Αν το μαξιλάρι δεν πλένεται, τότε οι ειδικοί συνιστούν να το αντικαθιστάς κάθε χρόνο με καινούργιο. Διότι το μαξιλάρι όλο τον χρόνο γεμίζει σκόνη και ακάρεα δημιουργώντας προβλήματα κυρίως σε όσους είναι επιρρεπείς σε αλλεργίες (δέρματος, αλλεργική ρινίτιδα κ.ά.) ή υποφέρουν από άσθμα (επιδεινώνονται οι κρίσεις).
Αν το μαξιλάρι πλένεται, τότε πρέπει να φροντίσεις να το περιποιείσαι συχνά. Όχι μόνο για να είναι απαλλαγμένο από σκόνη, ακάρεα και κάθε άλλο αλλεργιογόνο παράγοντα, αλλά και από τη βαριά ενέργεια που δημιουργούν οι δυσάρεστες σκέψεις. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να το αλλάξεις μόλις αλλοιωθεί το σχήμα του ή/και σου δημιουργεί προβλήματα στον ύπνο.
Πώς θα το καθαρίσεις
Κατ΄ αρχάς ρίξε μια ματιά στην ετικέτα του, για να διαπιστώσεις αν πλένεται στο πλυντήριο και σε πόσους βαθμούς. Όπως και αν το καθαρίσεις (πλύσιμο στο πλυντήριο ή στο χέρι), χρησιμοποίησε ένα απαλό, υγρό απορρυπαντικό. Για απόλυτα φυσική καθαριότητα χρησιμοποίησε πράσινο σαπούνι.
Στο πλυντήριο:
Αν το μαξιλάρι είναι παλιό και φοβάσαι μήπως τρυπήσει και χυθεί το περιεχόμενό του, πλύνε το μαζί με τη θήκη του.
Προτίμησε να το πλύνεις σε έναν σύντομο κύκλο πλύσης και με το πιο ήπιο στράγγισμα. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι ανάλογη των οδηγιών. Ωστόσο, αν δεν υπάρχει αντίθετη οδηγία, δοκίμασε να το πλύνεις στους 60 βαθμούς, για να καθαριστεί καλά.
Στο χέρι:
Αν το μαξιλάρι περιέχει αφρώδες υλικό, το πιο πιθανό είναι να πλένεται στο χέρι, οπότε προτίμησε να το βυθίσεις μέσα σε διάλυμα πράσινου σαπουνιού πιέζοντάς το με τα χέρια σου, ώστε να βραχεί παντού. Άφησέ το να μουλιάσει και ξέπλυνέ το πολύ καλά με χλιαρό νερό ρίχνοντας μερικές σταγόνες λευκό ξίδι. Μην το στύψεις.
Το άπλωμα:
Σε όλες τις περιπτώσεις βάλε το μαξιλάρι στην απλώστρα σε οριζόντια θέση και άφησέ το μέχρι να στεγνώσει πολύ καλά – μόνο τότε να το μαζέψεις, γιατί αλλιώς θα μυρίζει. Αν το βλέπει ο ήλιος, ακόμα καλύτερα.
[Φωτό: © Depositphotos.com]