Ποιες τροφές μας προστατεύουν από την οστεοπόρωση;

Πριν σου συμβεί, αλλά και εφόσον έχεις ήδη λάβει διάγνωση οστεοπόρωσης, καλό είναι να ξέρεις ποια τρόφιμα και ποτά ξορκίζουν την ασθένεια, καθώς και ποια συμβάλλουν στη δημιουργία της. Οι επιστήμονες το ερευνούν εδώ και χρόνια, άρα εσύ μπορείς να καρπωθείς τα συμπεράσματά τους.

Το καλό είναι ότι η μεσογειακή διατροφή, αν γίνεται σωστά, θωρακίζει τον σκελετό μας. Δες λοιπόν τι είναι προς το συμφέρον των οστών και τι όχι (εκτός βέβαια από την καθημερινή, ήπια άσκηση):

Τι να τρως (γιατί ενισχύει τα οστά)

Οι παρακάτω τροφές, σύμφωνα με τους ειδικούς, παρέχουν αξιοσημείωτη προστασία στα οστά μας:

Τουλάχιστον 50 ml παρθένο ελαιόλαδο καθημερινά (σε γεύματα μεσογειακής διατροφής), γιατί έτσι αυξάνεται η ορμόνη οστεοκαλσίνη και μαζί η αντοχή των οστών.

Γιαούρτι με σταφίδες, γιατί συνδυάζει δύο πολύ χρήσιμα ιχνοστοιχεία για τα οστά: ασβέστιο και βόριο.

Τσάι του βουνού: Έχει αποδειχτεί ότι ενισχύει τη μηχανική αντοχή των οστών προστατεύοντας από την οστεοπόρωση.

Ξερά δαμάσκηνα, για την αποδεδειγμένη θετική δράση τους στα οστά.

Μήλα με τη φλούδα, γιατί οικοδομούν τα οστά και ενισχύουν τη μυϊκή μάζα.

Μπίρα (καλής ποιότητας), γιατί περιέχει ωφέλιμο πυρίτιο.

Κρεμμύδια, γιατί προστατεύουν από την εμφάνιση της οστεοπόρωσης.

Ξινόγαλα αντί για γάλα, γιατί τα προβιοτικά που περιέχει βοηθούν περισσότερο στην απορρόφηση του ασβεστίου από το λεπτό έντερο.

Σουσάμι, ταχίνι, φύτρο σταριού, σπανάκι και πασατέμπο, γιατί περιέχουν ψευδάργυρο, ένα στοιχείο το οποίο συμβάλλει στην αύξηση της οστικής μάζας και ισχυροποιεί το ασβέστιο.

Τι να μην τρως

Οι παρακάτω τροφές, όπως έχει αποδειχτεί, κλέβουν το ασβέστιο του οργανισμού, η καθεμιά με τον δικό της τρόπο:

Ζάχαρη και ζαχαρώδη προϊόντα με πολλά κορεσμένα λιπαρά ή/και αλάτι (μπισκότα, σοκολάτες και λοιπά επεξεργασμένα τρόφιμα).

Αναψυκτικά, αφού συνδυάζουν καφεΐνη και φωσφορικό οξύ, ουσίες που επηρεάζουν αρνητικά τα κόκαλα.

Αλλαντικά.

Κρέας και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Πολλές πρωτεΐνες – κάνοντας δίαιτες τύπου Atkins, γιατί η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών σχετίζεται με τη μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου.

Υπερβολικά ψημένα φαγητά ή μαγειρεμένα σε αλουμινένια σκεύη.

Καφές και οινοπνευματώδη σε υπερβολή.

Γκουαρανά, γιατί περιέχει μεγάλη ποσότητα καφεΐνης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πόσο ζουμί από κόκκινα σκαθάρια τρώμε εν αγνοία μας κάθε μέρα;

Τρώμε έντομα χωρίς να το ξέρουμε; Ναι, αφού μας τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Βέβαια ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα...

Γιατί χάνεις, αν δεν τρως λαπά;

Νομίζεις ότι ο χυλός από ρύζι (ο γνωστός λαπάς) είναι ένα άνοστο φαγητό μόνο για αρρώστους; Αν τον απέφευγες μέχρι τώρα, καλύτερα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό...

Πότε κυκλοφορεί ολόφρεσκο το πολυβιταμινούχο πράσο;

Ο συγγενής του κρεμμυδιού και του σκόρδου (ναι, όλα ανήκουν στην ίδια οικογένεια) διαθέτει αντικαρκινικές καθώς και...

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί οι φακές συνδυάζονται ιδανικά με το ρύζι; Δεν είναι μόνο θέμα γεύσης…

Οι φακές συνδυασμένες με ρύζι προσφέρουν όχι μόνο νοστιμιά αλλά και μεγάλα διατροφικά οφέλη. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά...

Τι είναι η απομίμηση σοκολάτας;

Ίσως έχεις παρατηρήσει στη συσκευασία κάποιου σοκολατένιου γλυκού να αναγράφεται στα συστατικά του ο όρος "απομίμηση σοκολάτας" ή "σκεύασμα...

Πόση νικοτίνη περιέχει η μελιτζάνα;

Η μελιτζάνα ανήκει στο γένος Solanum (στρύχνοι), άρα συγγενεύει με την πατάτα και την ντομάτα. Και τα τρία φυτά περιέχουν την τοξική ουσία σολανίνη, η οποία...

Σε πόσα χρώματα κυκλοφορεί η ντομάτα;

Η ντομάτα δεν καλλιεργείται μόνο σε κόκκινο χρώμα. Για την ακρίβεια, η πολυμορφία του ζουμερού καρπού, που πρωταγωνιστεί στη χωριάτικη σαλάτα μας, δεν έχει...