Γιατί χάνεις, αν δεν τρως λαπά;

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Νομίζεις ότι ο χυλός από ρύζι (ο γνωστός λαπάς) είναι ένα άνοστο φαγητό μόνο για αρρώστους; Αν τον απέφευγες μέχρι τώρα, καλύτερα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό.

Ο λαπάς είναι γνωστό ότι βοηθά το πεπτικό σύστημα (στομάχι και έντερα) να συνέλθει, όταν είναι ταλαιπωρημένο. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή σε περιπτώσεις σοβαρής εντερικής κολίτιδας, επειδή έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες αλλά και επουλωτικές ιδιότητες. Το ήξερες όμως ότι ανήκει και στις αντιγηραντικές τροφές; Και όμως, αυτό το ταπεινό φαγητό περιέχει μεγάλη ποσότητα φολικού οξέος (βιταμίνη B9), μιας βιταμίνης που συμβάλλει στην παραγωγή νέων κυττάρων και τη συνεχή επιδιόρθωση του DNA! Επομένως, μην το αγνοείς.

Πώς θα τον κάνεις εύγευστο

Η πυκνόρρευστη, κρεμώδης υφή του λαπά οφείλεται στον τύπο του ρυζιού: Γίνεται με ρύζι γλασέ ή καρολίνα, που έχουν υψηλή αμυλοπηκτίνη (ουσία του αμύλου που δίνει αυτή την κολλώδη αλλά και μεταξένια υφή).

Η νοστιμιά θα προκύψει από τον τρόπο με τον οποίο θα τον μαγειρέψεις, το παρθένο ελαιόλαδο καθώς και τα μυρωδικά που θα του προσθέσεις.

Η συνταγή

Για μια μεζούρα ρυζιού χρειάζονται περίπου πέντε μεζούρες νερού.

Ρίχνεις το νερό στην κατσαρόλα και προσθέτεις αμέσως το ρύζι (δεν περιμένεις να ζεσταθεί το νερό).

Μόλις αρχίσει ο βρασμός, κατεβάζεις τη θερμοκρασία στο μισό (ή και λιγότερο) και αφήνεις το ρύζι να βράσει σιγά-σιγά.

Όταν πιει το νερό και χυλώσει, κλείνεις το μάτι, αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτεις το ελαιόλαδο.

Ανακατεύεις καλά με ξύλινη κουτάλα και κατόπιν ρίχνεις μια ποσότητα από έτοιμο ή χειροποίητο αλάτι με μυρωδικά, όσο ταιριάζει στη γεύση σου.

Συνεχίζεις το ανακάτεμα για να σκορπιστούν παντού τα αρώματα των βοτάνων και βάζεις ξανά την κατσαρόλα επάνω στο κλειστό μάτι, ώστε να διατηρηθεί ο λαπάς ζεστός μέχρι να τον σερβίρεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόσο ζουμί από κόκκινα σκαθάρια τρώμε εν αγνοία μας κάθε μέρα;

Τρώμε έντομα χωρίς να το ξέρουμε; Ναι, αφού μας τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Βέβαια ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα...

Πώς θα βράζεις σωστά τα χόρτα;

Αφού τα καθαρίσεις καλά με άφθονο νερό και λίγο ξίδι, τα ρίχνεις σε κατσαρόλα με νερό που ήδη βράζει σε υψηλή θερμοκρασία, ώστε να απαλλαχτούν από τυχόν επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Σκεπάζεις την κατσαρόλα με το...

Γιατί οι φακές συνδυάζονται ιδανικά με το ρύζι; Δεν είναι μόνο θέμα γεύσης…

Τα όσπρια συνδυασμένα με ρύζι προσφέρουν όχι μόνο νοστιμιά αλλά και μεγάλα διατροφικά οφέλη. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά...

Πότε τρώμε φρέσκο μπρόκολο;

Θα το βρεις φρέσκο - η εποχή του είναι από τον Οκτώβριο ως τον Ιανουάριο - στις λαϊκές και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Πώς επηρεάζεται η διατροφική μας συμπεριφορά, όταν τρώμε παρέα με άλλους;

Η διατροφική μας στάση γύρω από ένα τραπέζι είναι πολυδιάστατη και επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Τα διατροφικά μας "πιστεύω" μάλλον παραμερίζονται...

Πώς θα ξεχωρίσεις ένα γνήσιο μέλι από ένα νοθευμένο;

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι - οι οποίοι βασίζονται στις φυσικές και χημικές ιδιότητες του μελιού - που αν τους χρησιμοποιήσεις, θα καταλάβεις αν το μέλι είναι γνήσιο...

Τι κάνει η καυτερή, κόκκινη πιπεριά στο κρυολόγημα;

Υπάρχουν πολλοί φυσικοί μαχητές της κοινής γρίπης, του κρυολογήματος και της βρογχίτιδας. Ένας από αυτούς - και μάλιστα πολύ αποτελεσματικός - είναι οι κόκκινες...

Τι είναι η απομίμηση σοκολάτας;

Ίσως έχεις παρατηρήσει στη συσκευασία κάποιου σοκολατένιου γλυκού να αναγράφεται στα συστατικά του ο όρος "απομίμηση σοκολάτας" ή "σκεύασμα...

Ποιες τροφές μάχονται την οστεοπόρωση και ποιες την ενισχύουν;

Πριν σου συμβεί, αλλά και εφόσον έχεις ήδη λάβει διάγνωση οστεοπόρωσης, καλό είναι να ξέρεις ποια τρόφιμα και ποτά ξορκίζουν την ασθένεια, καθώς και ποια συμβάλλουν στη...

Tipaki.gr

Tips & Tricks που σου λύνουν τα χέρια!