Τι είναι το όξινο γλουταμινικό νάτριο, που νοστιμίζει τις τροφές αλλά… πικραίνει την υγεία μας;

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG) είναι ένα βιομηχανικό πρόσθετο, που χρησιμοποιείται ως βελτιωτικό γεύσης σε διάφορα προϊόντα διατροφής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση το έχει ταξινομήσει ως πρόσθετο τροφίμων με την ονομασία E621.

Πρωτοπαρουσιάστηκε στην αμερικάνικη αγορά τροφίμων το 1917, με σκοπό να δώσει μια πιο ελκυστική και πικάντικη γεύση σε διάφορα επεξεργασμένα τρόφιμα (και κατεψυγμένα), μείγματα καρυκευμάτων, σάλτσες, σούπες, ζωμούς, κύβους γεύσης, ζαχαρώδη προϊόντα, κάποια είδη τσιπς, παιδικά μπισκότα, σε προϊόντα που περιέχουν κρέας ή ψάρι και πολλά γεύματα φαστ-φουντ. Η ασιατική κουζίνα το τίμησε ιδιαιτέρως (περιέχεται και στη σάλτσα σόγιας).

Όμως, το όνομά του συνδέθηκε με ποικίλες αλλεργικές αντιδράσεις και δημιούργησε κακόφημες υπόνοιες για το εξωτικό κινέζικο φαγητό.

Ενοχοποιημένο για αλλεργίες;

Σήμερα το συγκεκριμένο πρόσθετο παράγεται με βιομηχανική διαδικασία ζύμωσης, ενώ παλιότερα εκχειλιζόταν από τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες, όπως τα φύκια. Υπόκειται βέβαια σε κανονισμούς που καθορίζουν τη χρήση του στα τρόφιμα. Όμως, όπως συμβαίνει συνήθως με τα προσθετικά τροφίμων, είναι ύποπτο – σύμφωνα με διάφορες απόψεις – για μια σειρά αλλεργικών αντιδράσεων, όπως σφίξιμο στο στήθος, αίσθηση καψίματος στο πίσω μέρος του λαιμού, ναυτία, λήθαργο, ιδρώτα, ταχυπαλμίες και διαταραχές του νευρικού συστήματος. Επίσης διαρροϊκές κενώσεις, εμετούς, πόνους στις αρθρώσεις και τα οστά, ξηροστομία, διαταραχές της όρασης, του ύπνου και της διάθεσης, ασυναρτησία του λόγου και έλλειψη ισορροπίας. Ακόμα εικάζεται ότι προκαλεί διέγερση του πεπτικού σωλήνα δημιουργώντας μηχανική πείνα. Δες τι είναι η Τροφική Δυσανεξία

Επιπλέον, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και της Κίνας συνέδεσαν τη λήψη τροφών που περιέχουν όξινο γλουταμινικό νάτριο με την παχυσαρκία.

Σύμφωνα με άλλη ιατρική έρευνα, ένα γονίδιο που επιτρέπει τη συσσώρευση του γλουταμινικού οξέος στις συνάψεις του εγκεφάλου είναι η πιθανή αιτία πονοκεφάλων και ημικρανιών που βασανίζουν εκατομμύρια ανθρώπους.

Σύνδρομο των κινέζικων εστιατορίων

Επειδή η πρώτη αναφορά αλλεργικών συμπτωμάτων έγινε από καταναλωτές που είχαν γευματίσει προηγουμένως σε κινέζικο εστιατόριο, η περίπτωσή του Ε621 ονομάστηκε Σύνδρομο των κινέζικων εστιατορίων.

Επίσημα το όξινο γλουταμινικό νάτριο κατατάσσεται στα ασφαλή πρόσθετα των τροφίμων. Καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί μέσα από κλινικές έρευνες σαφής συσχέτιση μεταξύ αλλεργικών συμπτωμάτων και Ε621, η ουσία συνεχίζει να χρησιμοποιείται εκτεταμένα στη βιομηχανία των τροφίμων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόσο ζουμί από κόκκινα σκαθάρια τρώμε εν αγνοία μας κάθε μέρα;

Τρώμε έντομα χωρίς να το ξέρουμε; Ναι, αφού μας τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Βέβαια ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα...

Γιατί χάνεις, αν δεν τρως λαπά;

Νομίζεις ότι ο χυλός από ρύζι (ο γνωστός λαπάς) είναι ένα άνοστο φαγητό μόνο για αρρώστους; Αν τον απέφευγες μέχρι τώρα, καλύτερα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό...

Γιατί οι φακές συνδυάζονται ιδανικά με το ρύζι; Δεν είναι μόνο θέμα γεύσης…

Τα όσπρια συνδυασμένα με ρύζι προσφέρουν όχι μόνο νοστιμιά αλλά και μεγάλα διατροφικά οφέλη. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά...

Πότε τρώμε φρέσκο μπρόκολο;

Θα το βρεις φρέσκο - η εποχή του είναι από τον Οκτώβριο ως τον Ιανουάριο - στις λαϊκές και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Πώς επηρεάζεται η διατροφική μας συμπεριφορά, όταν τρώμε παρέα με άλλους;

Η διατροφική μας στάση γύρω από ένα τραπέζι είναι πολυδιάστατη και επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Τα διατροφικά μας "πιστεύω" μάλλον παραμερίζονται...

Πώς θα ξεχωρίσεις ένα γνήσιο μέλι από ένα νοθευμένο;

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι - οι οποίοι βασίζονται στις φυσικές και χημικές ιδιότητες του μελιού - που αν τους χρησιμοποιήσεις, θα καταλάβεις αν το μέλι είναι γνήσιο...

Τι κάνει η καυτερή, κόκκινη πιπεριά στο κρυολόγημα;

Υπάρχουν πολλοί φυσικοί μαχητές της κοινής γρίπης, του κρυολογήματος και της βρογχίτιδας. Ένας από αυτούς - και μάλιστα πολύ αποτελεσματικός - είναι οι κόκκινες...

Τι είναι η απομίμηση σοκολάτας;

Ίσως έχεις παρατηρήσει στη συσκευασία κάποιου σοκολατένιου γλυκού να αναγράφεται στα συστατικά του ο όρος "απομίμηση σοκολάτας" ή "σκεύασμα...

Ποιες τροφές μάχονται την οστεοπόρωση και ποιες την ενισχύουν;

Πριν σου συμβεί, αλλά και εφόσον έχεις ήδη λάβει διάγνωση οστεοπόρωσης, καλό είναι να ξέρεις ποια τρόφιμα και ποτά ξορκίζουν την ασθένεια, καθώς και ποια συμβάλλουν στη...

Tipaki.gr

Tips & Tricks που σου λύνουν τα χέρια!