back to top

Πόσα μέτρα είναι τα έντερά μας;

Το λεπτό και το παχύ έντερο που διαθέτουμε όλοι οι άνθρωποι – καθώς και σχεδόν όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, εκτός από τα πρωτόζωα – αποτελούν σημαντικό τμήμα του πεπτικού μας συστήματος. Βρίσκονται στην κοιλιά μας – περίτεχνα διπλωμένα – αλλά δεν είναι μερικά εκατοστά το καθένα. Αν τα ξεδιπλώναμε, θα μέναμε έκπληκτοι από το μήκος τους: Και τα δύο μαζί ξεπερνούν τα 8 μέτρα!

Συγκεκριμένα, το λεπτό έντερο, καίτοι έχει μικρότερη διάμετρο (2,5 εκ.) σε σχέση με το παχύ (6,5 εκ.), έχει μήκος 6-7μ. Που σημαίνει ότι είναι κατά πολύ μακρύτερο από το παχύ, το οποίο φτάνει περίπου τα 2μ.

Οι θαυμαστές λειτουργίες των εντέρων μας

Γενικά στο έντερο (λεπτό και παχύ) γίνεται το σπουδαιότερο μέρος της πέψης:

Στο λεπτό έντερο ολοκληρώνεται η πέψη των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών και γίνεται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της τροφής.

Στο παχύ έντερο – που αποτελεί το τελικό τμήμα του πεπτικού σωλήνα και μοιάζει με πλαίσιο που περιβάλλει το λεπτό έντερο – αποθηκεύεται προσωρινά το υλικό που δεν έχει υποστεί πέψη, μέχρι να αποβληθεί. Στο διάστημα αυτό γίνεται απορρόφηση νερού, αλάτων και ορισμένων βιταμινών.

Η απορρόφηση νερού συμβάλλει στη δημιουργία κοπράνων, τα οποία περιέχουν άπεπτα υπολείμματα των τροφών, χρωστικές της χολής (σ΄ αυτές οφείλεται το χαρακτηριστικό χρώμα) και βακτήρια. Τα βακτήρια μεταβολίζουν τις άπεπτες ουσίες και παράγουν οξέα – από τα οποία το παχύ έντερο προστατεύεται εκκρίνοντας βλέννα – και άλλες ενώσεις που προσδίνουν τη χαρακτηριστική οσμή στα κόπρανα.

Ορισμένα από τα βακτήρια που υπάρχουν στο παχύ έντερο παράγουν και βιταμίνες χρήσιμες στον άνθρωπο. Ιδιαίτερη σημασία έχει η δημιουργία της βιταμίνης Κ, η οποία συμμετέχει στη διαδικασία πήξης του αίματος.

Σχετικά άρθρα