ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΙΣ

Πόσο δυνατό κάνει το παιδί της μια στοργική μητέρα;

Η προσαρμοστικότητα και η ικανότητα διαχείρισης των εντάσεων είναι αρετές που μπορεί να εμφυσήσει η μητέρα στο παιδί της απλώς και μόνο ανοίγοντας συχνά την αγκαλιά της. Αυτό αναφέρουν οι...

Πόσο τυχεροί είμαστε που έχουμε καθαρό νερό στη βρύση μας;

Περίπου 750 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς παροχές νερού και 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν διαθέτουν σωστές...

Πότε κάνουμε… τηλεφωνικά βασανιστήρια στους άλλους;

Τελικά, πόσο αγαπάμε τους δικούς μας ανθρώπους; Όταν στην κυριολεξία τους ταράζουμε καθημερινά με δεκάδες κλήσεις στο κινητό τους τηλέφωνο για ψύλλου πήδημα; Χωρίς να μας νοιάζει αν εκείνη την ώρα οδηγούν, διασχίζουν τον δρόμο, κάνουν κάποια επικίνδυνη δουλειά, κρατούν στα χέρια τους τσάντες και δεν μπορούν να πιάσουν το τηλέφωνο ή βρίσκονται σε ακατάλληλο χώρο. Ίσως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να τους ενοχλούμε, να τους ταλαιπωρούμε και (ίσως) να τους βάζουμε σε κίνδυνο, απλώς επειδή η τεχνολογία μας έχει δώσει την ευχέρεια να το κάνουμε.

Οι λόγοι για να σταματήσουμε την κακή συνήθεια να καλούμε για ασήμαντες αφορμές τους αγαπημένους μας στο κινητό τους είναι (τουλάχιστον) τέσσερις:

Πεζοί και οδηγοί κινδυνεύουν

Σύμφωνα με έρευνες, τόσο η οδήγηση όσο και το περπάτημα στον δρόμο μιλώντας στο κινητό μπορεί να έχουν επιπτώσεις, επειδή αποσπάται η προσοχή εκείνου που μιλάει στο τηλέφωνο και οι κινήσεις του γίνονται πιο αργές. Μάλιστα δεν έχει σημασία αν κάποιος/α κρατάει το κινητό στο χέρι ή μιλάει με hands free ή με Bluetooth – το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: ο μεν πεζός μπορεί να μην προσέξει πού πατάει ή να μην δει έγκαιρα τα διερχόμενα οχήματα, ο δε οδηγός να μην έχει καλό έλεγχο του οχήματός του ούτε καλά αντανακλαστικά (με ανάλογες συνέπειες για τον ίδιο και τους γύρω του).

Τους περιλούζουμε με ακτινοβολία

Όταν είμαστε συνεχώς με μια ερώτηση έτοιμη στο στόμα (πού είσαι, τι κάνεις τώρα, τι ώρα θα γυρίσεις, τι θα φάμε;) προς τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τα αναγκάζουμε να δέχονται την επιβλαβή ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων χωρίς σημαντικό λόγο.

Τους… στριμώχνουμε περισσότερο μέσα στα ΜΜΜ

Συν τοις άλλοις, πολλές φορές αναγκάζουμε τους αγαπημένους μας να διηγούνται την ιστορία της ζωής τους (τι έκαναν, τι έφαγαν, γιατί συγχύστηκαν με τον προϊστάμενο), ενώ είναι στριμωγμένοι μέσα σε λεωφορεία, μετρό και λοιπά μέσα μαζικής μεταφοράς. Συνήθως πρόκειται για πράγματα που μπορούμε κάλλιστα να τα συζητήσουμε, όταν συναντηθούμε. Αυτή η κατάσταση μπορεί να ενοχλεί τόσο τους ίδιους – κάνοντάς τους να αισθάνονται άβολα – όσο και τους συνεπιβάτες τους.

Χαλάμε τη μαγεία

Με το να ζητάμε συνεχώς αναφορά από τους ανθρώπους μας μέσω τηλεφώνου ισοπεδώνουμε τις μαγικές στιγμές της ζωής μας. Δεν νιώθουμε πια αδημονία να δούμε τον σύντροφο, τον φίλο, τον συγγενή και να συζητήσουμε μαζί του τα νέα. Όταν ήδη τα έχουμε πει όλα από το τηλέφωνο, τι περιθώριο μένει για εκπλήξεις;

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook