Τι είναι αυτό που κάποιες φορές βάζει… φωτιά στα πέλματά μας και τα νιώθουμε να καίνε; Η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη μάς εξηγεί τις αιτίες του προβλήματος και πώς αντιμετωπίζεται.
«Πρόκειται για ένα παθολογικό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να εντοπίζεται είτε στο ένα είτε και στα δύο άκρα, να είναι τοπικό ή να επεκτείνεται, να είναι παροδικό αλλά οξύ ή να έχει χρόνιο χαρακτήρα. Επίσης μπορεί να συνοδεύεται από τσιμπήματα μυρμηγκιάσματα και μουδιάσματα.
Πού οφείλεται
Η σωστή λειτουργία του δέρματος των πελμάτων και όλων των παρακείμενων και υποκείμενων ιστών (π.χ. των αρθρώσεων, των νεύρων, των μυών) είναι απαραίτητη για να υπάρχει φυσιολογική αίσθηση. Παροδικά συμπτώματα καψίματος μπορεί να εμφανιστούν σε φυσιολογικά άτομα μετά από έκθεση σε πολύ έντονο ψύχος, μετά από χρήση στενών ρούχων και υποδημάτων, μετά από ορθοστασία ή λόγω άγχους. Ενίοτε η υπερβολική άσκηση (πόδι του αθλητή) ή η ακατάλληλη άσκηση μπορούν να προκαλέσουν αυτό το αίσθημα καψίματος στα πέλματα. Σε επίμονες περιπτώσεις η αιτία του προβλήματος μπορεί να είναι παθολογικά νοσήματα που προκαλούν αλλοίωση της σύστασης των ιστών των κάτω άκρων, βλάβες κατά την ομαλή μεταβίβαση της αίσθησης, ορμονικές διαταραχές, παθήσεις του δέρματος, αγγειοπάθειες, νευροπάθειες, αιματολογικά νοσήματα, εγκεφαλικές παθήσεις, χαμηλά επίπεδα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, χρόνιες φλεγμονές, μεταβολικά ή ψυχιατρικά νοσήματα.
Τι μπορείς να κάνεις
Αν αντιμετωπίζεις τέτοιο πρόβλημα, τότε φρόνισε να:
Αυξήσεις τον χρόνο που ξεκουράζεις τα πόδια σου.
Αποφεύγεις την ορθοστασία
Φοράς πιο άνετα παπούτσια.
Κάνεις χλιαρά ποδόλουτρα
Αν τα συμπτώματα είναι έντονα και επίμονα, τότε η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη”.