Γιατί χάνεις, αν δεν τρως λαπά;

Νομίζεις ότι ο χυλός από ρύζι (ο γνωστός λαπάς) είναι ένα άνοστο φαγητό μόνο για αρρώστους; Αν τον απέφευγες μέχρι τώρα, καλύτερα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό.

Ο λαπάς είναι γνωστό ότι βοηθά το πεπτικό σύστημα (στομάχι και έντερα) να συνέλθει, όταν είναι ταλαιπωρημένο. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή σε περιπτώσεις σοβαρής εντερικής κολίτιδας, επειδή έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες αλλά και επουλωτικές ιδιότητες. Το ήξερες όμως ότι ανήκει και στις αντιγηραντικές τροφές; Και όμως, αυτό το ταπεινό φαγητό περιέχει μεγάλη ποσότητα φολικού οξέος (βιταμίνη B9), μιας βιταμίνης που συμβάλλει στην παραγωγή νέων κυττάρων και τη συνεχή επιδιόρθωση του DNA! Επομένως, μην το αγνοείς.

Πώς θα τον κάνεις εύγευστο

Η πυκνόρρευστη, κρεμώδης υφή του λαπά οφείλεται στον τύπο του ρυζιού: Γίνεται με ρύζι γλασέ ή καρολίνα, που έχουν υψηλή αμυλοπηκτίνη (ουσία του αμύλου που δίνει αυτή την κολλώδη αλλά και μεταξένια υφή).

Η νοστιμιά θα προκύψει από τον τρόπο με τον οποίο θα τον μαγειρέψεις, το παρθένο ελαιόλαδο καθώς και τα μυρωδικά που θα του προσθέσεις.

Η συνταγή

Για μια μεζούρα ρυζιού χρειάζονται περίπου πέντε μεζούρες νερού.

Ρίχνεις το νερό στην κατσαρόλα και προσθέτεις αμέσως το ρύζι (δεν περιμένεις να ζεσταθεί το νερό).

Μόλις αρχίσει ο βρασμός, κατεβάζεις τη θερμοκρασία στο μισό (ή και λιγότερο) και αφήνεις το ρύζι να βράσει σιγά-σιγά.

Όταν πιει το νερό και χυλώσει, κλείνεις το μάτι, αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτεις το ελαιόλαδο.

Ανακατεύεις καλά με ξύλινη κουτάλα και κατόπιν ρίχνεις μια ποσότητα από έτοιμο ή χειροποίητο αλάτι με μυρωδικά, όσο ταιριάζει στη γεύση σου.

Συνεχίζεις το ανακάτεμα για να σκορπιστούν παντού τα αρώματα των βοτάνων και βάζεις ξανά την κατσαρόλα επάνω στο κλειστό μάτι, ώστε να διατηρηθεί ο λαπάς ζεστός μέχρι να τον σερβίρεις.

Περισσότερα Άρθρα