“Μπαμπά, μην τρέχεις”, ήταν κάποτε το σλόγκαν για τους οδηγούς. Σήμερα το καταλληλότερο είναι “Μπαμπά, μην μιλάς στο κινητό” (την ώρα που οδηγείς, γιατί κινδυνεύουμε όλοι). Η χρήση κινητών κατά την οδήγηση είναι τόσο επικίνδυνη όσο δεν μπορείς να φανταστείς, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία σχετικών ερευνών.
Καλύτερα μεθυσμένοι;
Τι είναι χειρότερο, να οδηγούμε μεθυσμένοι ή να μιλάμε στο κινητό; Σύμφωνα με έρευνες, το δεύτερο. Οι μεθυσμένοι οδηγοί είναι λιγότερο επικίνδυνοι από εκείνους που μιλούν στο κινητό τους οδηγώντας. Αν μάλιστα απαντούν και σε γραπτά μηνύματα, είναι πιθανόν να μην προλάβουν καν να το μετανιώσουν. Το χειρότερο όμως είναι ότι το κινητό τηλέφωνο χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους επαγγελματίες οδηγούς μέσων μαζικής μεταφοράς και ταξί.
Ο κίνδυνος ατυχήματος τετραπλασιάζεται
Όπως απέδειξε επιστημονική έρευνα του αγγλικού Εργαστηρίου Ερευνών για τις Μεταφορές και τις Συγκοινωνίες (Transport Research Laboratory), όταν ένας οδηγός μιλάει στο κινητό (είτε κρατώντας το στο χέρι είτε όχι), ο κίνδυνος ατυχήματος τετραπλασιάζεται, αφού τα αντανακλαστικά του μειώνονται σε σημαντικό βαθμό. Δεν τηρεί την κατάλληλη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, δεν έχει σωστό έλεγχο της ταχύτητας του αυτοκινήτου, ενώ αγνοεί συχνότερα τα σήματα της τροχαίας. Λογικό, αφού η προσοχή του είναι εστιασμένη στη συνομιλία. Ο εγκέφαλος στο μεταξύ λαμβάνει πολλές πληροφορίες, τις οποίες όμως επεξεργάζεται πιο αργά, με αποτέλεσμα ο οδηγός να μην μπορεί να πάρει γρήγορα κρίσιμες αποφάσεις τη στιγμή που πρέπει. Ας μην ξεχνάμε ότι η αυτοσυγκέντρωση είναι ο νόμος της καλής οδήγησης – και είναι αυτός που καταπατάται συχνότερα.
Μειώνονται τα αντανακλαστικά του οδηγού
Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών του TRL, η οδηγική συμπεριφορά είναι δραματικά χειρότερη όταν ο οδηγός χρησιμοποιεί το smartphone του για κοινωνική δικτύωση ή για να στέλνει μηνύματα. Τότε ξοδεύει περισσότερο χρόνο για να κοιτάζει το κινητό του παρά τον δρόμο, χάνοντας σημαντικά γεγονότα. Έτσι δεν είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται άμεσα τους ξαφνικούς κινδύνους και τις αλλαγές στην κίνηση των οχημάτων. Σε τέτοια κατάσταση, ακόμα και αν εντοπίσει τον κίνδυνο, η ικανότητά του να ανταποκριθεί είναι μειωμένη. Για παράδειγμα, τα αντανακλαστικά ενός νέου μοιάζουν με αυτά ενός ανθρώπου 70 ετών, σύμφωνα με αμερικανικές έρευνες. Επομένως η χρήση των smartphones κατά την οδήγηση είναι απίστευτα επικίνδυνη.
Χειρότερο και από τη χρήση κάνναβης!
Αντίστοιχη μελέτη έκανε και το βρετανικό Ινστιτούτο Προηγμένης Οδήγησης (Institute of Advanced Motorists), με τη συμμετοχή οδηγών ηλικίας 17-24 ετών. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η ομιλία στο κινητό (κρατώντας το στο χέρι) επιβραδύνει τα αντανακλαστικά του οδηγού κατά 45,9%, ενώ η χρήση ενός smartphone για επικοινωνία στο faceboook κατά 37,6%, τα γραπτά μηνύματα κατά 37,4%, η τηλεφωνική συνομιλία με hands-free κατά 26,5%, η κατανάλωση κάνναβης κατά 21% και το αλκοόλ που ξεπερνά το νόμιμο όριο έως 15%.