Πόσα μέτρα είναι τα έντερά μας;

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

Πόσες φορές την ημέρα είναι φυσιολογικό να ουρούμε;

Ο κάθε άνθρωπος έχει καθημερινά διαφορετικές ανάγκες για τουαλέτα. Το πόσες φορές θα ουρήσει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους είναι η ηλικία, το μέγεθος...

Πόσα γραμμάρια είναι ένα κουταλάκι του γλυκού;

Σε πολλές συνταγές αναφέρεται ως ποσότητα ενός υλικού ένα κουταλάκι του γλυκού. Πόσο όμως είναι αυτό σε γραμμάρια; Ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού (συντομογραφία: κ.γλ.) είναι περίπου...

Σε πόσο χρόνο βράζουν τα κάστανα;

Τα κάστανα είναι από τους πιο γευστικούς χειμωνιάτικους καρπούς - για την ακρίβεια, ξηρούς καρπούς. Και είναι το ίδιο απολαυστικά τόσο βραστά όσο και ψητά στον φούρνο. Αν θέλεις να τα κάνεις...

Πόσα μέτρα είναι τα έντερά μας;

Το λεπτό και το παχύ έντερο που διαθέτουμε όλοι οι άνθρωποι – καθώς και σχεδόν όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, εκτός από τα πρωτόζωα – αποτελούν σημαντικό τμήμα του πεπτικού μας συστήματος. Βρίσκονται στην κοιλιά μας – περίτεχνα διπλωμένα – αλλά δεν είναι μερικά εκατοστά το καθένα. Αν τα ξεδιπλώναμε, θα μέναμε έκπληκτοι από το μήκος τους: Και τα δύο μαζί ξεπερνούν τα 8 μέτρα!

Συγκεκριμένα, το λεπτό έντερο, καίτοι έχει μικρότερη διάμετρο (2,5 εκ.) σε σχέση με το παχύ (6,5 εκ.), έχει μήκος 6-7μ. Που σημαίνει ότι είναι κατά πολύ μακρύτερο από το παχύ, το οποίο φτάνει περίπου τα 2μ.

Οι θαυμαστές λειτουργίες των εντέρων μας

Γενικά στο έντερο (λεπτό και παχύ) γίνεται το σπουδαιότερο μέρος της πέψης:

Στο λεπτό έντερο ολοκληρώνεται η πέψη των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών και γίνεται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της τροφής.

Στο παχύ έντερο – που αποτελεί το τελικό τμήμα του πεπτικού σωλήνα και μοιάζει με πλαίσιο που περιβάλλει το λεπτό έντερο – αποθηκεύεται προσωρινά το υλικό που δεν έχει υποστεί πέψη, μέχρι να αποβληθεί. Στο διάστημα αυτό γίνεται απορρόφηση νερού, αλάτων και ορισμένων βιταμινών.

Η απορρόφηση νερού συμβάλλει στη δημιουργία κοπράνων, τα οποία περιέχουν άπεπτα υπολείμματα των τροφών, χρωστικές της χολής (σ΄ αυτές οφείλεται το χαρακτηριστικό χρώμα) και βακτήρια. Τα βακτήρια μεταβολίζουν τις άπεπτες ουσίες και παράγουν οξέα – από τα οποία το παχύ έντερο προστατεύεται εκκρίνοντας βλέννα – και άλλες ενώσεις που προσδίνουν τη χαρακτηριστική οσμή στα κόπρανα.

Ορισμένα από τα βακτήρια που υπάρχουν στο παχύ έντερο παράγουν και βιταμίνες χρήσιμες στον άνθρωπο. Ιδιαίτερη σημασία έχει η δημιουργία της βιταμίνης Κ, η οποία συμμετέχει στη διαδικασία πήξης του αίματος.

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

Πόσες φορές την ημέρα είναι φυσιολογικό να ουρούμε;

Ο κάθε άνθρωπος έχει καθημερινά διαφορετικές ανάγκες για τουαλέτα. Το πόσες φορές θα ουρήσει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους είναι η ηλικία, το μέγεθος...

Γιατί ο πρώτος σπόνδυλος στην σπονδυλική μας στήλη ονομάζεται Άτλας;

Η σπονδυλική μας στήλη είναι ο σύνδεσμος μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματός μας. Αποτελείται από 33 σπονδύλους, οι οποίοι - ανάλογα με τη θέση τους - διακρίνονται σε: αυχενικούς...

Ποια είναι τα 10 θαυμαστά πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τα μάτια μας;

Βλέπουν μεν τα τρία βασικά χρώματα (κόκκινο, μπλε και πράσινο) αλλά αντιλαμβάνονται σχεδόν 10 εκατομμύρια διαφορετικές αποχρώσεις. Αυτές δημιουργούνται με ανάμιξη...

Πώς αντιδρά το ανοσοποιητικό μας σύστημα στην εισβολή ιών και μικροβίων; Δες το βίντεο

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι θαυμαστά σχεδιασμένο για να μας προστατεύει από εκατομμύρια βακτήρια, μικρόβια, ιούς, τοξίνες και παράσιτα που προσπαθούν καθημερινά...