Ποια είναι η κατάλληλη γυμναστική κατά την εγκυμοσύνη;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μπορεί μια γυναίκα να γυμνάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της; Είναι ασφαλές για εκείνη αλλά και για το παιδί που κυοφορεί; Και αν ναι, ποια είναι η καλύτερη μορφή άσκησης που μπορεί να κάνει; Τις απορίες μας λύνει ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος και Μαραθωνοδρόμος Γρηγόρης Κυρούσης*.

“Την τελευταία δεκαετία το ενδιαφέρον της Ελληνίδας για γυμναστική και σωματική άσκηση γενικότερα έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Έχει γίνει πλέον κομμάτι της ζωής της σε συνδυασμό και με μια προσεκτικότερη θεώρηση πάνω στις διατροφικές της συνήθειες. Όλο και περισσότερες Ελληνίδες ασχολούνται με ποικίλα είδη σπορ, με κλασσική ή με εναλλακτικές μορφές γυμναστικής. Κατά τη θαυμαστή περίοδο της εγκυμοσύνης λοιπόν θέτουν εύλογα ερωτήματα για το εάν επιτρέπεται η σωματική άσκηση. Αν ωφελεί ή βλάπτει την ίδια ή το έμβρυο.

Σαφώς, εάν δεν υπάρχουν αντενδείξεις για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους, οι έγκυες πρέπει να ενθαρρύνονται στη γυμναστική”.

Πόσο συχνά και τι είδους γυμναστική μπορεί να κάνει η έγκυος;

“Γύρω στα 30 λεπτά την ημέρα, χαμηλής μέχρι μέτριας έντασης ασκήσεις, 4 έως 5 φορές την εβδομάδα. Το βάδην, το ελαφρύ τζόκινγκ και το κολύμπι είναι οι πιο κατάλληλες και εύκολες στην πράξη αθλητικές δραστηριότητες για μια έγκυο. Το pilates, η yoga με ελεγχόμενες τις ασκήσεις και με την αυστηρή επίβλεψη του γυμναστή – γυμνάστριας αποτελούν επίσης καλή γυμναστική στη διάρκεια της εγκυμοσύνης”.

Αυτό ισχύει για όλους τους μήνες της εγκυμοσύνης;

“Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Μετά το 1ο τρίμηνο όμως της εγκυμοσύνης οι έγκυες οφείλουν να αποφεύγουν να στέκονται όρθιες για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να κινούνται ή να κάνουν ασκήσεις ενώ κείτονται με την πλάτη τους, δηλαδή ανάσκελα”.

Ποιες δραστηριότητες – ασκήσεις πρέπει να αποφεύγονται

“Η συμμετοχή της εγκύου σε μια μεγάλη ποικιλία από ψυχαγωγικές δραστηριότητες φαίνεται να είναι ασφαλής. Όμως, δραστηριότητες που έχουν υψηλό ρίσκο για πτώση ή κοιλιακό τραύμα (π.χ μπάσκετ, ποδόσφαιρο, πατινάζ, σκι, ιππασία, ενόργανη γυμναστική, τένις κ.ά) θα πρέπει να αποφεύγονται. Επίσης, οι θαλάσσιες καταδύσεις σε καμία περίπτωση δεν είναι ασφαλές άθλημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εκδρομές σε ορεινά μέρη, μέχρι υψόμετρο τα 5.000 πόδια, φαίνεται να είναι μια ασφαλής δραστηριότητα.

Σε ποιες περιπτώσεις υπάρχει απόλυτη αντένδειξη για γυμναστική – άσκηση

“Η αεροβική άσκηση ΔΕΝ είναι ασφαλής για μια έγκυο, όταν έχει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες παθολογικές καταστάσεις:
1. Σοβαρή ασθένεια της καρδιάς ή των πνευμόνων.
2. Ανεπάρκεια τραχήλου ή ιστορικό περίδεσης τραχήλου (Cerclage).
3. Εάν κυοφορεί περισσότερα από ένα μωρό (δίδυμα, τρίδυμα) γιατί βρίσκεται σε υψηλότερο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό.
4. Εάν εμφανίζει επίμονες αιμορραγίες κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
5. Εάν έχει διαγνωσθεί από τον γιατρό της χαμηλή πρόσφυση του πλακούντα και μετά την 25η εβδομάδα της εγκυμοσύνης (6ος μήνας).
6. Εάν συνέβη πρόωρη ρήξη των υμένων.
7. Εάν έχει διαγνωσθεί προεκλαμψία (δηλαδή υπέρταση που προκλήθηκε λόγω της εγκυμοσύνης).

* Ο Γρηγόρης Π. Κυρούσης είναι Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook:

PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Αναρωτιέσαι; Κάνε κλικ να μάθεις...

Μοίρασε το Άρθρο :

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
ΝΕΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Πόσο ψηλά πετούν τα αεροπλάνα;

Τα αεροπλάνα πετούν πολύ ψηλά: στα χαμηλότερα τμήματα της στρατόσφαιρας. Αυτό γίνεται για διάφορους λόγους: Πρώτος και κυριότερος είναι ότι σε αυτό το υψόμετρο γίνεται οικονομία...

Τι σημαίνει Αλληλούια;

Το Αλληλούια δεν είναι απλώς μια λέξη. Είναι ένας μονολεκτικός δοξολογικός ύμνος προς τον Θεό, ο οποίος επαναλαμβάνεται σε όλες τις ιερές Ακολουθίες. Στην ουσία πρόκειται για εξελληνισμένη φράση...

Γιατί τα σαλιγκάρια βγαίνουν μετά τη βροχή;

Είναι γνωστό ότι τα σαλιγκάρια εμφανίζονται μετά από βροχή. Βέβαια δεν συμβαίνει ακριβώς έτσι. Στην πραγματικότητα βγαίνουν κατά τη διάρκεια της βροχής, απλώς εμείς τα βλέπουμε μετά, αφού...

Ποιοι είναι οι Α΄ βαθμού συγγενείς μας;

Η ύπαρξη συγγένειας και ο βαθμός της παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλά νομικά ζητήματα, καθώς με βάση αυτά ο νόμος ορίζει κωλύματα (π.χ. γάμου) και παραχωρεί δικαιώματα (π.χ. κληρονομικά)...