back to top

Πόσο απίστευτα θεραπευτική είναι η πίστη;

Οι αμέτρητες μαρτυρίες πως θαύματα τελικά γίνονται επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι ξέρουμε βαθιά μέσα στην ψυχή μας: ότι η πίστη μπορεί να κινήσει βουνά. Η επιστήμη ακόμα το ερευνά, αλλά μάλλον βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Τι λένε οι επιστημονικές έρευνες

Οι γιατροί έχουν αρχίσει πλέον να γκρεμίζουν τους φραγμούς μεταξύ θρησκείας και ιατρικής. Μάλιστα πολλές ιατρικές σχολές στις HΠA διαθέτουν ειδικά τμήματα, όπου ο φοιτητής μαθαίνει να προσεγγίζει τα θρησκευτικά πιστεύω των ασθενών του, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενειών.

Ακόμα και στη χώρα μας, όπου οι επιστημονικές προσεγγίσεις σε τέτοια… υπερφυσικά θέματα γίνονται με το σταγονόμετρο, υπάρχουν μελέτες που το αποδεικνύουν. Για παράδειγμα, έχουν διεξαχθεί ερευνητικές μελέτες σχετικά με την πνευματικότητα και τη θρησκευτικότητα ασθενών με καρκίνο από τη Μονάδα Ανακουφιστικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου προέκυψε ότι οι ασθενείς με μεγάλη πίστη και αυξημένη πνευματικότητα εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι ως προς την εξέλιξη της νόσου. Επίσης οι μελέτες έδειξαν ότι η επίδραση της πίστης στην ψυχοκοινωνική κατάσταση των ασθενών με καρκίνο έχει ιδιαίτερα οφέλη στη θεραπεία τους.

Αξιόλογο στοιχείο υπήρξε και το γεγονός ότι η θνησιμότητα μεταξύ όσων δεν άντλησαν δύναμη από τη θρησκεία τους ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι για τους ασθενείς που δήλωναν ότι πίστευαν και παράλληλα εκκλησιάζονταν τακτικά.

Η προσευχή προστατεύει από εγκεφαλικό

Φυσικά, εκτός Ελλάδος, εκατοντάδες επιστήμονες σε διακεκριμένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο διερεύνησαν κατά καιρούς το θέμα της προσευχής – και του διαλογισμού γενικότερα, για να μην περιοριστούν σε θρησκευτικά πλαίσια – και απέδειξαν ότι και οι δύο μέθοδοι αυτοσυγκέντρωσης δρουν θετικά τόσο στην ψυχή όσο και στο σώμα.

Κλινική έρευνα στο Ουινσκόνσιν έδειξε ότι διάφορες μέθοδοι αυτοσυγκέντρωσης – ανάμεσά τους ο υπερβατικός διαλογισμός και η προσευχή – χαλαρώνουν το νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι ορμόνες του στρες και η αρτηριακή πίεση, γεγονός που συμβάλλει στην προστασία από στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικά επεισόδια. Το επιβεβαιώνει και ο δρ. Χέρμπερτ Μπένσον, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ καθώς και στο Ινστιτούτο Μυαλού – Σώματος του ίδιου πανεπιστημίου.

Ο δρ. Μπένσον ασχολείται με το θέμα της προσευχής και τις θετικές επιδράσεις της στην υγεία τα τελευταία 35 χρόνια. Έχει κάνει 180 δημοσιεύσεις και έχει εκδώσει 11 βιβλία σχετικά με το θέμα αυτό. Από την πολύχρονη ερευνητική πείρα του λοιπόν έχει να πει ότι οι άνθρωποι που προσεύχονται με απόλυτη προσήλωση παρουσιάζουν διαφοροποιημένες ζωτικές λειτουργίες (ελαττωμένο μεταβολισμό, χαμηλούς καρδιακούς παλμούς, αρτηριακή πίεση και ρυθμό αναπνοής, καθώς και μείωση της δραστηριότητας του εγκεφάλου) αποδεικνύοντας ότι η προσευχή επηρεάζει τις λειτουργίες του σώματος και δρα ευεργετικά κατά του στρες. Ως εκ τούτου μπορεί να αποβεί θεραπευτική για ασθένειες που προέρχονται από το στρες.

Ενισχύει τις εγκεφαλικές ικανότητες

Σε άλλη σχετική έρευνα ο Αμερικανός νευροβιολόγος δρ. Άντριου Νιούμπεργκ διαπίστωσε ότι η προσευχή ενισχύει γενικότερα τις εγκεφαλικές ικανότητες. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελετώντας ορθόδοξες καλόγριες και βουδιστές μοναχούς την ώρα που προσεύχονταν ή διαλογίζονταν, αντίστοιχα.

Ο δρ. Νιούμπεργκ έχει γράψει και ένα ενδιαφέρον βιβλίο με τον τίτλο “Πώς ο Θεός αλλάζει τον εγκέφαλό σας”, στο οποίο έχει συμπεριλάβει έρευνες που δείχνουν ότι η έντονη προσευχή και ο συνεχής διαλογισμός επιφέρουν αλλαγές στη φαιά ουσία με διπλή δράση: Ενίσχυση των περιοχών του εγκεφάλου που αφορούν στην προσοχή και στη συμπόνια και κατευνασμό των περιοχών που συνδέονται με την αγωνία και τον φόβο.

Σχετικά Άρθρα