Γιατί χάνεις, αν δεν τρως λαπά;

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Νομίζεις ότι ο χυλός από ρύζι (ο γνωστός λαπάς) είναι ένα άνοστο φαγητό μόνο για αρρώστους; Αν τον απέφευγες μέχρι τώρα, καλύτερα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό.

Ο λαπάς είναι γνωστό ότι βοηθά το πεπτικό σύστημα (στομάχι και έντερα) να συνέλθει, όταν είναι ταλαιπωρημένο. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή σε περιπτώσεις σοβαρής εντερικής κολίτιδας, επειδή έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες αλλά και επουλωτικές ιδιότητες. Το ήξερες όμως ότι ανήκει και στις αντιγηραντικές τροφές; Και όμως, αυτό το ταπεινό φαγητό περιέχει μεγάλη ποσότητα φολικού οξέος (βιταμίνη B9), μιας βιταμίνης που συμβάλλει στην παραγωγή νέων κυττάρων και τη συνεχή επιδιόρθωση του DNA! Επομένως, μην το αγνοείς.

Πώς θα τον κάνεις εύγευστο

Η πυκνόρρευστη, κρεμώδης υφή του λαπά οφείλεται στον τύπο του ρυζιού: Γίνεται με ρύζι γλασέ ή καρολίνα, που έχουν υψηλή αμυλοπηκτίνη (ουσία του αμύλου που δίνει αυτή την κολλώδη αλλά και μεταξένια υφή).

Η νοστιμιά θα προκύψει από τον τρόπο με τον οποίο θα τον μαγειρέψεις, το παρθένο ελαιόλαδο καθώς και τα μυρωδικά που θα του προσθέσεις.

Η συνταγή

Για μια μεζούρα ρυζιού χρειάζονται περίπου πέντε μεζούρες νερού.

Ρίχνεις το νερό στην κατσαρόλα και προσθέτεις αμέσως το ρύζι (δεν περιμένεις να ζεσταθεί το νερό).

Μόλις αρχίσει ο βρασμός, κατεβάζεις τη θερμοκρασία στο μισό (ή και λιγότερο) και αφήνεις το ρύζι να βράσει σιγά-σιγά.

Όταν πιει το νερό και χυλώσει, κλείνεις το μάτι, αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτεις το ελαιόλαδο.

Ανακατεύεις καλά με ξύλινη κουτάλα και κατόπιν ρίχνεις μια ποσότητα από έτοιμο ή χειροποίητο αλάτι με μυρωδικά, όσο ταιριάζει στη γεύση σου.

Συνεχίζεις το ανακάτεμα για να σκορπιστούν παντού τα αρώματα των βοτάνων και βάζεις ξανά την κατσαρόλα επάνω στο κλειστό μάτι, ώστε να διατηρηθεί ο λαπάς ζεστός μέχρι να τον σερβίρεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς θα υπολογίσεις μία μερίδα μακαρόνια;

Υπάρχει ένας πανεύκολος τρόπος να μετράς τις μερίδες από τα μακαρόνια που θέλεις να μαγειρέψεις. Έτσι θα έχεις κάθε φορά την ακριβή ποσότητα που χρειάζεσαι...

Πόσο ζουμί από κόκκινα σκαθάρια τρώμε εν αγνοία μας κάθε μέρα;

Τρώμε έντομα χωρίς να το ξέρουμε; Ναι, αφού μας τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Βέβαια ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα...

Γιατί οι φακές συνδυάζονται ιδανικά με το ρύζι; Δεν είναι μόνο θέμα γεύσης…

Οι φακές συνδυασμένες με ρύζι προσφέρουν όχι μόνο νοστιμιά αλλά και μεγάλα διατροφικά οφέλη. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά...

Πώς θα βράζεις σωστά τα χόρτα;

Αφού τα καθαρίσεις καλά με άφθονο νερό και λίγο ξίδι, τα ρίχνεις σε κατσαρόλα με νερό που ήδη βράζει σε υψηλή θερμοκρασία, ώστε να απαλλαχτούν από τυχόν επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Σκεπάζεις την κατσαρόλα με το...

Πώς ξεφλουδίζεις μια μπανάνα; Με τον σωστό ή τον λάθος τρόπο;

Αν μπορούσες να παρακολουθήσεις μια μαϊμού να ξεφλουδίζει την μπανάνα της, θα συνειδητοποιούσες ότι εσύ μάλλον την ξεφλουδίζεις λάθος. Οι περισσότεροι ανοίγουμε τη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι είναι η Αντζούγια (ή Αντσούγια);

Οι περισσότεροι - και δη οι καλοφαγάδες - σίγουρα έχουν γευτεί την αντζούγια. Αποτελεί ένα ιδανικό συνοδευτικό για όλα τα λαδερά φαγητά και τα όσπρια αλλά...

Πόσες μέρες διατηρείται το καρπούζι στο ψυγείο;

Αν σου αρέσει να το καταναλώνεις συχνά, πρέπει να μάθεις και να το συντηρείς σωστά, ώστε να το απολαμβάνεις φρέσκο. Πριν το κόψιμο μπορείς να το διατηρήσεις...

Πώς θα υπολογίσεις μία μερίδα μακαρόνια;

Υπάρχει ένας πανεύκολος τρόπος να μετράς τις μερίδες από τα μακαρόνια που θέλεις να μαγειρέψεις. Έτσι θα έχεις κάθε φορά την ακριβή ποσότητα που χρειάζεσαι...

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ

Τι είναι η Αντζούγια (ή Αντσούγια);

Οι περισσότεροι - και δη οι καλοφαγάδες - σίγουρα έχουν γευτεί την αντζούγια. Αποτελεί ένα ιδανικό συνοδευτικό για όλα τα λαδερά φαγητά και τα όσπρια αλλά...