Γιατί τα πειράματα σε ζώα θα έπρεπε να έχουν σταματήσει προ πολλού;

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Περισσότερα από 100 εκατομμύρια ζώα βασανίζονται κάθε χρόνο, καθώς πάνω τους δοκιμάζονται χημικές ουσίες, φάρμακα, τρόφιμα και καλλυντικά. Ή διαμελίζονται στα μαθήματα βιολογίας και της ιατρικής εκπαίδευσης. Ο ακριβής αριθμός δεν είναι γνωστός, επειδή τα ποντίκια, οι αρουραίοι, τα πουλιά και τα ψυχρόαιμα ζώα – που αποτελούν περισσότερο από το 95% των ζώων που χρησιμοποιούνται σε πειράματα – δεν καλύπτονται καν από τις ελάχιστες νομοθετικές διατάξεις περί καλής μεταχείρισης και ως εκ τούτου δεν καταμετρούνται. Θεωρούνται αμελητέες ποσότητες!

Πού χρησιμοποιούνται σήμερα τα πειραματόζωα

Πειραματόζωα χρησιμοποιούνται από εταιρείες καλλυντικών, προϊόντων οικιακής χρήσης, φαρμακοβιομηχανίες, βιομηχανίες όπλων, ιατρική έρευνα και εκπαίδευση, διαστημική έρευνα, αυτοκινητοβιομηχανίες, καπνοβιομηχανίες, κ.λπ. Η δε ανάπτυξη της γενετικής πρόσθεσε μια σειρά φρικαλέων πειραμάτων στα ζώα, από την κλωνοποίηση προβάτων ως τη δημιουργία μεταλλαγμένων και υβριδικών πλασμάτων, χωρίς καμία ποιότητα ζωής.

Για να ελέγξουν τα καλλυντικά, τα καθαριστικά οικιακής χρήσης, καθώς και άλλα καταναλωτικά προϊόντα, εκατοντάδες χιλιάδες ζώα δηλητηριάζονται και τυφλώνονται. Τα ποντίκια και οι αρουραίοι αναγκάζονται να εισπνεύσουν τοξικούς καπνούς, τα σκυλιά ταΐζονται φυτοφάρμακα και τα κουνέλια υφίστανται διαβρωτικές χημικές ουσίες στο δέρμα και τα μάτια τους. Και το ερευνητικό αποτέλεσμα; Συχνά ανακριβές ή παραπλανητικό.

Πειράματα σε ζώα από την αρχαιότητα

Τα πειράματα στα ζώα διεξάγονται από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι αρχαίοι Έλληνες σκότωναν και τεμάχιζαν ζώα και για επιστημονικούς λόγους, εκτός των θρησκευτικών. Η ζωοτομία συνεχίστηκε καθ’ όλη της διάρκεια της αρχαιότητας και της χριστιανικής εποχής και αντικατέστησε την ανθρώπινη ανατομία, όταν οι νεκροψίες απαγορεύθηκαν από την Καθολική Εκκλησία.

Τα ζώα θεωρήθηκαν αντικείμενα χωρίς αισθήσεις, συναισθήματα και λογική. Οι κραυγές τους δεν αποτελούσαν ένδειξη πόνου, αφού το σώμα ήταν ανίκανο να αισθανθεί. Η πεποίθηση αυτή έδινε το ελεύθερο στους επιστήμονες να τα βασανίζουν ανερυθρίαστα. Έτσι, για παράδειγμα, κάρφωναν και τα τέσσερα πόδια τους επάνω σε σανίδες για να μελετήσουν την κυκλοφορία του αίματος…

Από το 1800 η επιστήμη και η ιατρική εξελίσσεται με πρωτοφανείς ρυθμούς βασισμένη στην εξόντωση των άλλων ειδών.

Ο εικοστός αιώνας φέρνει πληθώρα φαρμάκων και επιστημονικών ανακαλύψεων. Ψυχολογικές μελέτες γίνονται σε πιθήκους και γάτες. Χιμπατζήδες και σκύλοι στέλνονται στο διάστημα. Και ενώ ο άνθρωπος βελτίωσε την ποιότητα της ζωής του αυξάνοντας και το προσδόκιμό της, η μοίρα των πειραματόζωων έχει βελτιωθεί ελάχιστα έως και καθόλου από τον 18ο αιώνα.

Είναι τα πειράματα στα ζώα απαραίτητα;

Κάποιοι επιμένουν ότι, ενώ μπορεί τα πειράματα σε ζώα να είναι σκληρά, είναι ωστόσο αναγκαία. Δεν έχουν δίκιο. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις και οι επιστήμονες δημιουργούν όλο και περισσότερες κάθε μέρα. Αυτές περιλαμβάνουν εργαστηριακές καλλιέργειες κυττάρων και οργάνων, βελτιωμένες πειραματικές μεθόδους και ανθρώπινες κλινικές δοκιμές.

Καθώς οι επιστήμονες αναπτύσσουν περισσότερα και καλύτερα όργανα, τα πειράματα σε ζώα καθίστανται άσκοπα και απαρχαιωμένα. Οι μέθοδοι έχουν επίσης βελτιωθεί. Για παράδειγμα, το τεστ εγκυμοσύνης που πρώτα απαιτούσε τη θανάτωση ενός κουνελιού ή ενός βατράχου, τώρα γίνεται με μία χημική ανάλυση των ούρων της ασθενούς.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους από εθελοντές, που έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα της μεγαλύτερης ακρίβειας, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα προέρχονται απευθείας από τον άνθρωπο. Τα πειράματα στα ζώα μάς δίνουν ελάχιστες πληροφορίες για τον ανθρώπινο οργανισμό και την υγεία. Επειδή ένα φάρμακο είναι αποτελεσματικό για έναν αρουραίο, δεν σημαίνει ότι είναι και για τον άνθρωπο. Επειδή ένας ιός σκοτώνει ένα ποντίκι, δεν σημαίνει ότι θα σκοτώσει και έναν άνθρωπο.

Εκτός αυτού, τα ζώα που εκτρέφονται για πειραματόζωα έχουν προδιάθεση σε ορισμένες ασθένειες λόγω των αφύσικων συνθηκών διαβίωσής τους και υποβάλλονται σε δυσανάλογα μεγάλες ποσότητες χημικών ή άλλων ουσιών. Μία συναφής κριτική είναι ότι τα πειράματα προκαλούν στρες στα ζώα, πράγμα που σημαίνει ότι τα υποκείμενα δεν αντιδρούν σε πειραματικές ουσίες με τον ίδιο τρόπο που θα αντιδρούσαν σε πιο φυσικές συνθήκες, καθιστώντας τα αποτελέσματα των πειραμάτων λιγότερο έγκυρα και αξιόπιστα.

Μαθαίνουμε ότι μια συγκεκριμένη χημική ουσία προκαλεί τύφλωση σε κουνέλια και στη συνέχεια ανακαλύπτουμε ότι αυτή η χημική ουσία δεν έχει καμία επίδραση στους ανθρώπους. Μας λένε ότι ένα πειραματικό φάρμακο για τον καρκίνο που δοκιμάστηκε στους αρουραίους δεν είχε καμία επίδραση σε αυτούς και μετά από χρόνια ανακαλύπτουμε ότι το ίδιο ακριβώς φάρμακο είναι αποτελεσματικό για τον άνθρωπο.

Έρευνες αποδεικνύουν περίτρανα πως, τουλάχιστον στην ιατρική και τη φαρμακολογία, μόνο ένα 5-25% μπορεί να εξασφαλίσει ότι ουσίες που δοκιμάζονται επιτυχώς στα ζώα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα και στους ανθρώπους. Τα ζώα διαφέρουν από τον άνθρωπο σε σημαντικό βαθμό καθιστώντας τις φαρμακευτικές δοκιμές σε ζώα αναξιόπιστες και επικίνδυνες.

Όχι μόνο για λόγους ηθικής, αλλά και “επιστημονικότητας”, τα περισσότερα πειράματα σε ζώα είναι άκυρα. Εκατομμύρια ζώα θα σώζονταν, αν όλοι αυτοί οι “λαμπροί” επιστήμονες έπαιρναν ως δεδομένη την αρχή ότι διαφορετικοί οργανισμοί μόνο διαφορετική συμπεριφορά και αντίδραση μπορούν να έχουν ως προς την ίδια ουσία. Το κάθε είδος έχει τη δική του φυσιολογία. Επιπλέον, λόγω της αναξιοπιστίας τους τα περισσότερα πειράματα αποδεικνύονται επικίνδυνα και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και θανατηφόρα. Πολλές από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα πειράματα τελικά δεν λαμβάνουν έγκριση για ανθρώπινη χρήση ή κατανάλωση.

Καλυμμένα λάθη και αποτυχίες

Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος από λάθη και αποτυχίες που έχουν καλυφθεί και εξακολουθούν να καλύπτονται συστηματικά από τους πειραματιστές. Περίπου τα μισά από τα φάρμακα που έχουν εγκριθεί στις Η.Π.Α. και τη Βρετανία μετά τις δοκιμές σε ζώα στη συνέχεια έπρεπε να αποσυρθούν λόγω των επιβλαβών παρενεργειών τους στους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τη Μedical Research Modernization Committee, η έρευνα με υποκείμενα τα ζώα έχει ουσιαστικά επιβραδύνει την πορεία μας. Τα ζώα δεν εκδηλώνουν τις ίδιες ασθένειες με τους ανθρώπους, αλλά ακόμα και όταν το κάνουν, επηρεάζονται από την ασθένεια με διαφορετικό τρόπο.

Ο δρ Richard Klaussner (πρώην διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο), δήλωσε σε συνέντευξή του ότι “Έχουμε θεραπεύσει ποντίκια από καρκίνο εδώ και δεκαετίες, αλλά αυτή η θεραπεία δεν λειτουργεί στον άνθρωπο”. Σύμφωνα με την FDA το 92% των φαρμάκων που χορηγήθηκαν με ασφάλεια σε ζώα, απέτυχαν στις δοκιμές στους ανθρώπους. Το περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης προειδοποιεί τόσο τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς ότι η έρευνα σε ζώα δεν είναι αξιόπιστη.

Η αιτία και η θεραπεία για το σκορβούτο ανακαλύφθηκαν χωρίς τη χρήση ζώων, με μελέτες που έγιναν σε ανθρώπους που είχαν προσβληθεί ήδη από αυτή την αρρώστια. Το πρώτο εμβόλιο εφευρέθηκε τον 18ο αιώνα, χωρίς τη διεξαγωγή πειραμάτων σε ζώα, όταν οι άνθρωποι εμβολιάστηκαν με δαμαλίτιδα για να δημιουργήσουν την αντοχή τους στην ευλογιά.

Η πενικιλίνη ανακαλύφθηκε επίσης χωρίς να γίνουν πειράματα σε ζώα. Ακόμα, η έρευνα με ανθρώπινα υποκείμενα έχει οδηγήσει σε πολλές σημαντικές ιατρικές ανακαλύψεις, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης μεταξύ της νόσου της καρδιάς και της χοληστερόλης και της σύνδεσης μεταξύ καπνίσματος και καρκίνου. Και η επιστήμη εξελίσσεται κάθε μέρα! Στην πραγματικότητα λίγες μόνο σημαντικές ανακαλύψεις έγιναν ως αποτέλεσμα των πειραμάτων σε ζώα, ενώ οι υποστηρικτές τους έχουν υπερεκτιμήσει τα επιτεύγματα αυτά.

Συμπέρασμα: Από τα πειράματα στα ζώα λαμβάνουμε μόνο ενδείξεις και όχι αποδείξεις.

Πέντε βασικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να σταματήσουν τα πειράματα στα ζώα:

Είναι ανήθικο να καταδικάζουμε 100 εκατομμύρια συναισθανόμενα και νοήμονα ζώα να ζουν σε κλουβιά προκαλώντας τους πόνο, τρόμο, μοναξιά και στρες.

Είναι κακή επιστήμη. Είναι η σκοτεινή πλευρά της επιστήμης. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. αναφέρει ότι 92 στα 100 φάρμακα που περνούν τις δοκιμές σε ζώα αποτυγχάνουν στους ανθρώπους.

Είναι σπατάλη. Τα πειράματα σε ζώα παρατείνουν την ταλαιπωρία των ανθρώπων που περιμένουν για αποτελεσματικές θεραπείες από τους παραπλανημένους πειραματιστές. Έτσι σπαταλούν πολύτιμο χρήμα, χρόνο και πόρους που θα μπορούσαν να έχουν δαπανηθεί σε ορθή και συμβατή με τον ανθρώπινο οργανισμό έρευνα. Η χρήση ζώων ως υποκείμενα της έρευνας είναι επίσης ακριβή, επειδή τα ζώα χρειάζονται, εκτός από το κόστος των πειραματικών ουσιών, τροφή, περίθαλψη και θεραπεία. Τα μακροχρόνια ή πολλαπλών φάσεων πειράματα μπορούν να αυξήσουν επιπλέον το κόστος της πρακτικής αυτής.

Ωστόσο, το κόστος αυτό είναι που πληρώνουμε εμείς και είναι αναπληρώσιμο. Το κόστος που πληρώνουν τα ζώα είναι η ίδια τους η ζωή. Και αυτή δεν αντικαθίσταται.

Είναι αρχαϊκή μεθοδολογία: Οι μελλοντοστραφείς επιστήμονες έχουν αναπτύξει σύγχρονες, αποτελεσματικές και αναίμακτες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης της μικροδοσιμέτρησης βασισμένης στον άνθρωπο, την τεχνολογία invitro, τους προσομοιωτές και τα εξελιγμένα υπολογιστικά μοντέλα, τα οποία είναι φθηνότερα, πιο γρήγορα και πιο ακριβή από τα πειράματα σε ζώα.

Ο κόσμος δεν χρειάζεται άλλο eyeliner, σαπούνι χεριών, συστατικά τροφίμων, φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία ή παρασιτοκτόνα εις βάρος της ζωής των ζώων.

Εν κατακλείδι, όλο και περισσότεροι νέοι επιστήμονες αναγνωρίζουν πλέον πως η έρευνα που προορίζεται για ανθρώπινη χρήση πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με μεθόδους που “αναπαράγουν” τις συνθήκες του ανθρώπινου οργανισμού ή στον ίδιο τον ανθρώπινο οργανισμό. Μόνο που αυτές οι εναλλακτικές εφαρμόζονται με απίστευτα βραδύ ρυθμό, γιατί η συνήθεια τόσων χρόνων και κυρίως η βαθιά ριζωμένη νοοτροπία που θέλει τα ζώα αυτά αντικείμενα στην υπηρεσία του ανθρώπου πολύ δύσκολα μπορούν να αλλάξουν.

Γιατί συνεχίζεται αυτό το έγκλημα;

Παρά το γεγονός ότι τώρα ξέρουμε πως τα πειράματα σε ζώα είναι επιστημονικά άσκοπα και ηθικά λάθος, τα συνεχίζουμε γιατί υπάρχει μια βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων ευρώ ή δολαρίων που χρηματοδοτείται από το δημόσιο ντορβά σε τεράστια κλίμακα και που αφορά ένα πολύπλοκο δίκτυο από επιχειρήσεις, κυβερνήσεις, πανεπιστημιακά εργαστήρια, κατασκευαστές κλουβιών, εταιρίες τροφίμων, εκτροφείς ζώων, εμπόρους και μεταφορείς. Η βιομηχανία αυτή και οι άνθρωποί της παράγουν κέρδος από τη νόμιμη εκμετάλλευση και κακοποίηση των ζώων.

Άλλος λόγος είναι η δική μας ευκολία. Μπορούμε να κάνουμε πράγματα στα ζώα που δεν θα μπορούσαμε ούτε να διανοηθούμε για λόγους ηθικής να τα κάναμε σε ανθρώπινα υποκείμενα.

Η αρχή της ομοιο – ανομοιότητας

Ο καθηγητής Charles R. Magel λέει χαρακτηριστικά: “Ρωτήστε τους επιστήμονες γιατί πειραματίζονται στα ζώα, και η απάντηση είναι: “επειδή τα ζώα είναι σαν εμάς”. Ρωτήστε τους γιατί είναι ηθικά σωστό να πειραματίζονται στα ζώα, και η απάντηση είναι: “επειδή τα ζώα δεν είναι σαν εμάς”. Η “λογική” των πειραμάτων σε ζώα στηρίζεται πάνω σε αυτή την αντίφαση”.

Διεξάγουμε ιατρικά πειράματα σε θηλαστικά, επειδή μοιάζουν περισσότερο με μας από ό,τι τα πουλιά, τα ψάρια, τα έντομα ή τα αμφίβια. Έχουμε υποβάλει σε ψυχολογικά πειράματα πιθήκους και χιμπατζήδες, επειδή είναι νοητικο-ψυχολογικά και γενετικά σαν και εμάς. Ωστόσο, εάν τα ζώα αυτά είναι σαν και εμάς, πώς μπορούμε ηθικά να τα κάνουμε να υποφέρουν; Εάν πάλι δεν είναι σαν και εμάς, πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε τα αποτελέσματα των πειραμάτων σε εμάς;

Διάβασε περισσότερα για τα πειράματα σε ζώα στο: zoosos.gr

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, ακολούθησε τη σελίδα μας στο FACEBOOK:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί τα σαλιγκάρια βγαίνουν μετά τη βροχή;

Είναι γνωστό ότι τα σαλιγκάρια εμφανίζονται μετά από βροχή. Βέβαια δεν συμβαίνει ακριβώς έτσι. Στην πραγματικότητα βγαίνουν κατά τη διάρκεια της βροχής, απλώς εμείς τα βλέπουμε μετά, αφού...

Γιατί τα πουλιά πετούν σε σχηματισμό βέλους;

Λόγοι αεροδυναμικής κάνουν τα πουλιά να σχηματίζουν το γράμμα V, καθώς πετούν όλα μαζί. Χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική για να εξοικονομήσουν ενέργεια, όταν χρειάζεται να διανύσουν μεγάλες...

Πώς θα υπολογίσεις την ανθρώπινη ηλικία του σκύλου σου;

Εάν έχεις σκύλο, θα έχεις ακούσει τον κανόνα ότι 1 σκυλίσιος χρόνος ισούται με 7 ανθρώπινα χρόνια. Τελικά όμως ο υπολογισμός της ανθρώπινης ηλικίας ενός σκύλου μάλλον δεν είναι τόσο απλός...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόσο ζυγίζει ένας ελέφαντας;

Όλοι οι ελέφαντες έχουν πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εκ των οποίων το πλέον αξιοσημείωτο είναι η μεγάλη προβοσκίδα, την οποία χρησιμοποιούν για διάφορους σκοπούς - ιδιαίτερα στην αναπνοή...

Γιατί οι Κόκορες λαλούν κάθε πρωί;

Οι κόκορες έχουν ηγετική θέση σε ένα κοτέτσι. Είναι οι αρχηγοί, οι φροντιστές, οι προστάτες, οι γεννήτορες. Είναι αυτοί που επιβλέπουν τις κότες και τους νεοσσούς, ειδοποιούν για...

Πώς καταφέρνουν οι παπαγάλοι και μιλάνε;

Είναι τα μοναδικά πουλιά που καταφέρνουν όχι μόνο να αρθρώνουν λέξεις ή και φράσεις που ακούνε, αλλά και να τραγουδάνε και να χορεύουν. Γι΄ αυτό είναι περιζήτητοι σε όλους τους λαούς από την αρχαιότητα...

Πόσα χρώματα αλλάζει ο χαμαιλέοντας;

Εκπληκτικό πλάσμα ο χαμαιλέοντας, πολύ ιδιαίτερο. Προσαρμόζει το χρώμα του - το οποίο συνήθως είναι γκριζοπράσινο - ανάλογα με το περιβάλλον όπου κινείται ή και τις...