Πώς επηρεάζει εγκύους και λεχώνες ο κορωνοϊός;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι γυναίκες που αυτήν την περίοδο έξαρσης της επιδημίας του κορωνοϊού κυοφορούν ή μόλις έχουν φέρει στον κόσμο το παιδί τους, είναι ιδιαίτερα ανήσυχες. Κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό και αν ναι, πόσο; Ο Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος Γρηγόρης Π. Κυρούσης τους δίνει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να προσέξουν ώστε να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο τρόπο τον “αόρατο εχθρό” Covid-19.

• Στις κυήσεις υψηλού κινδύνου ( π.χ. δίδυμες κυήσεις, σάκχαρο κύησης, υπέρταση κύησης) ο κίνδυνος λοίμωξης της εγκύου είναι αυξημένος.

• Δεν γίνεται κάθετη μετάδοση του ιού, διότι ο ιός δεν διαπερνά τον εμβρυοπλακουντιακό φραγμό.

• Το αμνιακό υγρό είναι στείρο μικροβίων και του ιού.

• Ο covid-19 δεν έχει μέχρι στιγμής ανιχνευτεί στο μητρικό γάλα. Εννοείται ότι η λεχώνα πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες υγιεινής που ακολουθούμε όλοι (μάσκα και καλό πλύσιμο των χεριών).

Τα συμπτώματα σε έγκυο θετική στον Covid-19 είναι τα ίδια με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

• Ως επιπλοκή της λοίμωξης covid θεωρείται η ρήξη των υμένων (σπάσιμο των νερών) σε ποσοστό 20% και μη φυσιολογικό NST- Καρδιοτοκογράφημα σε ποσοστό 12%.

• Στην περίπτωση που η έγκυος έχει μολυνθεί από τον Covid – 19, η πιθανότητα να γίνει καισαρική τομή ανέρχεται στο 90%.

• Ο θηλασμός δεν επιτρέπεται, μόνο η άντληση του μητρικού γάλακτος με θήλαστρο.

• Κυοφορούσες με ήπια συμπτώματα πρέπει να απομονώνονται στο σπίτι.

• Σταματάμε τον κεντρικό κλιματισμό σε δωμάτιο με έγκυο θετική στον covid, διότι μπορεί να υπάρξει μετάδοση του ιού και σε άλλους χώρους.

• Δεν επιτρέπονται συνοδοί στον τοκετό.

“Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις σχετικά με τον νέο ιό και μαθαίνουμε κάθε μέρα περισσότερες πληροφορίες για να μπορέσουμε να περάσουμε μέσα από όλη αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση με τις λιγότερες επιπτώσεις για την υγεία όλων μας”, τονίζει ο γιατρός.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook:

PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Αναρωτιέσαι; Κάνε κλικ να μάθεις...

Μοίρασε το Άρθρο :

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
ΝΕΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Πόσο ψηλά πετούν τα αεροπλάνα;

Τα αεροπλάνα πετούν πολύ ψηλά: στα χαμηλότερα τμήματα της στρατόσφαιρας. Αυτό γίνεται για διάφορους λόγους: Πρώτος και κυριότερος είναι ότι σε αυτό το υψόμετρο γίνεται οικονομία...

Τι σημαίνει Αλληλούια;

Το Αλληλούια δεν είναι απλώς μια λέξη. Είναι ένας μονολεκτικός δοξολογικός ύμνος προς τον Θεό, ο οποίος επαναλαμβάνεται σε όλες τις ιερές Ακολουθίες. Στην ουσία πρόκειται για εξελληνισμένη φράση...

Γιατί τα σαλιγκάρια βγαίνουν μετά τη βροχή;

Είναι γνωστό ότι τα σαλιγκάρια εμφανίζονται μετά από βροχή. Βέβαια δεν συμβαίνει ακριβώς έτσι. Στην πραγματικότητα βγαίνουν κατά τη διάρκεια της βροχής, απλώς εμείς τα βλέπουμε μετά, αφού...

Ποιοι είναι οι Α΄ βαθμού συγγενείς μας;

Η ύπαρξη συγγένειας και ο βαθμός της παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλά νομικά ζητήματα, καθώς με βάση αυτά ο νόμος ορίζει κωλύματα (π.χ. γάμου) και παραχωρεί δικαιώματα (π.χ. κληρονομικά)...