Πώς επηρεάζεται η διατροφική μας συμπεριφορά, όταν τρώμε παρέα με άλλους;

Η διατροφική μας στάση γύρω από ένα τραπέζι είναι πολυδιάστατη και επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Τα διατροφικά μας "πιστεύω" μάλλον παραμερίζονται...

Πού είναι στημένα τα πιο πρωτότυπα υπαίθρια αγάλματα του κόσμου;

Είναι φτιαγμένα από γυαλί, μέταλλο, ξύλο, αφρό, ακόμα και από τσίχλες. Είναι πραγματικά μοναδικά και όλα έχουν τον συμβολισμό τους...

Πότε χτίστηκε η Αγιά Σοφιά;

Για την ολοκλήρωση του κολοσσιαίου έργου δούλεψαν αδιάκοπα επί έξι χρόνια 10.000 τεχνίτες, ενώ το κόστος κατασκευής του κυμάνθηκε από 80 έως 320 κεντηνάρια χρυσού (περίπου 2,5 δισ. ευρώ). Από...

Πόσα χρόνια ζουν οι γάτες;

Δυστυχώς, όσο και αν αγαπάμε τα ζωάκια μας και όσο και αν τα φροντίζουμε, τα χρόνια που θα τα έχουμε δίπλα μας είναι λίγα. Κι αυτό γιατί έτσι είναι ο κύκλος της ζωής τους...

Τι κάνει η καυτερή, κόκκινη πιπεριά στο κρυολόγημα;

Υπάρχουν πολλοί φυσικοί μαχητές της κοινής γρίπης, του κρυολογήματος και της βρογχίτιδας. Ένας από αυτούς – και μάλιστα πολύ αποτελεσματικός – είναι οι κόκκινες, καυτερές πιπεριές, οι οποίες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C. Έχουν ταυτόχρονα αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική, αντιοξειδωτική και ευεργετική για το πεπτικό σύστημα δράση. Φυσικά η κατανάλωσή τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Η πικάντικη και δραστική καψαϊκίνη

Οι κόκκινες καυτερές πιπεριές τύπου τσίλι (ή στην ανάγκη το γνωστό κόκκινο πιπέρι καγιέν, το άρτυμα που ονομάζεται μπούκοβο ή η σάλτσα ταμπάσκο), περιέχουν τη μαγική ουσία καψαϊκίνη, η οποία εκτός από την πικάντικη και καυτερή γεύση που δίνει στο φαγητό, ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος και έχει την ιδιότητα να ρευστοποιεί τις βλέννες που κλείνουν τη μύτη ανοίγοντας τις ρινικές διόδους και απελευθερώνοντας την αναπνοή. Γι’ αυτό ακριβώς μόλις τρώμε καυτερή πιπεριά, αρχίζει να τρέχει η μύτη μας. Με παρόμοιο τρόπο λειτουργεί και ως αποχρεμπτικό. Έτσι τα μικρόβια αντιμετωπίζονται από μια ισχυρή ασπίδα προστασίας. Επίσης επιταχύνεται ο μεταβολισμός του σώματος και η καύση του λίπους – όπως έχουν αποδείξει οι έρευνες.

* Καλό είναι, αν δεν έχεις συνηθίσει τη γεύση τους, να τις δοκιμάσεις προσεκτικά. Αν νιώσεις ότι καίγεσαι υπερβολικά, δεν θα σε βοηθήσει το νερό: ξέπλυνε το στόμα σου με μια γουλιά από κρασί ή άλλο οινοπνευματώδες ποτό και φτύσε το (η καψαϊκίνη διαλύεται μόνο στο οινόπνευμα).

Κόκκινη, καυτερή προστασία καρδιάς και εγκεφάλου

Εκτός όμως από τις παραπάνω θαυματουργές ιδιότητες, οι κόκκινες, καυτερές πιπεριές φαίνεται να προστατεύουν επίσης την καρδιά και τον εγκέφαλο. Όπως έδειξε μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα, η συχνή κατανάλωση καυτερών πιπεριών τσίλι συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

Latest Posts

Πώς επηρεάζεται η διατροφική μας συμπεριφορά, όταν τρώμε παρέα με άλλους;

Η διατροφική μας στάση γύρω από ένα τραπέζι είναι πολυδιάστατη και επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Τα διατροφικά μας "πιστεύω" μάλλον παραμερίζονται...

Πού είναι στημένα τα πιο πρωτότυπα υπαίθρια αγάλματα του κόσμου;

Είναι φτιαγμένα από γυαλί, μέταλλο, ξύλο, αφρό, ακόμα και από τσίχλες. Είναι πραγματικά μοναδικά και όλα έχουν τον συμβολισμό τους...

Πότε χτίστηκε η Αγιά Σοφιά;

Για την ολοκλήρωση του κολοσσιαίου έργου δούλεψαν αδιάκοπα επί έξι χρόνια 10.000 τεχνίτες, ενώ το κόστος κατασκευής του κυμάνθηκε από 80 έως 320 κεντηνάρια χρυσού (περίπου 2,5 δισ. ευρώ). Από...

Πόσα χρόνια ζουν οι γάτες;

Δυστυχώς, όσο και αν αγαπάμε τα ζωάκια μας και όσο και αν τα φροντίζουμε, τα χρόνια που θα τα έχουμε δίπλα μας είναι λίγα. Κι αυτό γιατί έτσι είναι ο κύκλος της ζωής τους...

Newsletter

Λύσε τις Απορίες σου λαμβάνοντας τις απαντήσεις στο email σου.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ