Τυχεροί είναι οι άνθρωποι που βρίσκουν έναν καλό σύντροφο. Έχουν ελπίδες (με συνεχή προσπάθεια, βέβαια, γιατί τίποτα δεν γίνεται από μόνο του), εκτός από συναισθηματική πληρότητα, να ζήσουν μια ζωή με καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία και εν τέλει να μακροημερεύσουν. Άτυχοι εκείνοι που μένουν μόνοι – όχι από επιλογή, βιώνουν ένα διαζύγιο ή μια απώλεια. Οπωσδήποτε όμως στη χειρότερη μοίρα βρίσκονται όσοι ζουν μέσα σε έναν προβληματικό γάμο.
Τελικά θέλει μεγάλη προσοχή η επιλογή συντρόφου. Γιατί αν δεν πετύχει, τότε όλα παίρνουν στραβό δρόμο. Αν τα στραβά διορθώνονται, έχει καλώς, αν όχι, τα αφήνεις πίσω και βαδίζεις για καινούργια ζωή. Αλλιώς θα τρέχεις όλη την ώρα στους γιατρούς.
Οι έρευνες λένε ότι ο κακός γάμος…
Καταρρακώνει τις γυναίκες. Οι γυναίκες που βιώνουν προβλήματα στη συζυγική ή στη σχέση χρόνιας συμβίωσης έχουν έντονο στρες και κινδυνεύουν από παχυσαρκία, υπέρταση και εμφάνιση συμπτωμάτων του λεγόμενου “μεταβολικού συνδρόμου”, που μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα, εγκεφαλικό ή διαβήτη. Αντίθετα, οι άνδρες δεν αναπτύσσουν το ίδιο στρες ούτε τα ίδια προβλήματα υγείας.
Αυτά είναι τα συμπεράσματα της έρευνας που έγινε από το πανεπιστήμιο της Γιούτα στις ΗΠΑ, όπου, μεταξύ των άλλων, φάνηκε ότι οι διαφωνίες, οι τσακωμοί και η υφέρπουσα έχθρα μεταξύ δύο συζύγων μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και τους δύο. Ωστόσο οι γυναίκες, λόγω της πιθανότερης μεταβολικής και ορμονικής διαταραχής που μπορεί να εμφανίσουν, κινδυνεύουν περισσότερο από την καρδιά τους.
Αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό. Σε μια σειρά πειραμάτων, επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο διαπίστωσαν ότι οι συζυγικοί καβγάδες επιβαρύνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα και οι δύο σύζυγοι να είναι ευάλωτοι σε ασθένειες.
Πιο καλός ο χωρισμός…
Οι ειδικοί λένε ότι είναι προτιμότερο να φύγει κάποιος από έναν προβληματικό γάμο (πραγματικά όμως προβληματικό, όχι με την πρώτη δυσκολία να το βάζει στα πόδια). Παρόλο που πολλές μελέτες έδειξαν πως οι διαζευγμένοι υποφέρουν συναισθηματικά και συχνά παρουσιάζουν χρόνια προβλήματα υγείας, τελικά το διαζύγιο αποδεικνύεται πολλές φορές πιο υγιεινό από έναν κακό γάμο. Μάλιστα, πολλά δυσάρεστα συμπτώματα φαίνεται να ελαχιστοποιούνται στους διαζευγμένους που προτίμησαν να φύγουν από έναν αποτυχημένο γάμο παρά να βιώνουν καθημερινά δύσκολες καταστάσεις.
Να μην ξεχνάς επίσης κάτι σημαντικό: Τα παιδιά δεν σώζουν τους προβληματικούς γάμους. Αντίθετα, αποτελούν επιπρόσθετη πηγή άγχους και δυστυχούν και αυτά μαζί με τους γονείς.