Γιατί να ασχοληθείς με ένα χόμπι που δεν σου αρέσει;

Έχεις ταλέντο στη ζωγραφική; Άρχισε να ασχολείσαι με τα ηλεκτρονικά. Σου αρέσει ο χορός; Κάνε την πρώτη σου γνωριμία με την τέχνη της ψηφιακής φωτογραφίας. Είσαι καλός μηχανικός; Ξεκίνησε να μάθεις ένα μουσικό όργανο. Σου αρέσει η κηπουρική, αλλά μισείς τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές; Βάλε πλώρη για την εκμάθηση του διαδικτύου. Είσαι φιλόλογος ή νομικός; Άρχισε να λύνεις μαθηματικά προβλήματα και σπαζοκεφαλιές.

Για ένα αγέραστο μυαλό

Αυτή η πολύ απλή τεχνική, που βελτιώνει συνεχώς τη νοητική κατάσταση, θα μπορούσε να ονομαστεί “Ασχολήσου με ό,τι σε δυσκολεύει περισσότερο”. Δηλαδή στρέψε το ενδιαφέρον σου σε έναν καινούργιο τομέα, στον οποίο πιστεύεις ότι δεν έχεις έφεση. Βάλε στη ζωή σου ένα χόμπι που το θεωρείς ακατάλληλο για σένα, επειδή πιστεύεις ότι είναι άσχετο με τις ικανότητές σου, τα ταλέντα σου ή τα ενδιαφέροντά σου. Είναι ο καλύτερος και ο πιο προκλητικός τρόπος για να γυμνάσεις τον εγκέφαλό σου και να μην τον αφήσεις να γεράσει ποτέ, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Και το εξηγούν ως εξής:

Ο εγκέφαλος στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί σε αυτό το δύσκολο, πρωτόγνωρο έργο που του ζητάς, κινητοποιεί όλες του τις δυνάμεις φρεσκάροντας και αυξάνοντας τον… εξοπλισμό του (τους νευρώνες του). Όσο εσύ αναζητάς και απαιτείς περισσότερο χώρο στο μυαλό σου για να αποθηκεύσεις νέες πληροφορίες και εμπειρίες, τόσο εκείνο υποχρεώνεται να γεννά νέα νευρικά κύτταρα.

Δια βίου μάθηση με αργούς ρυθμούς

Εξάλλου οι επιστήμονες το έχουν πει με όλους τους τρόπους: Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την εγρήγορση και την ευστροφία του μυαλού μας, ένας είναι ο δρόμος: Θα πρέπει να του κάνουμε δια βίου μάθηση – και μάλιστα με αργούς ρυθμούς εκπαίδευσης. Έτσι η μνήμη μας, αντί να εξασθενεί και να συρρικνώνεται, θα βελτιώνεται με τα χρόνια.

Ενσωματώνοντας νέες γνώσεις στην πείρα και τη σοφία που ήδη έχουμε, είναι σαν να αναβαθμίζουμε συνεχώς έναν… πολύπλοκο επεξεργαστή, που δεν είναι άλλος από τον εγκέφαλό μας.

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ