Πώς θα απολαύσεις γλυκό “μωσαϊκό” χωρίς ζάχαρη και βούτυρο;

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το “μωσαϊκό” ή “σαλάμι” είναι ένα υπέροχο σοκολατένιο γλυκό, που τρώγεται με μεγάλη ευχαρίστηση. Δεν χρειάζεται όμως να είναι “φορτωμένο” με ζάχαρη, βούτυρο (ή και αβγά). Μπορείς να το φτιάξεις με λιγότερο παχυντικά (και λιπαρά) υλικά, εξίσου όμως εύγευστο και απολαυστικό.

Υλικά

200 γρ. κουβερτούρα

1 1/2 φλιτζάνι φρέσκο γάλα

1 1/2 πακέτο μπισκότα Μιράντα (μπορείς να βάλεις και ολικής άλεσης, αν τα προτιμάς)

1 βανίλια σε σκόνη

Λίγο κονιάκ

Εκτέλεση

Βάζεις σε μια μικρή κατσαρόλα το γάλα και ρίχνεις την κουβερτούρα, αφού πρώτα την έχεις σπάσει σε κομμάτια. Ανακατεύεις σε μέτρια φωτιά, ώσπου να λιώσει η σοκολάτα.

Προσθέτεις τη βανίλια και το κονιάκ, ανακατεύεις ξανά, μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά, και αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Αφήνεις το σοκολατένιο μείγμα περίπου 10 λεπτά να κρυώσει και στη συνέχεια θρυμματίζεις τα μπισκότα με τα χέρια και τα ρίχνεις μέσα, ανακατεύοντας για να μοιραστούν ομοιόμορφα.

Παίρνεις μια μακρόστενη φόρμα για κέικ (ακόμα και μιας χρήσης) και την στρώνεις με αντικολλητικό χαρτί φούρνου – αφήνοντας λίγο χαρτί να προεξέχει. Η φόρμα είναι απαραίτητη γιατί λόγω της απουσίας αρκετών στέρεων υλικών, το μείγμα βγαίνει αρχικά πιο ρευστό από το κλασικό μωσαϊκό. Στη συνέχεια όμως καταψύχεται και σφίγγει.

Αδειάζεις μέσα στη φόρμα το μείγμα, το τυλίγεις με το χαρτί που περισσεύει και το βάζεις στην κατάψυξη όση ώρα χρειαστεί μέχρι να σφίξει.

Όταν είναι η ώρα να το σερβίρεις, το ξετυλίγεις και το κόβεις σε φέτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί χάνεις, αν δεν τρως λαπά;

Νομίζεις ότι ο χυλός από ρύζι (ο γνωστός λαπάς) είναι ένα άνοστο φαγητό μόνο για αρρώστους; Αν τον απέφευγες μέχρι τώρα, καλύτερα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό...

Πώς παρασκευάζεται η ζάχαρη;

Η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη παρασκευάζεται είτε από ζαχαρότευτλο είτε από ζαχαροκάλαμο. Το ζαχαροκάλαμο φύεται στις τροπικές περιοχές με τη μορφή ψηλών βλαστών που μοιάζουν με τα μπαμπού...

Τι είναι το παρφέ;

Το παρφέ είναι παγωτό; Στην Ελλάδα, ναι. Στη Γαλλία, απ΄ όπου προέρχεται αυτό το… τέλειο γλύκισμα, όχι. Εμείς εδώ ξέρουμε ότι το...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Πώς παρασκευάζεται η ζάχαρη;

Η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη παρασκευάζεται είτε από ζαχαρότευτλο είτε από ζαχαροκάλαμο. Το ζαχαροκάλαμο φύεται στις τροπικές περιοχές με τη μορφή ψηλών βλαστών που μοιάζουν με τα μπαμπού...

Από πού μας ήρθε ο Κουραμπιές;

Ο κουραμπιές είναι χαρακτηριστικό γλυκό, ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα. Παρότι δεν έχει ελληνική καταγωγή, κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα ελληνικά γλυκίσματα και...

Πώς η… μακάβρια Μακαρωνία μεταλλάχτηκε σε γιορτινό Μελομακάρονο;

Το μελομακάρονο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό. Μάλιστα θεωρείται το πιο "υγιεινό" γλυκό των Χριστουγέννων, καθώς...

Τι είναι το παρφέ;

Το παρφέ είναι παγωτό; Στην Ελλάδα, ναι. Στη Γαλλία, απ΄ όπου προέρχεται αυτό το… τέλειο γλύκισμα, όχι. Εμείς εδώ ξέρουμε ότι το...

Πώς θα γευτείς την πολύτιμη διατροφικά σαρδέλα με τον καλύτερο τρόπο;

Είναι νόστιμη, υγιεινή και φτηνή. Η σαρδέλα πρωτοστατεί στο καλοκαιρινό τραπέζι και όχι άδικα, αφού είναι ένα ψάρι γευστικότατο, εύκολο στο μαγείρεμα και με μεγάλη διατροφική αξία...

Tipaki.gr

Tips & Tricks που σου λύνουν τα χέρια!