Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή για να καταπολεμήσεις την κυτταρίτιδα;

Πρόκειται για μια καθαρά γυναικεία υπόθεση – μιας και μόνο ένας στους εκατό άντρες εμφανίζει κυτταρίτιδα. Αντίθετα, επτά στις οκτώ γυναίκες αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, που χαλάει την γυναικεία εμφάνιση και δημιουργεί άγχος. Απασχολεί όχι μόνο όσες έχουν κάποια κιλά παραπάνω ή μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους στο σώμα τους αλλά και τις λεπτές γυναίκες.

“Η κυτταρίτιδα πήρε το όνομά της από Γάλλους επιστήμονες και αναφέρεται στην ανομοιόμορφη κατανομή του λίπους. Συγκεκριμένα οφείλεται στην επιλεκτική συσσώρευση λίπους και στη διόγκωση λιποκυττάρων ακριβώς κάτω από το δέρμα, που είναι αποτέλεσμα της διαταραχής του λιπώδους ιστού λόγω κατακράτησης υγρών και τοξινών. Συνέπεια αυτών είναι η απώλεια της ελαστικότητας των ινών του συνδετικού ιστού, η οποία προκαλεί την εμφάνιση του δέρματος που είναι γνωστή σαν όψη φλοιού πορτοκαλιού”, τονίζει η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος Έφη Δέδε. Και μας δίνει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για να νικήσουμε το… θηρίο.

Οι σημαντικότεροι λόγοι που προκαλούν κυτταρίτιδα είναι:

Κληρονομικότητα

Καθιστική ζωή

Διαταραγμένη κυκλοφορία αίματος

Ορμονικές διαταραχές

Παχυσαρκία – κακή διατροφή (κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λίπος και αλάτι, αλκοόλ, μειωμένη πρόσληψη νερού)

Κάπνισμα

Δυσκοιλιότητα.

Η ομορφιά ξεκινάει από μέσα μας

“Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα σημεία του σώματος, αλλά τα πιο συνηθισμένα είναι οι μηροί, οι γλουτοί, το εσωτερικό των μπράτσων, το στομάχι, η κοιλιά και οι γάμπες. Επιπλέον, ανάλογα με το αν οφείλεται στην κατακράτηση λίπους ή νερού ή και των δύο, διακρίνεται σε τρία είδη: σκληρή, μαλακή και συσχετισμένη, αντίστοιχα. Η σωστή επιλογή των τροφίμων που καταναλώνουμε πρέπει να είναι το πρώτο μας μέλημα, ώστε να έχουμε ένα όμορφο, σφριγηλό σώμα χωρίς ατέλειες, κυτταρίτιδα και χαλάρωση. Με δεδομένο ότι η ομορφιά ξεκινάει από μέσα μας, η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών είναι η πρώτη και πιο σημαντική κίνηση για την αντιμετώπισή της.

Συγκεκριμένα η βιταμίνη Β6 και το φυλλικό οξύ ενισχύουν τον μεταβολισμό και προστατεύουν τα αγγεία, ενώ η βιταμίνη Ε σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C παρουσιάζουν έντονη αντιοξειδωτική δράση και βελτιώνουν την υφή του δέρματος προσφέροντας ομοιομορφία, λείανση και σφριγηλότητα. Ακόμα τα ιχθυέλαια που είναι πολύ πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι ευρέως γνωστά για τα ευεργετικά τους αποτελέσματα στο δέρμα. Τέλος, η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών συμβάλλει επίσης στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Αυτό οφείλεται στην ικανότητα των φυτικών ινών να δεσμεύουν τα χολικά άλατα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την απορρόφηση λίπους, ενώ ταυτόχρονα διασχίζουν αναλλοίωτες τον γαστρεντερικό σωλήνα και οδηγούν στην αποβολή ενός μέρους του λίπους που παίρνουμε από τις τροφές – με άμεσο αποτέλεσμα να αποθηκεύεται λιγότερο λίπος στο σώμα”.

Τι πρέπει να τρώμε και να κάνουμε και τι να αποφεύγουμε:

ΝΑΙ σε

Φρούτα – πράσινα λαχανικά

Νερό, χυμούς, πράσινο τσάι

Ελαιόλαδο

Ανάλατους ξηρούς καρπούς

Λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος)

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Γάλα, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Ζυμαρικά ολικής αλέσεως

Καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι

Φυσική δραστηριότητα

Διατήρηση φυσιολογικού βάρους

ΟΧΙ σε

Ζωικά λιπαρά – κόκκινο κρέας, βούτυρο

Ζάχαρη – γλυκά

Δίαιτες «αστραπή»

Αυξομειώσεις βάρους

Αλκοόλ

Αλάτι – κάπνισμα

Έτοιμα φαγητά τύπου fast-food

Σάλτσες, κρέμα γάλακτος πλήρη σε λιπαρά

Τηγανητά

Καθιστική ζωή.

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

Γιατί χάνεις, αν δεν τρως λαπά;

Νομίζεις ότι ο χυλός από ρύζι (ο γνωστός λαπάς) είναι ένα άνοστο φαγητό μόνο για αρρώστους; Αν τον απέφευγες μέχρι τώρα, καλύτερα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό...

Πόσο ζουμί από κόκκινα σκαθάρια τρώμε εν αγνοία μας κάθε μέρα;

Τρώμε έντομα χωρίς να το ξέρουμε; Ναι, αφού μας τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Βέβαια ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα...

Γιατί οι φακές συνδυάζονται ιδανικά με το ρύζι; Δεν είναι μόνο θέμα γεύσης…

Οι φακές συνδυασμένες με ρύζι προσφέρουν όχι μόνο νοστιμιά αλλά και μεγάλα διατροφικά οφέλη. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά...

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αμύγδαλα και καρύδια: Πού στοχεύει η ευεργετική δράση τους;

Σπάζοντας το τσόφλι των καρυδιών θα βρεθείς μπροστά σε δύο μίνι ανθρώπινα εγκεφαλικά ημισφαίρια. Και δεν είναι τυχαίο...

Πόσο υγιεινά είναι τα ταπεινά στραγάλια;

Θεωρούνται οι πιο παρακατιανοί ξηροί καρποί, αλλά άδικα. Γιατί τα στραγάλια (τα οποία, για την ακρίβεια, δεν είναι ξηροί καρποί αλλά ρεβίθια ψημένα) αποτελούν...

Πώς επηρεάζεται η διατροφική μας συμπεριφορά, όταν τρώμε παρέα με άλλους;

Η διατροφική μας στάση γύρω από ένα τραπέζι είναι πολυδιάστατη και επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Τα διατροφικά μας "πιστεύω" μάλλον παραμερίζονται...

Πόσες βιταμίνες έχει το λάχανο;

Ένα φλιτζάνι ωμό τριμμένο λάχανο περιέχει περίπου διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από την ημερήσια συνιστώμενη δόση και σχεδόν όση βιταμίνη Κ...