Το “μωσαϊκό” ή “σαλάμι” είναι ένα υπέροχο σοκολατένιο γλυκό, που τρώγεται με μεγάλη ευχαρίστηση. Δεν χρειάζεται όμως να είναι “φορτωμένο” με ζάχαρη, βούτυρο (ή και αβγά). Μπορείς να το φτιάξεις με λιγότερο παχυντικά (και λιπαρά) υλικά, εξίσου όμως εύγευστο και απολαυστικό.
Υλικά
200 γρ. κουβερτούρα
1 1/2 φλιτζάνι φρέσκο γάλα
1 1/2 πακέτο μπισκότα Μιράντα (μπορείς να βάλεις και ολικής άλεσης, αν τα προτιμάς)
1 βανίλια σε σκόνη
Λίγο κονιάκ
Εκτέλεση
Βάζεις σε μια μικρή κατσαρόλα το γάλα και ρίχνεις την κουβερτούρα, αφού πρώτα την έχεις σπάσει σε κομμάτια. Ανακατεύεις σε μέτρια φωτιά, ώσπου να λιώσει η σοκολάτα.
Προσθέτεις τη βανίλια και το κονιάκ, ανακατεύεις ξανά, μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά, και αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αφήνεις το σοκολατένιο μείγμα περίπου 10 λεπτά να κρυώσει και στη συνέχεια θρυμματίζεις τα μπισκότα με τα χέρια και τα ρίχνεις μέσα, ανακατεύοντας για να μοιραστούν ομοιόμορφα.
Παίρνεις μια μακρόστενη φόρμα για κέικ (ακόμα και μιας χρήσης) και την στρώνεις με αντικολλητικό χαρτί φούρνου – αφήνοντας λίγο χαρτί να προεξέχει. Η φόρμα είναι απαραίτητη γιατί λόγω της απουσίας αρκετών στέρεων υλικών, το μείγμα βγαίνει αρχικά πιο ρευστό από το κλασικό μωσαϊκό. Στη συνέχεια όμως καταψύχεται και σφίγγει.
Αδειάζεις μέσα στη φόρμα το μείγμα, το τυλίγεις με το χαρτί που περισσεύει και το βάζεις στην κατάψυξη όση ώρα χρειαστεί μέχρι να σφίξει.
Όταν είναι η ώρα να το σερβίρεις, το ξετυλίγεις και το κόβεις σε φέτες.