Ποιο χρώμα είναι ιδανικό για κάθε δωμάτιο του σπιτιού;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Kάθε δωμάτιο του σπιτιού θέλει το χρώμα του. Διάβασε ποιο ταιριάζει πού και γιατί, όχι μόνο για να ανανεώσεις και να ομορφύνεις το σπίτι, αλλά και για να πάρεις τα μέγιστα αποτελέσματα από την ενέργεια του κάθε χρώματος.

ΚΟΚΚΙΝΟ

Χρώμα της ζέστης, της διέγερσης και της υπερ-ενέργειας. Προσφέρει ζωντάνια, τόλμη και κέφι για ζωή, αλλά ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς, την πίεση, την αδρεναλίνη και τα πάθη.

ΥΠΕΡ: Μπορεί να τονώσει χώρους όπως το χολ, η κουζίνα, οι σκάλες και οι αίθουσες παιχνιδιών και αθλημάτων, εφόσον οι κάτοικοι δεν είναι νευρικοί ή υπερκινητικοί. Σε διακριτικές πινελιές μπορεί να προστεθεί  παντού χωρίς να κουράζει. Αν είναι το αγαπημένο σου χρώμα, βάλε το σε σημεία που δεν θα βρίσκονται συνέχεια στο οπτικό σου πεδίο.

KATA: Ύπνος και μελέτη δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τις αποχρώσεις του, άρα είναι ακατάλληλο για υπνοδωμάτια και γραφεία.

ΚΙΤΡΙΝΟ

Υπέρ της ευθυμίας, κατά της κατάθλιψης και της απογοήτευσης. Διευρύνει τη σοφία και την αντίληψη και διεγείρει την προσοχή στη λεπτομέρεια. Χαρίζει τόνωση, δύναμη, θερμότητα και λαμπρότητα. Μπορεί όμως να οδηγήσει λόγω υπερδιέγερσης – όπως και το κόκκινο – σε έντονη νευρικότητα.

ΥΠΕΡ: Έχει την ικανότητα να δίνει λάμψη και ενέργεια σε σκοτεινές κουζίνες, καθιστικά ή γυμναστήρια.

ΚΑΤΑ: Τα μωρά κλαίνε και τα ζευγάρια τσακώνονται πιο πολύ μέσα σε κίτρινα δωμάτια, σύμφωνα με παρατηρήσεις, επομένως είναι ακατάλληλο για το υπνοδωμάτιο.

ΡΟΖ

Το λατρεύουν τα κορίτσια, το αντιπαθούν οι άντρες. Ίσως γιατί παραπέμπει στη θηλυκή ευαισθησία.

ΥΠΕΡ: Μπορεί να κυριαρχήσει στο λουτρό, γιατί είναι συνυφασμένο με την καθαριότητα και τη σωματική φροντίδα. Ο συνδυασμός του με το μoβ είναι κατάλληλος και για… ενηλίκους.

ΚΑΤΑ: Η κουζίνα και το καθιστικό είναι τελείως ακατάλληλοι χώροι να το δεχθούν. Επίσης οι νεαρές που είναι ήδη υπερευαίσθητες δεν το χρειάζονται στο υπνοδωμάτιό τους.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Προσφέρει χαρά με την παρουσία του, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Αυξάνει τη σωματική ευεξία και προκαλεί αισιοδοξία, εξωστρέφεια και χιούμορ.

ΥΠΕΡ: Θερμαντικό και διεγερτικό της όρεξης και της πέψης, είναι ό,τι πρέπει για την τραπεζαρία. Η χρήση του όμως πρέπει να είναι συνετή από τους λαίμαργους. Ως ενισχυτικό της δημιουργικότητας είναι κατάλληλο για παιδικό δωμάτιο ή εργαστήριο. Ως εκπομπός σπιτικής ζεστασιάς και φιλοξενίας είναι τέλειο για το καθιστικό.

ΚΑΤΑ: Δεν συνηθίζεται στη διακόσμηση, γιατί θεωρείται λίγο αστείο χρώμα. Ωστόσο, αν συνδυαστεί με φούξια και λίγο κόκκινο, φέρνει έναν αέρα ανατολής στον χώρο και δηλώνει την τολμηρή προσωπικότητα του οικοδεσπότη.

ΠΡΑΣΙΝΟ

Τα σχολεία και τα θέατρα το χρησιμοποιούν για ηρεμία και ισορροπία : Το γνωστό «green room» εφευρέθηκε για την ξεκούραση των ηθοποιών πριν βγουν στην σκηνή και ο πράσινος πίνακας για το καλμάρισμα των νεύρων των μαθητών. Είναι το αντίθετο του κόκκινου και του κίτρινου, δηλαδή ρίχνει τους τόνους.

ΥΠΕΡ: Άφοβα χρησιμοποιείται στο υπνοδωμάτιο παιδιών και ενηλίκων, καθώς και στη βιβλιοθήκη. Και επειδή θεωρείται χρώμα της νεότητας, ταιριάζει στους χώρους όπου φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ως εργαλείο ψυχικής τόνωσης. Στην κουζίνα το πράσινο μαζί με το κίτρινο λάιμ δίνει φρεσκάδα.

ΚΑΤΑ: Αν χρησιμοποιηθεί στην τραπεζαρία, την κουζίνα και το σαλόνι, χρειάζεται ενίσχυση από άλλα θερμότερα χρώματα. Αν, για παράδειγμα, συνδυαστεί το κυπαρισσί με το ρουμπινί, δίνει ένα πολύ εκλεπτυσμένο και κλασικό αποτέλεσμα.

ΜΠΛΕ

Το κατ΄ εξοχήν ψυχοθεραπευτικό. Με την ιδιότητά του να ενεργεί απευθείας στο κεντρικό νευρικό σύστημα ηρεμεί σώμα και ψυχή, όπως και το πράσινο. Αυξάνει την πνευματική παραγωγικότητα και δίνει έμπνευση. Δρα κατά της ανίας, αφού δημιουργεί την αίσθηση ότι ο χρόνος κυλάει γρηγορότερα.

ΥΠΕΡ: Ως καταπραϋντικό είναι κατάλληλο για το υπνοδωμάτιο. Επίσης η αγνότητα των απαλών του αποχρώσεων τονίζει την καθαριότητα και την υγεία στο λουτρό. Οι πιο βαθείς τόνοι του ταιριάζουν σε  επαγγελματικούς χώρους και γραφεία, γιατί εκφράζουν τη σοβαρότητα και τη δύναμη της γνώσης. Γι΄ αυτό άλλωστε είναι το αγαπημένο των αντρών – κυρίως των εργένηδων.

ΚΑΤΑ: Αταίριαστο στην τραπεζαρία και την κουζίνα, επειδή χαλάει την όρεξη, αφού συσχετίζεται υποσυνείδητα με το χρώμα της χαλασμένης τροφής.

ΜOΒ

Ένα από τα πιο ασυνήθιστα και παρεξηγημένα χρώματα, έχει κάνει έντονη την παρουσία του στο σπίτι τα τελευταία χρόνια. Υποβάλλει την αίσθηση της πολυτέλειας που μαγνητίζει και δίνει μια βυζαντινή μεγαλοπρέπεια στον χώρο παραπέμποντας στους αυτοκράτορες που το αγαπούσαν ιδιαίτερα. Η υφή που το αναδεικνύει είναι το βελούδο, ενώ ο χρυσός και τα κρύσταλλα Swarovski ταιριάζουν απόλυτα μαζί του.

ΥΠΕΡ: Αποτελεί πολύ ωραίο φόντο για μαύρα και λευκά έπιπλα. Αποπνέει μυστήριο, άρα είναι ιδανικό για να φτιάξεις μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα προσκαλώντας το άτομο που σε ενδιαφέρει. Διεγείρει την έμπνευση και ταιριάζει σε δωμάτια που προορίζονται για καλλιτεχνική δημιουργία.

ΚΑΤΑ: Είναι ακατάλληλο για σκοτεινούς χώρους.

ΚΑΦΕ

Επίσης αγαπημένο χρώμα των αντρών, αποτελεί έκφραση σοβαρότητας, στιβαρότητας, σιγουριάς και ασφάλειας.

ΥΠΕΡ: Ταιριάζει παντού, γιατί εκπέμπει ζεστασιά, εμπιστοσύνη και οικογενειακή θαλπωρή. Από το χολ και το καθιστικό έως την κουζίνα και το υπνοδωμάτιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες του τις αποχρώσεις, ακόμα και για να δώσει σκούρο τόνο σε έναν μεμονωμένο τοίχο. Προσφέρεται για πολλούς πρωτότυπους συνδυασμούς, όπως μαζί με ανοικτό πράσινο ή τιρκουάζ βοηθώντας σε να παντρέψεις το κλασικό με το μοντέρνο.

ΛΕΥΚΟ, η ουδέτερη λύση

Το πιο εύκολο και συνηθισμένο χρώμα στο σπίτι. Αντιπροσωπεύει την καθαριότητα και αποτελεί μια ουδέτερη λύση χωρίς ιδιαίτερο χαρακτήρα. Η αγνή του φύση το κάνει κατάλληλο για το λουτρό. Η ιδιότητά του είναι να τονίζει και να εξισορροπεί τα δυνατά χρώματα, με τα οποία συνδυάζεται. Η ένωσή του π.χ με το κόκκινο, το μoβ και το πορτοκαλί ενισχύει όλα τα χαρίσματά τους και παράλληλα απελευθερώνει τη δική του δύναμη.

ΜΑΥΡΟ, σκοτεινό και μυστηριώδες

Επιβλητικό χωρίς να είναι χρώμα, αφού είναι αποτέλεσμα της απουσίας του φωτός, εκφράζει το μυστήριο και τη δύναμη. Δίνει βαρύτητα στον χώρο, όταν χρησιμοποιείται σε επιλεγμένα αντικείμενα. Καλύτερα να το χρησιμοποιείς σε συνδυασμό με άλλα χρώματα, δυνατά ή απαλά, τα οποία  αναδεικνύει με απόλυτη επιτυχία.

ΚΑΤΑ: Το κλασικό ζευγάρωμα μαύρου – λευκού ενώ είναι αρμονικό, γίνεται βαρετό, αν δεν προστεθεί ένα τρίτο έντονο χρώμα όπως το κόκκινο ή το πράσινο. Η ανάμιξη μαύρου και λευκού δίνει το ουδέτερο γκρι, με ιδιότητες ανάλογες του λευκού για το ανοικτό και του μαύρου για το σκούρο.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook:

PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Αναρωτιέσαι; Κάνε κλικ να μάθεις...

Μοίρασε το Άρθρο :

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
ΝΕΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Πόσο ψηλά πετούν τα αεροπλάνα;

Τα αεροπλάνα πετούν πολύ ψηλά: στα χαμηλότερα τμήματα της στρατόσφαιρας. Αυτό γίνεται για διάφορους λόγους: Πρώτος και κυριότερος είναι ότι σε αυτό το υψόμετρο γίνεται οικονομία...

Τι σημαίνει Αλληλούια;

Το Αλληλούια δεν είναι απλώς μια λέξη. Είναι ένας μονολεκτικός δοξολογικός ύμνος προς τον Θεό, ο οποίος επαναλαμβάνεται σε όλες τις ιερές Ακολουθίες. Στην ουσία πρόκειται για εξελληνισμένη φράση...

Γιατί τα σαλιγκάρια βγαίνουν μετά τη βροχή;

Είναι γνωστό ότι τα σαλιγκάρια εμφανίζονται μετά από βροχή. Βέβαια δεν συμβαίνει ακριβώς έτσι. Στην πραγματικότητα βγαίνουν κατά τη διάρκεια της βροχής, απλώς εμείς τα βλέπουμε μετά, αφού...

Ποιοι είναι οι Α΄ βαθμού συγγενείς μας;

Η ύπαρξη συγγένειας και ο βαθμός της παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλά νομικά ζητήματα, καθώς με βάση αυτά ο νόμος ορίζει κωλύματα (π.χ. γάμου) και παραχωρεί δικαιώματα (π.χ. κληρονομικά)...