Πόσο ασφαλείς είναι οι οδοντόκρεμες;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόσες είναι οι Ήπειροι; Τέσσερις, έξι, επτά; Εξαρτάται από το πού ζεις…

Παγκοσμίως επικρατούν 5 μοντέλα διαχωρισμού των ηπείρων, σύμφωνα με διαφορετικές τεκτονικές, γεωγραφικές, γεωπολιτισμικές και ιστορικές...

Πόσα νησιά είναι τα Δωδεκάνησα; Πάντως, 12 δεν είναι…

Τα Δωδεκάνησα - αφού το λέει και το όνομά τους - είναι δώδεκα. Σωστά; Λάθος. Ούτε δώδεκα είναι ούτε αυτά που ξέρουμε σήμερα ως Δωδεκάνησα ήταν κάποτε…

Πόσα είναι όλα τα ελληνικά νησιά;

Τα περισσότερα ελληνικά νησιά βρίσκονται στο Αιγαίο πέλαγος, λιγότερα στο Ιόνιο και ελάχιστα στο Λιβυκό και σε άλλα μικρότερα πελάγη...
PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Αναρωτιέσαι; Κάνε κλικ να μάθεις...

Όταν καθαρίζεις τα δόντια σου, δεν χρειάζεται να το κάνεις με ένα κοκτέιλ από συνθετικές χρωστικές και γλυκαντικές ουσίες, βλαβερά συντηρητικά, χημικά αντιμικροβιακά, αφριστικά και άλλα διάφορα που περιέχουν οι οδοντόκρεμες. Προτιμότερο είναι να διαλέξεις μια όσο το δυνατόν πιο φυσική οδοντόκρεμα, η οποία να έχει ως βάση φυτικά, υγιεινά συστατικά, όπως αιθέρια έλαια μέντας, μαστίχας, γλυκάνισου, μύρου, καλέντουλας, τσαγιόδεντρου, καθώς και φυσικό αλάτι ή μαγειρική σόδα, που είναι ασφαλή και καταπολεμούν τα βακτήρια.

Για να ξεχωρίσεις την κατάλληλη οδοντόκρεμα, διάβασε προσεκτικά τη σύνθεση του προϊόντος και φρόντισε να αποφύγεις όσες περιέχουν:

Τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των δοντιών και την παραγωγή αφρού, όπως το λαουρυλοθειικό νάτριο (Sodium Lauryl Sulphate – SLS). Όπως και άλλα παρόμοια χημικά, όταν έρχεται σε επαφή με τους μαλακούς ιστούς του στόματος και των ούλων, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή μακροχρόνιες βλάβες.

Διάφορα Parabens: Είναι συντηρητικά που εμποδίζουν την ανάπτυξη των βακτηρίων, αλλά έχουν ενοχοποιηθεί για πρόκληση ορμονικών διαταραχών, επειδή ενεργούν μέσα στον οργανισμό όπως τα οιστρογόνα.

Triclosan: Είναι ένας αντιβακτηριακός παράγοντας, ο οποίος – σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) – έχει εγείρει βάσιμες ανησυχίες ότι προκαλεί διαταραχές στο ενδοκρινικό σύστημα και ότι συμβάλλει στη δημιουργία βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

Χημικές χρωστικές ουσίες, που δίνουν στην οδοντόκρεμα μια ελκυστική π.χ. τιρκουάζ απόχρωση, όπως οι FD&C Blue 1, FD&C Green 3, Yellow 5 and 6, οι οποίες είναι ύποπτες για καρκινογένεση και πρόκληση υπερκινητικότητας στα παιδιά.

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως η σακχαρίνη (Ε954). Η χρήση της ήταν απαγορευμένη επί 30 χρόνια στον Καναδά (και σε άλλες χώρες), γιατί θεωρούνταν τοξική και καρκινογόνα ουσία.

Φθόριο (fluoride): Η ωφέλεια από τη χρήση του στις οδοντόκρεμες είναι αμφιλεγόμενη. Έχουν παρατηρηθεί αλλοιώσεις στα δόντια, κυρίως παιδιών 1-8 ετών, λόγω υπερβολικής έκθεσης στο φθόριο (υπερφθορίωση), το οποίο άλλωστε υπάρχει και στο πόσιμο νερό.

Ακόμα και αν η οδοντόκρεμα έχει την ένδειξη “βιολογική” ή “οργανική”, μην την αγοράσεις με κλειστά μάτια. Διάβασε τα συστατικά της, γιατί ορισμένες από αυτές εξακολουθούν να περιέχουν έως και 30% συνθετικά υλικά.

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ

ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ;