Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2020

Τι είναι το Χούι, που – κατά τη γνωστή παροιμία – βγαίνει μετά την ψυχή;

Το πιο πιθανό είναι να ξέρεις από πρώτο χέρι  πόσο ισχυρή είναι η δύναμη της συνήθειας. Απ΄ αυτό άλλωστε έχει προκύψει και η γνωστή παροιμία που λέει πως, όταν πεθαίνει κάποιος...

Πώς θα παρασκευάσεις λάδι καλέντουλας – βάλσαμο για το δέρμα;

Το λάδι καλέντουλας είναι από τα πιο εύκολα λάδια στην παρασκευή και, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, αποτελεί ένα προϊόν ιδανικό για να περιποιηθούμε κοψίματα, εγκαύματα, εκζέματα, δερματικούς ερεθισμούς, μώλωπες, διαστρέμματα, μυρμηγκιές, τσιμπήματα εντόμων. Ακόμα, πονεμένα σημεία (με μαλάξεις), πρησμένους αστραγάλους, φλεβίτιδα και γενικά προβλήματα αιμοκυκλοφορίας στα πόδια (πάντα όμως με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, αν αντιμετωπίζεις δερματικά ή άλλα προβλήματα υγείας). Και όλα αυτά χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχει.

Πολλοί θεωρούν ότι το λάδι καλέντουλας πρέπει απαραιτήτως να υπάρχει μέσα στο κουτί πρώτων βοηθειών, με μια εξαίρεση: τις εγκύους και τις θηλάζουσες, που καλό είναι να αποφεύγουν την καλέντουλα, γιατί είναι πολύ ισχυρό βότανο.

Η καλέντουλα αγαπάει το δέρμα

Η καλέντουλα είναι γέννημα – θρέμμα της Μεσογείου. Είναι καλλωπιστικό φυτό και ανήκει στην οικογένεια της μαργαρίτας. Το άνθος της έχει το λαμπρό χρώμα του ήλιου – σε όλες του τις αποχρώσεις (από χρυσαφί έως πορτοκαλί). Η φήμη της ως ιαματικό φυτό ξεκινάει από την αρχαία Ελλάδα. Διαπρέπει σταθερά στον τομέα της δερματολογίας, είναι αγαπημένη της εναλλακτικής ιατρικής και επίσης δημοφιλές συστατικό πολλών καλλυντικών, ενώ κάνει αισθητή την παρουσία της ακόμα και μέσα σε οδοντόκρεμες. Έχει αντιμικροβιακές, αντιμυκητιασικές, αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες.

Η χρήση της; Πάντα με μέτρο, όπως γίνεται με όλα τα ισχυρά βότανα και τα φαρμακευτικά φυτά.

Παρασκευή του λαδιού

Μέσα σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο θα ρίξεις δύο χούφτες πέταλα από φρέσκα άνθη καλέντουλας (ξεπλυμένα και στεγνωμένα στον ήλιο) και θα συμπληρώσεις με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Θα σφραγίσεις καλά το καπάκι του βάζου και θα το αφήσεις εκτεθειμένο στον ήλιο για δύο εβδομάδες – ανακινώντας το πού και πού.

Μετά θα το σουρώσεις και θα μεταφέρεις το περιεχόμενο σε ένα (επίσης καθαρό) σκουρόχρωμο μπουκαλάκι, το οποίο θα φυλάξεις σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Μπορείς να χρησιμοποιείς το λάδι για περίπου 6 μήνες.

Διώχνει και το κακό…

Βέβαια υπάρχει και άλλη χρήση της καλέντουλας: Να φτιάξεις μια γιρλάντα με άνθη της και να την κρεμάσεις επάνω από την πόρτα, για να αποτρέψεις την είσοδο του κακού στο σπίτι, όπως πίστευαν παλιά. Διαλέγεις λοιπόν και φτιάχνεις αυτό που σε εξυπηρετεί.

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΛΥΝΕΙΣ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΟΥ;

Κάνε εγγραφή στο NEWSLETTER μας και θα έχεις τις απαντήσεις.