Ποια… τεμπέλικα παπούτσια από παντόφλες έγιναν διαχρονικά μοδάτα;

Αυτή την εποχή τα πόδια μας είναι έτοιμα να πάρουν μεγάλες χαρές: Να απελευθερωθούν από κάλτσες και κορδόνια, να νιώσουν πιο άνετα, να περπατήσουν μαλακά.

Στο μεταβατικό στάδιο πριν από το καλοκαίρι τα πέλματα ζητούν ένα ελαφρύ ζευγάρι παπουτσιών – και αυτά είναι τα επονομαζόμενα loafers – σε μετάφραση… τεμπέλικα – ή, αλλιώς, παντοφλέ.

Το πρώτο ζευγάρι ήταν βασιλικό

Η ιστορία των παντοφλέ παπουτσιών ξεκίνησε το 1847 από το Λονδίνο. Όπως αναφέρεται, το πρώτο ζευγάρι κατασκευάστηκε για να το φοράει ο βασιλιάς Γεώργιος ο 6ος στο εξοχικό του. Αργότερα, το 1930, ένας Νορβηγός υποδηματοποιός, που ταξίδεψε στη Βόρεια Αμερική, τους έδωσε κάτι από το ύφος που είχαν τα κλασικά μοκασίνια των Ινδιάνων αλλά και τα παραδοσιακά αγροτικά νορβηγικά υποδήματα.

Από τη Νορβηγία τα παντοφλέ παπούτσια εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη και κατόπιν στις ΗΠΑ, αρχικά ως απλά καλοκαιρινά υποδήματα για μέσα στο σπίτι. Στο τέλος βέβαια κατέληξαν να φοριούνται ανελλιπώς – όλες τις εποχές του χρόνου – ακόμα και από επιχειρηματίες με κοστούμια και κομψές κυρίες με ταγιέρ.

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ