Γιατί το πλύσιμο πιάτων στο χέρι είναι τέχνη;

Το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι θέλει ιδιαίτερο τρόπο, ώστε να μην μένουν στα πιατικά κατάλοιπα απορρυπαντικού (που καταλήγουν στο στομάχι σου) και να μην πέφτουν τροφές μέσα στο σιφόνι (που το φράζουν). Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να κάνεις αυτή τη διαδικασία ρουτίνας με πιο πρακτικό, υγιεινό και οικονομικό τρόπο.

Πρακτικά και οικονομικά

Τα απορρυπαντικά πιάτων που κυκλοφορούν είναι συνήθως σε συμπυκνωμένη μορφή. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να τα αραιώσεις χωρίς να μειωθεί η καθαριστική τους ικανότητα – ούτως ή άλλως προορίζονται να χρησιμοποιηθούν αραιωμένα. Για να το διαπιστώσεις, μόλις το υγρό πιάτων φτάσει περίπου στη μέση του μπουκαλιού, γέμισε το υπόλοιπο με νερό, κλείσε το πώμα και κούνησε το μπουκάλι για να ανακατευτεί το υγρό. Θα διαπιστώσεις ότι με το αραιωμένο υγρό πιάτων θα κάνεις πολύ καλύτερα τη δουλειά σου.

Φρόντισε επίσης να διαλέξεις ένα άχρωμο απορρυπαντικό, ώστε να γλυτώσεις τουλάχιστον τα χέρια σου από τις χημικές χρωστικές ουσίες. Αν είναι και άοσμο, ακόμα καλύτερα (θα γλυτώσεις και από τα τεχνητά αρώματα).

Προκαταρκτικά

Πριν ξεκινήσεις το πλύσιμο, απομάκρυνε τα υπολείμματα των τροφών από τα σκεύη και ρίξε τα απευθείας σε μια μικρή σακούλα σκουπιδιών. Αν τα αφήνεις να πέφτουν πάντα μέσα στο σιφόνι, μπορεί σταδιακά να αναπτυχθούν δυσάρεστες μυρωδιές ή το σιφόνι να βουλώσει (και μετά πρέπει να το ξεβουλώσεις).

Πλύσιμο

Προτίμησε να πλένεις τα πιάτα, τα ποτήρια και τα σκεύη ένα – ένα, αντί να τα μουλιάζεις μέσα σε μια λεκάνη με απορρυπαντικό, όπου τα λίπη και τα υπολείμματα θα μαζεύονται και θα κολυμπούν. Το να προσθέτεις πού και πού λίγο αραιωμένο υγρό πιάτων στο σφουγγαράκι σου και να τα πλένεις μεμονωμένα (τρίβοντας όσο χρειαστεί) είναι ο σωστότερος τρόπος.

Καλό θα είναι βέβαια να αλλάζεις τακτικά το σφουγγάρι (και το σύρμα) που χρησιμοποιείς, και να το ποτίζεις τελειώνοντας με λίγο ξίδι για απολύμανση.

Ξέπλυμα

Εδώ είναι το κρίσιμο σημείο: Το απορρυπαντικό, αν δεν το ξεπλύνεις καλά, αφήνει μια (αόρατη) στρώση σαπουνιού – χημικών ουσιών δηλαδή – επάνω σε ποτήρια, πιάτα, μαχαιροπίρουνα, κατσαρόλες. Φυσικά δεν θέλεις τα χημικά να καταλήξουν στο στομάχι σου με το επόμενο γεύμα ή ρόφημα. Επομένως, δώσε μεγαλύτερη προσοχή στο καλό ξέπλυμα των πιατικών, ώστε να φύγει κάθε ίχνος του υγρού πιάτων. Ένα καλά ξεπλυμένο ποτήρι, για παράδειγμα, δεν μυρίζει ποτέ με το ελκυστικό, φρουτώδες, τεχνητό άρωμα του απορρυπαντικού.

Στράγγισμα – σκούπισμα

Άφησε τα πλυμένα πιατικά να στραγγίσουν με την ησυχία τους. Μόλις φύγουν τα πολλά νερά και πριν σχηματιστούν στην επιφάνειά τους (τυχόν) σημάδια από τα άλατα του νερού, σκούπισέ τα με μια μαλακή, απορροφητική πετσέτα που δεν αφήνει χνούδι και βάλε τα στη θέση τους.

Συμβουλή: Καλύτερα, κάθε φορά που πλένεις τα πιάτα, να φοράς γάντια, ώστε να μην ταλαιπωρείς το δέρμα των χεριών με τα πολλά νερά και τα απορρυπαντικά. Μην το ξεχνάς, ειδικά αν υποφέρεις από έκζεμα.

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ