Πότε φτιάχνουμε γλυκές τυρόπιτες ζυμωμένες με ρακή;

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Για το Πάσχα η τηνιακή μαγειρική τέχνη προτείνει παραδοσιακές γλυκές τυρόπιτες ζυμωμένες με ρακή, που μοσχοβολούν κανέλα και μαστίχα (από το βιβλίο «Τηνιακή παραδοσιακή κουζίνα» – εκδόσεις Δελατόλα):

Υλικά για τη γέμιση:

1 κιλό σκληρή ανάλατη μυζήθρα (στην Τήνο ονομάζεται «πέτρωμα»)

½ κιλό ζάχαρη

Κανέλα (σκόνη)

1 κ.γ μαστίχα κοπανισμένη

Μισό φακελάκι άνθος αραβοσίτου

2-3 αυγά (ανάλογα με τη σκληρότητα του τυριού)

Υλικά για το φύλλο:

¾ κιλού αλεύρι

3 αυγά

Χυμός ενός πορτοκαλιού

Μισό ποτηράκι λάδι

Λίγη ρακή

Λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

Ζυμώνεις τα υλικά του φύλλου μαζί και, αν χρειαστεί, προσθέτεις λίγο νερό.

Ανοίγεις λεπτό φύλλο και το κόβεις σε στρογγυλά κομμάτια με τη βοήθεια των χειλιών ενός ποτηριού.

Ετοιμάζεις τη γέμιση ζυμώνοντας το τυρί, τη ζάχαρη, την κανέλα, το άνθος αραβοσίτου και τη μαστίχα. Στη συνέχεια προσθέτεις ένα – ένα τα αυγά προσέχοντας ώστε το μείγμα να είναι σφιχτό.

Βάζεις μια κουταλιά γέμιση σε κάθε κομμάτι ζύμης και το διπλώνεις «πλισέ» βάζοντας το δάχτυλο στην μέση και γυρίζοντάς το καθώς το διπλώνεις.

Τοποθετείς τις τυρόπιτες σε λαδωμένο ταψί και τις ψήνεις σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο ώσπου να ροδίσουν ελαφρά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί χάνεις, αν δεν τρως λαπά;

Νομίζεις ότι ο χυλός από ρύζι (ο γνωστός λαπάς) είναι ένα άνοστο φαγητό μόνο για αρρώστους; Αν τον απέφευγες μέχρι τώρα, καλύτερα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό...

Πώς παρασκευάζεται η ζάχαρη;

Η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη παρασκευάζεται είτε από ζαχαρότευτλο είτε από ζαχαροκάλαμο. Το ζαχαροκάλαμο φύεται στις τροπικές περιοχές με τη μορφή ψηλών βλαστών που μοιάζουν με τα μπαμπού...

Τι είναι το παρφέ;

Το παρφέ είναι παγωτό; Στην Ελλάδα, ναι. Στη Γαλλία, απ΄ όπου προέρχεται αυτό το… τέλειο γλύκισμα, όχι. Εμείς εδώ ξέρουμε ότι το...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Ποια είναι η “Εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή” στο Τροπάριο της Κασσιανής, που ψάλλεται τη Μ. Τρίτη;

Ούτε η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή ούτε η Μαρία η αδελφή του Λαζάρου ούτε η ποιήτρια Αγία Κασσιανή είναι "η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή". Το όνομα αυτής της γυναίκας είναι...

Πώς παρασκευάζεται η ζάχαρη;

Η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη παρασκευάζεται είτε από ζαχαρότευτλο είτε από ζαχαροκάλαμο. Το ζαχαροκάλαμο φύεται στις τροπικές περιοχές με τη μορφή ψηλών βλαστών που μοιάζουν με τα μπαμπού...

Από πού μας ήρθε ο Κουραμπιές;

Ο κουραμπιές είναι χαρακτηριστικό γλυκό, ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα. Παρότι δεν έχει ελληνική καταγωγή, κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα ελληνικά γλυκίσματα και...

Πώς η… μακάβρια Μακαρωνία μεταλλάχτηκε σε γιορτινό Μελομακάρονο;

Το μελομακάρονο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό. Μάλιστα θεωρείται το πιο "υγιεινό" γλυκό των Χριστουγέννων, καθώς...

Τι είναι το παρφέ;

Το παρφέ είναι παγωτό; Στην Ελλάδα, ναι. Στη Γαλλία, απ΄ όπου προέρχεται αυτό το… τέλειο γλύκισμα, όχι. Εμείς εδώ ξέρουμε ότι το...

Tipaki.gr

Tips & Tricks που σου λύνουν τα χέρια!