Πόσο επηρεάζει η τεστοστερόνη τη στυτική λειτουργία;

Πολλοί άντρες συνδέουν τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης με την καλή στυτική λειτουργία. Μύθος ή αλήθεια; Ένας άντρας χρειάζεται τελικά να ξεχειλίζει από αντρικές ορμόνες για να… κρατηθεί στο ύψος του; Όπως εξηγεί η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη, οι άντρες αδίκως ανησυχούν, αφού το μυστικό της ανδρικής επιτυχίας δεν κρύβεται στη μπόλικη τεστοστερόνη.

Χαμηλή τεστοστερόνη = χαμηλή ερωτική επιθυμία

“Η αντίληψη ότι η χαμηλή τεστοστερόνη προκαλεί στυτική δυσλειτουργία είναι ευρέως διαδεδομένη. Όμως, όπως έχουν δείξει σχετικές μελέτες, τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης δεν είναι τόσο σημαντικά για την απρόσκοπτη λειτουργία της στύσης. Αυτό συμβαίνει διότι η τεστοστερόνη είναι υπεύθυνη κυρίως για την ερωτική επιθυμία και όχι για τη στυτική λειτουργία. Έτσι στους φυσιολογικούς άνδρες, ενώ μπορεί να μειώνεται η ερωτική επιθυμία, η στυτική δυσλειτουργία θα εμφανιστεί μόνο όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης μειωθούν κάτω από ένα κρίσιμο επίπεδο.

Άλλα συμπτώματα αυτής της κρίσιμης μείωσης είναι: υπογονιμότητα, πονοκέφαλος, γυναικομαστία, αναιμία, σκελετικά προβλήματα και υποστροφή των δευτερογενών χαρακτηριστικών του ανδρικού φύλου”, τονίζει η γιατρός.

Τι επηρεάζει την τεστοστερόνη

Σύμφωνα με την κα Μοσχοβάκη, η τεστοστερόνη στον άντρα παράγεται κυρίως στους όρχεις και τα επινεφρίδια, κάτω από την επίδραση σημάτων που δίνονται από τον εγκέφαλο. Η έκκριση των χημικών ουσιών που προκαλούν αυτά τα σήματα βρίσκεται σε εξαιρετικά ευαίσθητη ισορροπία. Λόγω των πολλαπλών συνδέσεων του εγκεφάλου με όλα τα οργανικά συστήματα αυτή η ισορροπία μπορεί να διαταχθεί εξαιτίας σοβαρών νοσημάτων ή παραγόντων που επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργία του οργανισμού.

Για παράδειγμα:

Το έντονο στρες και η νεφρική ανεπάρκεια συνοδεύονται πολλές φορές από πτώση των επιπέδων της τεστοστερόνης, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον εγκέφαλο, στους όρχεις ή στα επινεφρίδια.

Ορισμένα φάρμακα και τοξικές ουσίες (π.χ. αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες) μερικές φορές μπορεί να είναι υπεύθυνα για την διατάραξη της ισορροπίας.

Τα εγκεφαλικά νοσήματα, η παχυσαρκία, σοβαρά συστηματικά νοσήματα και προβλήματα των όρχεων είναι τα πιο κοινά νοσήματα που προκαλούν πτώση της τεστοστερόνης στον άντρα.

Η ανδρική κλιμακτήριος, δηλαδή η κατάσταση κατά την οποία λόγω ηλικίας μειώνεται η βιοσυνθετική λειτουργία των όρχεων, έχει επίσης ως αποτέλεσμα την πτώση της τεστοστερόνης.

Δες: Πώς θα… ξορκίσεις τη στυτική δυσλειτουργία

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Latest Posts

Γιατί ένα προϊόν απομίμηση του αυθεντικού το λέμε “Μαϊμού”;

Οι μαϊμούδες είναι μικρόσωμοι, ευκίνητοι πίθηκοι με μακριά ουρά. Γενικά θεωρούνται νοήμονα ζώα. Έχουν επίσης ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό (χάρισμα): Αντιγράφουν κινήσεις...

Ποιοι ήταν οι 7 σοφοί της αρχαιότητας;

Ο όρος "Επτά σοφοί" αναφέρεται σε μία ομάδα ιστορικών προσωπικοτήτων που έζησαν από τον 7ο αιώνα π.Χ. και νεότερα στην Ελλάδα και διακρίθηκαν για το φιλοσοφικό, πολιτικό ή νομοθετικό έργο τους...

Πώς θα ξεχωρίσεις ένα γνήσιο μέλι από ένα νοθευμένο;

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι - οι οποίοι βασίζονται στις φυσικές και χημικές ιδιότητες του μελιού - που αν τους χρησιμοποιήσεις, θα καταλάβεις αν το μέλι είναι γνήσιο...

Πού καθρεφτίζονταν οι αρχαίοι;

Οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν ορυκτά και μέταλλα που μπορούσαν να καθρεφτίζουν το είδωλο, όπως ηφαιστειακό γυαλί του οψιδιανού (Μάγια, Αζτέκοι, Ολμέκοι), χαλκό...

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ

Γιατί «Ασθενής και οδοιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει»;

Την παροιμιώδη φράση «Ασθενής και οδοιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει» μάλλον θα την έχεις ακούσει. Ξέρεις τι σημαίνει και πώς προέκυψε; Στην προκειμένη περίπτωση...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ