Πώς επηρεάζει εγκύους και λεχώνες ο κορωνοϊός;

Οι γυναίκες που αυτήν την περίοδο έξαρσης της επιδημίας του κορωνοϊού κυοφορούν ή μόλις έχουν φέρει στον κόσμο το παιδί τους, είναι ιδιαίτερα ανήσυχες. Κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό και αν ναι, πόσο; Ο Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος Γρηγόρης Π. Κυρούσης τους δίνει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να προσέξουν ώστε να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο τρόπο τον “αόρατο εχθρό” Covid-19.

• Στις κυήσεις υψηλού κινδύνου ( π.χ. δίδυμες κυήσεις, σάκχαρο κύησης, υπέρταση κύησης) ο κίνδυνος λοίμωξης της εγκύου είναι αυξημένος.

- Διαφήμιση -

• Δεν γίνεται κάθετη μετάδοση του ιού, διότι ο ιός δεν διαπερνά τον εμβρυοπλακουντιακό φραγμό.

• Το αμνιακό υγρό είναι στείρο μικροβίων και του ιού.

• Ο covid-19 δεν έχει μέχρι στιγμής ανιχνευτεί στο μητρικό γάλα. Εννοείται ότι η λεχώνα πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες υγιεινής που ακολουθούμε όλοι (μάσκα και καλό πλύσιμο των χεριών).

Τα συμπτώματα σε έγκυο θετική στον Covid-19 είναι τα ίδια με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

• Ως επιπλοκή της λοίμωξης covid θεωρείται η ρήξη των υμένων (σπάσιμο των νερών) σε ποσοστό 20% και μη φυσιολογικό NST- Καρδιοτοκογράφημα σε ποσοστό 12%.

• Στην περίπτωση που η έγκυος έχει μολυνθεί από τον Covid – 19, η πιθανότητα να γίνει καισαρική τομή ανέρχεται στο 90%.

• Ο θηλασμός δεν επιτρέπεται, μόνο η άντληση του μητρικού γάλακτος με θήλαστρο.

• Κυοφορούσες με ήπια συμπτώματα πρέπει να απομονώνονται στο σπίτι.

• Σταματάμε τον κεντρικό κλιματισμό σε δωμάτιο με έγκυο θετική στον covid, διότι μπορεί να υπάρξει μετάδοση του ιού και σε άλλους χώρους.

• Δεν επιτρέπονται συνοδοί στον τοκετό.

“Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις σχετικά με τον νέο ιό και μαθαίνουμε κάθε μέρα περισσότερες πληροφορίες για να μπορέσουμε να περάσουμε μέσα από όλη αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση με τις λιγότερες επιπτώσεις για την υγεία όλων μας”, τονίζει ο γιατρός.

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
PoiosTiGiati
PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Αναρωτιέσαι; Κάνε κλικ να μάθεις...

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

Πότε θηλάζουν δημόσια τα μωρά τους οι Ελληνίδες μαμάδες;

Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού προωθείται σε παγκόσμιο επίπεδο από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), την Παγκόσμια...

Πού επιτρέπεται και πού όχι να πετάμε χρησιμοποιημένα γάντια και μάσκες μίας χρήσης;

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης μας ενημερώνει για το πώς χειριζόμαστε τα χρησιμοποιημένα γάντια και τις μάσκες μίας χρήσης, ώστε να μην γίνουν εστία διάδοσης...

Ποια είναι η κατάλληλη γυμναστική κατά την εγκυμοσύνη;

Μπορεί μια γυναίκα να γυμνάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της; Είναι ασφαλές για εκείνη αλλά και για το παιδί που κυοφορεί; Και αν ναι, ποια είναι η καλύτερη μορφή...

Ποια είναι τα “υποκείμενα νοσήματα” που βάζουν σε κίνδυνο όσους νοσούν από τον κορωνοϊό;

Από τον κορωνοϊό Covid-19 κινδυνεύουμε όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC), οι πληθυσμιακές ομάδες

Πότε τελειώνει μια πανδημία;

Όπως έχει δείξει η ιστορία, μια πανδημία ή μια επιδημία μπορεί να τελειώσει με περισσότερους από έναν τρόπους. Και το ερώτημα - που αφορά και την τωρινή Covid-19 - είναι ποιος αποφασίζει το τέλος...
- Διαφήμιση -

ΑΠΟΡΕΙΣ;

- Διαφήμιση -