Τι κάνει η καυτερή, κόκκινη πιπεριά στο κρυολόγημα;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι ωραίο και χρήσιμο μπορείς να φτιάξεις με κουτάκια αναψυκτικών;

Τελείωσες το αναψυκτικό σου και ετοιμάζεσαι να πετάξεις το αλουμινένιο κουτάκι στον κάδο ανακύκλωσης (γιατί εκεί είναι η θέση του); Πριν κάνεις αυτή την κίνηση, σκέψου μήπως...

Τι κάνουν τα ζώα πριν από έναν σεισμό;

Χωρίς να έχει αποδειχτεί επιστημονικά, πολλά ζώα φαίνεται να προαισθάνονται έναν σεισμό, αφού αντιδρούν με περίεργο τρόπο λίγα λεπτά πριν αυτός σημειωθεί...

Τι απίστευτο μπορεί να φτιάξει ένας καλλιτέχνης με χαρτί και μολύβι;

Μπορεί κάποιος χρησιμοποιώντας μόνο χαρτί και μολύβι να φτιάξει μια τρισδιάστατη ζωγραφιά; Αν έχει ταλέντο και την κατάλληλη έμπνευση, δημιουργεί μια απίστευτη εικόνα, που βγαίνει ολοζώντανη...

Πώς ένα φωτογραφικό κόλπο θα σε βοηθήσει να τρως λιγότερο;

Οι επαγγελματίες φωτογράφοι που δουλεύουν στη διαφήμιση και την προβολή προϊόντων το ξέρουν καλά: Για να κάνουν μια μικρή μερίδα φαγητού να φαίνεται μεγάλη, χρησιμοποιούν πιάτα που χωράνε μόλις και μετά βίας το φαγητό...

Τι κάνει η καυτερή, κόκκινη πιπεριά στο κρυολόγημα;

Υπάρχουν πολλοί φυσικοί μαχητές της κοινής γρίπης, του κρυολογήματος και της βρογχίτιδας. Ένας από αυτούς – και μάλιστα πολύ αποτελεσματικός – είναι οι κόκκινες, καυτερές πιπεριές, οι οποίες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C. Έχουν ταυτόχρονα αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική, αντιοξειδωτική και ευεργετική για το πεπτικό σύστημα δράση. Φυσικά η κατανάλωσή τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Η πικάντικη και δραστική καψαϊκίνη

Οι κόκκινες καυτερές πιπεριές τύπου τσίλι (ή στην ανάγκη το γνωστό κόκκινο πιπέρι καγιέν, το άρτυμα που ονομάζεται μπούκοβο ή η σάλτσα ταμπάσκο), περιέχουν τη μαγική ουσία καψαϊκίνη, η οποία εκτός από την πικάντικη και καυτερή γεύση που δίνει στο φαγητό, ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος και έχει την ιδιότητα να ρευστοποιεί τις βλέννες που κλείνουν τη μύτη ανοίγοντας τις ρινικές διόδους και απελευθερώνοντας την αναπνοή. Γι’ αυτό ακριβώς μόλις τρώμε καυτερή πιπεριά, αρχίζει να τρέχει η μύτη μας. Με παρόμοιο τρόπο λειτουργεί και ως αποχρεμπτικό. Έτσι τα μικρόβια αντιμετωπίζονται από μια ισχυρή ασπίδα προστασίας. Επίσης επιταχύνεται ο μεταβολισμός του σώματος και η καύση του λίπους – όπως έχουν αποδείξει οι έρευνες.

* Καλό είναι, αν δεν έχεις συνηθίσει τη γεύση τους, να τις δοκιμάσεις προσεκτικά. Αν νιώσεις ότι καίγεσαι υπερβολικά, δεν θα σε βοηθήσει το νερό: ξέπλυνε το στόμα σου με μια γουλιά από κρασί ή άλλο οινοπνευματώδες ποτό και φτύσε το (η καψαϊκίνη διαλύεται μόνο στο οινόπνευμα).

Κόκκινη, καυτερή προστασία καρδιάς και εγκεφάλου

Εκτός όμως από τις παραπάνω θαυματουργές ιδιότητες, οι κόκκινες, καυτερές πιπεριές φαίνεται να προστατεύουν επίσης την καρδιά και τον εγκέφαλο. Όπως έδειξε μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα, η συχνή κατανάλωση καυτερών πιπεριών τσίλι συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

Πώς επηρεάζεται η διατροφική μας συμπεριφορά, όταν τρώμε παρέα με άλλους;

Η διατροφική μας στάση γύρω από ένα τραπέζι είναι πολυδιάστατη και επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Τα διατροφικά μας "πιστεύω" μάλλον παραμερίζονται...

Πώς θα ξεχωρίσεις ένα γνήσιο μέλι από ένα νοθευμένο;

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι - οι οποίοι βασίζονται στις φυσικές και χημικές ιδιότητες του μελιού - που αν τους χρησιμοποιήσεις, θα καταλάβεις αν το μέλι είναι γνήσιο...

Πότε παρασκευάστηκε το πρώτο εμβόλιο κατά της γρίπης;

Ο ιός της γρίπης αρχικά απομονώθηκε και καλλιεργήθηκε σε κρόκο αυγού. Στη συνέχεια αδρανοποιήθηκε με φορμαλδεΰδη και παρασκευάστηκε...

Τι είναι η απομίμηση σοκολάτας;

Ίσως έχεις παρατηρήσει στη συσκευασία κάποιου σοκολατένιου γλυκού να αναγράφεται στα συστατικά του ο όρος "απομίμηση σοκολάτας" ή "σκεύασμα...