Πόσα ξύλα κοπής χρειάζεσαι στην κουζίνα;

Το ξύλο κοπής είναι ένα βολικό εργαλείο στην κουζίνα. Επάνω του μπορείς να κόψεις εύκολα και γρήγορα κρέας, λαχανικά, ψωμί ή οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο χρειάζεται σταθερή επιφάνεια για να τεμαχιστεί σωστά. Όμως, όσο χρήσιμο είναι για τις εργασίες κοπής, άλλο τόσο επικίνδυνο μπορεί να αποδειχτεί, αν δεν καθαρίζεται σωστά. Οι ειδικοί το κατατάσσουν στα αντικείμενα που μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε σοβαρή εστία μικροβίων (σαλμονέλα, λιστέρια, e-coli κ.ά.) στην κουζίνα.

Άλλο για το κρέας, άλλο για τα λαχανικά

Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείς διαφορετικά ξύλα κοπής για το κρέας, τα λαχανικά και το ψωμί. Επομένως χρειάζεσαι τρία, προκειμένου να ελαχιστοποιήσεις την πιθανότητα μεταφοράς μικροβίων από το ένα τρόφιμο στο άλλο. Επίσης θα πρέπει να καθαρίζεις καλά και να απολυμαίνεις μετά από κάθε χρήση κυρίως αυτό επάνω στο οποίο κόβεις νωπά κρέατα.

Πώς θα το καθαρίζεις

Όταν ολοκληρώσεις την εργασία κοπής, πέρασε το ξύλο με αλάτι και ξίδι, για να φύγουν οι μυρωδιές. Στη συνέχεια πλύνε το με σαπούνι και ζεστό νερό και τέλος πέρασέ το – και από τις δύο πλευρές – με μια λεμονόκουπα. Σκούπισε τα υπολείμματα από το λεμόνι και άφησέ το να στεγνώσει καλά όρθιο. Αν το αποθηκεύεις σε κάποιο συρτάρι ή ντουλάπι, φρόντισε να μην έχει υγρασία ώστε να παραμένει στεγνό.

* Καλό είναι το ξύλο κοπής κρέατος να το αλλάζεις κάθε τρία χρόνια.

[Φωτό: © Depositphotos.com]

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ