Γιατί χάνεις, αν δεν τρως λαπά;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νομίζεις ότι ο χυλός από ρύζι (ο γνωστός λαπάς) είναι ένα άνοστο φαγητό μόνο για αρρώστους; Αν τον απέφευγες μέχρι τώρα, καλύτερα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό.

Ο λαπάς είναι γνωστό ότι βοηθά το πεπτικό σύστημα (στομάχι και έντερα) να συνέλθει, όταν είναι ταλαιπωρημένο. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή σε περιπτώσεις σοβαρής εντερικής κολίτιδας, επειδή έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες αλλά και επουλωτικές ιδιότητες. Το ήξερες όμως ότι ανήκει και στις αντιγηραντικές τροφές; Και όμως, αυτό το ταπεινό φαγητό περιέχει μεγάλη ποσότητα φολικού οξέος (βιταμίνη B9), μιας βιταμίνης που συμβάλλει στην παραγωγή νέων κυττάρων και τη συνεχή επιδιόρθωση του DNA! Επομένως, μην το αγνοείς.

Πώς θα τον κάνεις εύγευστο

Η πυκνόρρευστη, κρεμώδης υφή του λαπά οφείλεται στον τύπο του ρυζιού: Γίνεται με ρύζι γλασέ ή καρολίνα, που έχουν υψηλή αμυλοπηκτίνη (ουσία του αμύλου που δίνει αυτή την κολλώδη αλλά και μεταξένια υφή).

Η νοστιμιά θα προκύψει από τον τρόπο με τον οποίο θα τον μαγειρέψεις, το παρθένο ελαιόλαδο καθώς και τα μυρωδικά που θα του προσθέσεις.

Η συνταγή

Για μια μεζούρα ρυζιού χρειάζονται περίπου πέντε μεζούρες νερού.

Ρίχνεις το νερό στην κατσαρόλα και προσθέτεις αμέσως το ρύζι (δεν περιμένεις να ζεσταθεί το νερό).

Μόλις αρχίσει ο βρασμός, κατεβάζεις τη θερμοκρασία στο μισό (ή και λιγότερο) και αφήνεις το ρύζι να βράσει σιγά-σιγά.

Όταν πιει το νερό και χυλώσει, κλείνεις το μάτι, αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτεις το ελαιόλαδο.

Ανακατεύεις καλά με ξύλινη κουτάλα και κατόπιν ρίχνεις μια ποσότητα από έτοιμο ή χειροποίητο αλάτι με μυρωδικά, όσο ταιριάζει στη γεύση σου.

Συνεχίζεις το ανακάτεμα για να σκορπιστούν παντού τα αρώματα των βοτάνων και βάζεις ξανά την κατσαρόλα επάνω στο κλειστό μάτι, ώστε να διατηρηθεί ο λαπάς ζεστός μέχρι να τον σερβίρεις.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook:

PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Αναρωτιέσαι; Κάνε κλικ να μάθεις...

Μοίρασε το Άρθρο :

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
ΝΕΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Πόσο ψηλά πετούν τα αεροπλάνα;

Τα αεροπλάνα πετούν πολύ ψηλά: στα χαμηλότερα τμήματα της στρατόσφαιρας. Αυτό γίνεται για διάφορους λόγους: Πρώτος και κυριότερος είναι ότι σε αυτό το υψόμετρο γίνεται οικονομία...

Τι σημαίνει Αλληλούια;

Το Αλληλούια δεν είναι απλώς μια λέξη. Είναι ένας μονολεκτικός δοξολογικός ύμνος προς τον Θεό, ο οποίος επαναλαμβάνεται σε όλες τις ιερές Ακολουθίες. Στην ουσία πρόκειται για εξελληνισμένη φράση...

Γιατί τα σαλιγκάρια βγαίνουν μετά τη βροχή;

Είναι γνωστό ότι τα σαλιγκάρια εμφανίζονται μετά από βροχή. Βέβαια δεν συμβαίνει ακριβώς έτσι. Στην πραγματικότητα βγαίνουν κατά τη διάρκεια της βροχής, απλώς εμείς τα βλέπουμε μετά, αφού...

Ποιοι είναι οι Α΄ βαθμού συγγενείς μας;

Η ύπαρξη συγγένειας και ο βαθμός της παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλά νομικά ζητήματα, καθώς με βάση αυτά ο νόμος ορίζει κωλύματα (π.χ. γάμου) και παραχωρεί δικαιώματα (π.χ. κληρονομικά)...