Γιατί μπορεί να βλέπεις εφιάλτες το βράδυ;

Η βαρυστομαχιά μπορεί να οδηγήσει σε κακό ύπνο και να φέρει εφιάλτες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο οργανισμός ξεκουράζεται, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο μεταβολισμός, να χαμηλώνει η αρτηριακή πίεση και να μειώνονται οι καρδιακοί παλμοί. Όταν λοιπόν λίγη ώρα πριν κοιμηθούμε καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα φαγητού ή βαριές τροφές, το αίμα, αντί να συγκεντρωθεί στο κεντρικό νευρικό σύστημα προκειμένου να υποστηρίξει τις διαδικασίες του ύπνου, συγκεντρώνεται στο πεπτικό σύστημα για να βοηθήσει στη χώνεψη των τροφών. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε βαρύ στομάχι, ανήσυχο ύπνο και ακόμα χειρότερα όνειρα.

Για να έχεις όνειρα γλυκά, απόφυγε:

Την κατανάλωση διεγερτικών από το απόγευμα και μετά: Καφές, τσάι, σοκολάτα, αναψυκτικά τύπου cola και βιταμίνη C πρέπει να αποφεύγονται, γιατί καθυστερούν τον ύπνο και συντελούν στη δημιουργία ταραγμένων ονείρων. Η νικοτίνη ανήκει επίσης στα διεγερτικά όπως και η ζάχαρη, που οδηγεί σε έκκριση αδρεναλίνης, η οποία ως γνωστό δε βοηθά στη χαλάρωση.

Τα οινοπνευματώδη ποτά, γιατί προκαλούν αστάθεια στον ύπνο.

Τα τηγανητά και κυρίως τα κρέατα.

Προτίμησε:

Να δειπνείς νωρίς και ελαφριά. Κατάλληλο είναι ένα γεύμα με «αργούς» υδατάνθρακες όπως οι πατάτες, το ρύζι και το ψωμί ολικής άλεσης. Εξασφαλίζει καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών κατά τη διάρκεια του ύπνου.

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ