Πώς θα απολαύσεις γλυκό “μωσαϊκό” χωρίς ζάχαρη και βούτυρο;

Το “μωσαϊκό” ή “σαλάμι” είναι ένα υπέροχο σοκολατένιο γλυκό, που τρώγεται με μεγάλη ευχαρίστηση. Δεν χρειάζεται όμως να είναι “φορτωμένο” με ζάχαρη, βούτυρο (ή και αβγά). Μπορείς να το φτιάξεις με λιγότερο παχυντικά (και λιπαρά) υλικά, εξίσου όμως εύγευστο και απολαυστικό.

Υλικά

200 γρ. κουβερτούρα

1 1/2 φλιτζάνι φρέσκο γάλα

1 1/2 πακέτο μπισκότα Μιράντα (μπορείς να βάλεις και ολικής άλεσης, αν τα προτιμάς)

1 βανίλια σε σκόνη

Λίγο κονιάκ

Εκτέλεση

Βάζεις σε μια μικρή κατσαρόλα το γάλα και ρίχνεις την κουβερτούρα, αφού πρώτα την έχεις σπάσει σε κομμάτια. Ανακατεύεις σε μέτρια φωτιά, ώσπου να λιώσει η σοκολάτα.

Προσθέτεις τη βανίλια και το κονιάκ, ανακατεύεις ξανά, μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά, και αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Αφήνεις το σοκολατένιο μείγμα περίπου 10 λεπτά να κρυώσει και στη συνέχεια θρυμματίζεις τα μπισκότα με τα χέρια και τα ρίχνεις μέσα, ανακατεύοντας για να μοιραστούν ομοιόμορφα.

Παίρνεις μια μακρόστενη φόρμα για κέικ (ακόμα και μιας χρήσης) και την στρώνεις με αντικολλητικό χαρτί φούρνου – αφήνοντας λίγο χαρτί να προεξέχει. Η φόρμα είναι απαραίτητη γιατί λόγω της απουσίας αρκετών στέρεων υλικών, το μείγμα βγαίνει αρχικά πιο ρευστό από το κλασικό μωσαϊκό. Στη συνέχεια όμως καταψύχεται και σφίγγει.

Αδειάζεις μέσα στη φόρμα το μείγμα, το τυλίγεις με το χαρτί που περισσεύει και το βάζεις στην κατάψυξη όση ώρα χρειαστεί μέχρι να σφίξει.

Όταν είναι η ώρα να το σερβίρεις, το ξετυλίγεις και το κόβεις σε φέτες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γιατί χάνεις, αν δεν τρως λαπά;

Νομίζεις ότι ο χυλός από ρύζι (ο γνωστός λαπάς) είναι ένα άνοστο φαγητό μόνο για αρρώστους; Αν τον απέφευγες μέχρι τώρα, καλύτερα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό...

Τι είναι το παρφέ;

Το παρφέ είναι παγωτό; Στην Ελλάδα, ναι. Στη Γαλλία, απ΄ όπου προέρχεται αυτό το… τέλειο γλύκισμα, όχι. Εμείς εδώ ξέρουμε ότι το...

Πώς παρασκευάζεται η ζάχαρη;

Η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη παρασκευάζεται είτε από ζαχαρότευτλο είτε από ζαχαροκάλαμο. Το ζαχαροκάλαμο φύεται στις τροπικές περιοχές με τη μορφή ψηλών βλαστών που μοιάζουν με τα μπαμπού...

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Από τι φτιάχνεται η ζελατίνη που βάζουμε σε φαγητά και γλυκά;

Είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται ως πηκτικό...

Πώς θα βράζεις σωστά τα χόρτα;

Αφού τα καθαρίσεις καλά με άφθονο νερό και λίγο ξίδι, τα ρίχνεις σε κατσαρόλα με νερό που ήδη βράζει σε υψηλή θερμοκρασία, ώστε να απαλλαχτούν από τυχόν επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Σκεπάζεις την κατσαρόλα με το...

Πώς γίνεται το κριθαράκι νόστιμο (κύριο) πιάτο;

Το κριθαράκι, μαγειρεμένο με φρέσκια ντομάτα και μυρωδικά, μπορεί και σκέτο να προσφέρει απολαυστική γεύση. Υλικά που θα χρειαστείς (για 4 άτομα): 300γρ. κριθαράκι, ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο...

Πώς θα φτιάξεις την τέλεια φάβα;

Η φάβα είναι πλούσια σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και φλαβονοειδή, άρα πολύ θρεπτική και θεραπευτική. Ο θρύλος λέει, ειδικά για την ποικιλία...