Γιατί χάνεις, αν δεν τρως λαπά;

Νομίζεις ότι ο χυλός από ρύζι (ο γνωστός λαπάς) είναι ένα άνοστο φαγητό μόνο για αρρώστους; Αν τον απέφευγες μέχρι τώρα, καλύτερα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό.

Ο λαπάς είναι γνωστό ότι βοηθά το πεπτικό σύστημα (στομάχι και έντερα) να συνέλθει, όταν είναι ταλαιπωρημένο. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή σε περιπτώσεις σοβαρής εντερικής κολίτιδας, επειδή έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες αλλά και επουλωτικές ιδιότητες. Το ήξερες όμως ότι ανήκει και στις αντιγηραντικές τροφές; Και όμως, αυτό το ταπεινό φαγητό περιέχει μεγάλη ποσότητα φολικού οξέος (βιταμίνη B9), μιας βιταμίνης που συμβάλλει στην παραγωγή νέων κυττάρων και τη συνεχή επιδιόρθωση του DNA! Επομένως, μην το αγνοείς.

Πώς θα τον κάνεις εύγευστο

Η πυκνόρρευστη, κρεμώδης υφή του λαπά οφείλεται στον τύπο του ρυζιού: Γίνεται με ρύζι γλασέ ή καρολίνα, που έχουν υψηλή αμυλοπηκτίνη (ουσία του αμύλου που δίνει αυτή την κολλώδη αλλά και μεταξένια υφή).

Η νοστιμιά θα προκύψει από τον τρόπο με τον οποίο θα τον μαγειρέψεις, το παρθένο ελαιόλαδο καθώς και τα μυρωδικά που θα του προσθέσεις.

Η συνταγή

Για μια μεζούρα ρυζιού χρειάζονται περίπου πέντε μεζούρες νερού.

Ρίχνεις το νερό στην κατσαρόλα και προσθέτεις αμέσως το ρύζι (δεν περιμένεις να ζεσταθεί το νερό).

Μόλις αρχίσει ο βρασμός, κατεβάζεις τη θερμοκρασία στο μισό (ή και λιγότερο) και αφήνεις το ρύζι να βράσει σιγά-σιγά.

Όταν πιει το νερό και χυλώσει, κλείνεις το μάτι, αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτεις το ελαιόλαδο.

Ανακατεύεις καλά με ξύλινη κουτάλα και κατόπιν ρίχνεις μια ποσότητα από έτοιμο ή χειροποίητο αλάτι με μυρωδικά, όσο ταιριάζει στη γεύση σου.

Συνεχίζεις το ανακάτεμα για να σκορπιστούν παντού τα αρώματα των βοτάνων και βάζεις ξανά την κατσαρόλα επάνω στο κλειστό μάτι, ώστε να διατηρηθεί ο λαπάς ζεστός μέχρι να τον σερβίρεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πόσο ζουμί από κόκκινα σκαθάρια τρώμε εν αγνοία μας κάθε μέρα;

Τρώμε έντομα χωρίς να το ξέρουμε; Ναι, αφού μας τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Βέβαια ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα...

Πότε κυκλοφορεί ολόφρεσκο το πολυβιταμινούχο πράσο;

Ο συγγενής του κρεμμυδιού και του σκόρδου (ναι, όλα ανήκουν στην ίδια οικογένεια) διαθέτει αντικαρκινικές καθώς και...

Γιατί οι φακές συνδυάζονται ιδανικά με το ρύζι; Δεν είναι μόνο θέμα γεύσης…

Οι φακές συνδυασμένες με ρύζι προσφέρουν όχι μόνο νοστιμιά αλλά και μεγάλα διατροφικά οφέλη. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά...

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι είναι η απομίμηση σοκολάτας;

Ίσως έχεις παρατηρήσει στη συσκευασία κάποιου σοκολατένιου γλυκού να αναγράφεται στα συστατικά του ο όρος "απομίμηση σοκολάτας" ή "σκεύασμα...

Πόση νικοτίνη περιέχει η μελιτζάνα;

Η μελιτζάνα ανήκει στο γένος Solanum (στρύχνοι), άρα συγγενεύει με την πατάτα και την ντομάτα. Και τα τρία φυτά περιέχουν την τοξική ουσία σολανίνη, η οποία...

Σε πόσα χρώματα κυκλοφορεί η ντομάτα;

Η ντομάτα δεν καλλιεργείται μόνο σε κόκκινο χρώμα. Για την ακρίβεια, η πολυμορφία του ζουμερού καρπού, που πρωταγωνιστεί στη χωριάτικη σαλάτα μας, δεν έχει...

Πόσο ασβέστιο έχει η φέτα;

Οι απόψεις για την ποσότητα ασβεστίου που περιέχει η φέτα ποικίλουν. Άλλοι της αποδίδουν λιγότερο και άλλοι περισσότερο ασβέστιο. Η επικρατέστερη τιμή είναι...