Τι φημολογείται για το γκι και τις αντικαρκινικές του ιδιότητες;

Τα Χριστούγεννα οι ερωτευμένοι σπεύδουν να φιληθούν κάτω από τα κλαδιά του, για να εξασφαλίσουν ευτυχία και γονιμότητα. Οι Άγγλοι, οι Βορειοευρωπαίοι και οι Αμερικανοί το θεωρούν γούρι και το κρεμούν έξω από τις πόρτες τους, για να τους φέρει τύχη. Το γκι μπορεί να πρωταγωνιστεί στο γιορτινό διακοσμητικό σκηνικό, όμως η πιο σημαντική ιδιότητά του δεν είναι τόσο γνωστή.

Από τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα το γκι (ή ιξός, στην ελληνική του ονομασία) βρέθηκε γραμμένο στη λίστα των βοτάνων που πιθανόν, κατά τους επιστήμονες, βοηθούν στη θεραπεία του καρκίνου, ιδιαίτερα του στήθους και των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Σκαλίζοντας τον ιστορικό του φάκελο ανακαλύπτουμε ότι οι μάγοι των Γαλατών Δρυίδων το έβραζαν σε χύτρες για να φτιάξουν το μαγικό τους φίλτρο, οι μάγισσες του Μεσαίωνα το χρησιμοποιούσαν για τα ξόρκια τους, ενώ αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι το θεωρούσαν σχεδόν πανάκεια.

Κατ΄ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε την παρεξήγηση

Η σύγχυση που επικρατεί στην Ελλάδα σχετικά με το ξενόφερτο όνομα του ιξού έχει κάνει το γκι συνώνυμο με τον θάμνο με τα πράσινα, αγκυλωτά φυλλαράκια και τους κατακόκκινους καρπούς, ενώ στην πραγματικότητα αυτό είναι το ου (houx) ή ελληνιστί αρκουδοπούρναρο. Το γκι είναι ημιπαρασιτικό φυτό, το οποίο φυτρώνει στα κλαδιά ενός δέντρου (έλατο, πεύκο, μηλιά, βελανιδιά, λεύκα, σφένδαμος, σημύδα κ.ά.), έχει σαρκώδη μικρά φύλλα και μικρούς σφαιρικούς λευκούς καρπούς, που περιέχουν μια κολλώδη ουσία.

Τοξικό αλλά και αφροδισιακό

Ο Παράκελσος, ο Γαληνός, ο Πλίνιος και ο Διοσκουρίδης κάνουν αναφορά στα θεραπευτικά και υπερφυσικά χαρίσματα του γκι. Οι ιδιότητες που του απέδιδαν ήταν αγγειοδιασταλτικές, υποτασικές, θεραπευτικές για τη στειρότητα, την επιληψία, τα αποστήματα και άλλες ασθένειες. Πίστευαν επίσης ότι αποτρέπει τους κεραυνούς και τη μαγεία.

Στην αρχαία Ελλάδα το θεωρούσαν ιδιαιτέρως αφροδισιακό, εμποτισμένο με τη δύναμη της γονιμότητας και αντίδοτο σε κάποια δηλητήρια. Το φυτό βέβαια είναι τοξικό και, επομένως, δηλητηριώδες για τον μη ασθενή.

Οι Δρυίδες πίστευαν ότι το ιερό γκι με τις μυστηριώδεις υπερφυσικές δυνάμεις, που φυτρώνει κυρίως στις βελανιδιές της Ευρώπης, εκπροσωπεί την ψυχή του δέντρου και τη σεξουαλική ανδρεία. Ο τελετουργικός τρόπος που το αποχώριζαν από το δέντρο πάνω στο οποίο παρασιτούσε απαιτούσε λευκή ενδυμασία, θυσίες ζώων και χρυσό δρεπάνι, γινόταν σε συγκεκριμένη φάση της σελήνης μετά από καθοδηγητικό όραμα και σηματοδοτούσε την έναρξη της νέας χρονιάς.

Στους νορβηγικούς μύθους καθιερώθηκε ως το φυτό της συμφιλίωσης και της αγάπης.

Στον Μεσαίωνα το κρεμούσαν έξω από τα σπίτια πιστεύοντας ότι κρατάει σε απόσταση ασφαλείας τις μάγισσες και τα κακά πνεύματα.

Αντικαρκινικό με συνταγή από το 1917

Το εκχύλισμα του γκι έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό ως φάρμακο που θεραπεύει τον καρκίνο, όταν η ηθοποιός Σούζαν Σόμερς ανέφερε δημοσίως ότι θεραπεύτηκε από τον καρκίνο του μαστού χάρη στο γκι. Η εναλλακτική μέθοδος θεραπείας που χρησιμοποίησε η Αμερικανίδα ηθοποιός προκάλεσε τη αντίδραση της American Cancer Society και τον σκεπτικισμό του ιατρικού κόσμου. Πάντως, σύμφωνα με το Εθνικό Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο (National Cancer Institute) η αντικαρκινική δράση του γκι έχει μελετηθεί ευρέως από τους επιστήμονες και το εκχύλισμά του δείχνει ότι είναι ικανό να εξολοθρεύσει τα καρκινικά κύτταρα και να δυναμώσει το αμυντικό σύστημα. Ωστόσο, επισημαίνει, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες.

Στην Ευρώπη, από το 1917 και μετά, τα σκευάσματα με εκχύλισμα του γκι συγκαταλέγονταν στα περισσότερο συνταγογραφημένα (ιδιαίτερα στη Γερμανία), τόσο ως συμπληρωματική και εναλλακτική θεραπεία σε πολλές μορφές καρκίνου όσο και ως υποστήριξη σε αγωγές χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας, προκειμένου να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής στους καρκινοπαθείς.

Φάρμακο και δηλητήριο

Σύμφωνα με την Journal of Experimental & Clinical Cancer Research, το ευρωπαϊκό γκι (και όχι η αμερικανική ποικιλία του) φάνηκε στα πειράματα των ερευνητών να έχει θετικά αποτελέσματα σε όλους τους τύπους των γυναικολογικών καρκίνων, καθώς και στον καρκίνο του μαστού. Όπως αναφέρεται όμως, απαιτούνται περισσότερες κλινικές έρευνες για το θέμα. Στις έρευνες δοκιμάστηκε γκι φυτρωμένο σε διάφορα δέντρα – ξενιστές (αμυγδαλιά, μηλιά, ιτιά και άλλα 10 δέντρα).

Το γερμανικό Institute for Applied Epistemology and Medical Methodology συμφωνεί ότι το γκι φαίνεται να έχει επίδραση στη μείωση των δυσάρεστων συνεπειών της χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας βοηθώντας στην καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών.

To νεϋορκέζικo Memorial Sloan-Kettering Cancer Center αναφέρει στις επικαλούμενες χρήσεις των σκευασμάτων του γκι – εκτός από τον καρκίνο – το AIDS, την ηπατίτιδα, την αρθρίτιδα, την υπέρταση, τους σπασμούς και την ενίσχυση του αμυντικού συστήματος. Διευκρινίζοντας ότι είναι απαγορευμένο στις εγκύους υπενθυμίζει ότι οι μικροί σφαιρικοί καρποί του και τα φύλλα του είναι τόσο δηλητηριώδη ώστε αρκούν 2 καρποί ή 3 φύλλα για να προκαλέσουν τοξικό αποτέλεσμα, ενώ η αυξημένη δόση μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο.

Πάντως, στην Αμερική τα σκευάσματα με βάση το γκι δεν είναι εγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία τους.

Εν ολίγοις οι επιστήμονες, παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι η θεραπεία με γκι είναι ευεργετική όταν προστίθεται στην συμβατική, δεν είναι σε θέση να συστήσουν τη γενικευμένη χρήση αυτών των σκευασμάτων.

Προσοχή στα μικρά παιδιά

Η μεγάλη τοξικότητα του γκι απαιτεί από τις μητέρες να προσέχουν ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά τις γιορτινές ημέρες, ώστε να μην καταπιούν τους καρπούς του κατά λάθος ή από περιέργεια.

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ