Υπάρχουν πολλοί φυσικοί μαχητές της κοινής γρίπης, του κρυολογήματος και της βρογχίτιδας. Ένας από αυτούς – και μάλιστα πολύ αποτελεσματικός – είναι οι κόκκινες, καυτερές πιπεριές, οι οποίες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C. Έχουν ταυτόχρονα αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική, αντιοξειδωτική και ευεργετική για το πεπτικό σύστημα δράση. Φυσικά η κατανάλωσή τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο.
Η πικάντικη και δραστική καψαϊκίνη
Οι κόκκινες καυτερές πιπεριές τύπου τσίλι (ή στην ανάγκη το γνωστό κόκκινο πιπέρι καγιέν, το άρτυμα που ονομάζεται μπούκοβο ή η σάλτσα ταμπάσκο), περιέχουν τη μαγική ουσία καψαϊκίνη, η οποία εκτός από την πικάντικη και καυτερή γεύση που δίνει στο φαγητό, ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος και έχει την ιδιότητα να ρευστοποιεί τις βλέννες που κλείνουν τη μύτη ανοίγοντας τις ρινικές διόδους και απελευθερώνοντας την αναπνοή. Γι’ αυτό ακριβώς μόλις τρώμε καυτερή πιπεριά, αρχίζει να τρέχει η μύτη μας.
Με παρόμοιο τρόπο λειτουργεί και ως αποχρεμπτικό. Έτσι τα μικρόβια αντιμετωπίζονται από μια ισχυρή ασπίδα προστασίας. Επίσης επιταχύνεται ο μεταβολισμός του σώματος και η καύση του λίπους – όπως έχουν αποδείξει οι έρευνες.
* Καλό είναι, αν δεν έχεις συνηθίσει τη γεύση τους, να τις δοκιμάσεις προσεκτικά. Αν νιώσεις ότι καίγεσαι υπερβολικά, δεν θα σε βοηθήσει το νερό: ξέπλυνε το στόμα σου με μια γουλιά από κρασί ή άλλο οινοπνευματώδες ποτό και φτύσε το (η καψαϊκίνη διαλύεται μόνο στο οινόπνευμα).
Κόκκινη, καυτερή προστασία καρδιάς και εγκεφάλου
Εκτός όμως από τις παραπάνω θαυματουργές ιδιότητες, οι κόκκινες, καυτερές πιπεριές φαίνεται να προστατεύουν επίσης την καρδιά και τον εγκέφαλο. Όπως έδειξε μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα, η συχνή κατανάλωση καυτερών πιπεριών τσίλι συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.