε την εμπειρία αυτή σε αργό ρυθμό και με ό,τι αυτή συνεπάγεται. Συναισθήματα θυμού, θλίψης, δυσπιστίας και αμφιθυμίας είναι αναπόσπαστα κομμάτια της διαδικασίας της συγχώρεσης και μπορούν να επανέρχονται ακόμα κι όταν έχετε πραγματικά συγχωρήσει τον / την σύντροφό σας.

Οι αντιδράσεις αυτές είναι λογικές, γιατί η απιστία μπορεί να βιωθεί ως μια απώλεια. Μια απώλεια της σχέσης σας όπως την ξέρατε και τη βλέπατε μέχρι τώρα. Όμως, εάν καταφέρετε και βγείτε από αυτή τη δύσκολη διαδικασία της συγχώρεσης, εάν κατανοήσετε τι αποδυναμώνει και τι ενδυναμώνει τη σχέση σας και τι είναι αυτό που μπορείτε να κάνετε για να τη βελτιώσετε μαζί, ίσως να σας εκπλήξει το πόσο δυνατή μπορεί να γίνει στο μέλλον!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ποιο ποίημα του Σουρή μπορεί να σε εμπνεύσει να το αφιερώσεις στη γυναίκα σου;

΄Ενα ερωτικό ποίημα με πολύ χιούμορ αλλά και πολλή αγάπη...

Πού πέφτει η πρώτη ερωτική ματιά;

Τι είναι αυτό που προσέχουν με την πρώτη ματιά οι άντρες στις γυναίκες και το αντίστροφο;

Γιατί με τα χρόνια δύο σύντροφοι αρχίζουν να μοιάζουν μεταξύ τους;

Σου αρέσει πολύ η εξωτερική εμφάνιση του/της συντρόφου σου; Αν ναι, καλώς, γιατί υπάρχει σημαντική πιθανότητα να αρχίσεις να του/της μοιάζεις όσο περνάνε τα χρόνια. Φυσικά κάτι θα πάρει και εκείνος/η από σένα...

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί τα παιχνιδιάρικα αστεία δυναμώνουν τον έρωτα;

Τα μικρά, αστεία πειράγματα που ανταλλάσσουμε με τους συντρόφους και τον περίγυρό μας φαίνεται ότι είναι το κλειδί της οικειότητας και της...

Ποιος παχαίνει στον γάμο και ποιος στο διαζύγιο;

Μια σημαντική αλλαγή στη ζωή, όπως ένας γάμος ή ένα διαζύγιο, φαίνεται ότι προκαλεί κάποιο σοκ στο σώμα...

Ποιος είναι ο τύπος της ερωτικής ιδιοσυγκρασίας σου;

Όλοι αναρωτιόμαστε γιατί η προσωπικότητά μας άλλους τους γοητεύει και άλλους τους απωθεί. Μήπως η έλξη και η απώθηση είναι θέμα χημείας του οργανισμού; Οι...

Ποια είναι τα μικρά μυστικά για έναν έρωτα διαρκείας;

Όταν πολλοί δεν αντέχουν ούτε έναν χρόνο τον ζυγό του γάμου, κάποιοι άλλοι γιορτάζουν 80 χρόνια ευτυχισμένης συμβίωσης και το χαίρονται. Μια...