Πότε είναι η γιορτή του Αγίου Γεωργίου;

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου είναι κινητή. Κανονικά η μνήμη του Αγίου τιμάται από την Εκκλησία στις 23 Απριλίου. Όταν όμως αυτή η ημερομηνία πέφτει πριν από το Πάσχα, η γιορτή μεταφέρεται τη Δευτέρα του Πάσχα. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:

Πρώτον, όλες οι γιορτές που κάποιες χρονιές συμπίπτουν με τη Μεγάλη Εβδομάδα – όπως του Αγίου Γεωργίου ή του Αγίου Μάρκου (25/4) – μετατίθενται για την εβδομάδα της Διακαινησίμου, δηλαδή την εβδομάδα μετά την Κυριακή του Πάσχα. Τη Μεγάλη Εβδομάδα, λόγω των Άγιων Παθών, έχουμε πένθος, οπότε δεν γίνονται πανηγυρικοί εορτασμοί. Έτσι γιορτάζουμε τον Άγιο Γεώργιο τη Δευτέρα και τον Άγιο Μάρκο την Τρίτη μετά την Κυριακή του Πάσχα.

Δεύτερον, ειδικά για την περίπτωση του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Γεωργίου, η γιορτή μετατίθεται μετά το Πάσχα, καθώς  τα εκκλησιαστικά τροπάρια του Αγίου περιέχουν αναστάσιμα λόγια που δεν είναι δυνατόν να ακουστούν πριν από την Ανάσταση.

Ποιος ήταν ο Άγιος Γεώργιος

Ο Άγιος Γεώργιος (280 – 23 Απριλίου 303) ήταν Ρωμαίος στρατιώτης, που ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και μαρτύρησε για την πίστη του. Γι΄ αυτό και αγιοποιήθηκε. Αποκαλούμενος από την Ορθόδοξη Εκκλησία Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος, είναι από τους δημοφιλέστερους αγίους σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο.

Θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Στρατού Ξηράς, ενώ είναι και ο προστάτης Άγιος της Αγγλίας. Επίσης, θεωρούνταν Άγιος προστάτης των Σταυροφόρων και των Προσκόπων.

Ως τροπαιοφόρος (στρατιωτικός), άγιος και ελευθερωτής συγκεντρώνει πολλές θαυμάσιες διηγήσεις και παραδόσεις, από τις οποίες η σπουδαιότερη είναι αυτή που μιλάει για τον φόνο του δράκοντα και την σωτηρία της βασιλοπούλας:

Η ιστορία λέει ότι ένας δράκοντας φύλαγε το νερό μιας πηγής κοντά στη Σιλήνα της Λιβύης και το άφηνε να τρέχει μόνον όταν έβρισκε κάποιον άνθρωπο να φάει. Για να καταφέρουν να πάρουν νερό από την πηγή, οι κάτοικοι της περιοχής αναγκάζονταν να ορίζουν με κλήρο το θύμα του δράκοντα. Ολόκληροι στρατοί είχαν προσπαθήσει να εξολοθρεύσουν αυτό το τέρας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Κάποια στιγμή ο κλήρος έφερε και τη σειρά της βασιλοπούλας, την οποία έσωσε ο Άγιος Γεώργιος φονεύοντας τον δράκο.

Απρίλιος ο “Αϊγιωργίτης”

Σε πολλά μέρη της ελληνικής επικράτειας ο μήνας Απρίλιος, οπότε γιορτάζεται η μνήμη του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, ονομάζεται και Αϊγιώργης, ή Αϊγιωργίτης. Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου θεωρείται επίσης ως αρχή μιας περιόδου για διάφορες γεωργικές εργασίες.

Πόσοι Γιώργηδες γιορτάζουν στην Ελλάδα;

Το όνομα Γιώργος είναι το πιο κοινό ανδρικό όνομα στη χώρα μας αφήνοντας πολύ πίσω τα ονόματα Δημήτρης, Κώστας και Γιάννης. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις Γεωργίες, που είναι τόσες πολλές όσες οι Μαρίες, Ελένες και Κατερίνες.

PoiosTiGiati
PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Η περιέργεια μας κάνει εξυπνότερους!

Δημοφιλή

Γιατί κάποιες εκκλησιαστικές γιορτές είναι κινητές;

Κατά κύριο λόγο, οι κινητές γιορτές σχετίζονται με την ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα, που και αυτή είναι μεταβαλλόμενη από χρόνο σε χρόνο. Για παράδειγμα, η γιορτή του Αγίου...

Ποια είναι τα 7 Μυστήρια της Εκκλησίας και τι συμβολίζουν;

Μυστήρια στη χριστιανική ορολογία είναι ιερές τελετές, με τις οποίες μεταδίδεται στον άνθρωπο η χάρη του Θεού. Αυτές οι ιερές τελετές στην Εκκλησία είναι...

Πότε ψάλλεται το “Ω γλυκύ μου έαρ”;

Το "Ω γλυκύ μου έαρ" είναι ένα από τα εγκώμια - μικρά τροπάρια, αγνώστου ποιητή - που ψάλλονται σε τρεις στάσεις (μέρη) κατά τη διάρκεια της ακολουθίας του Επιταφίου Θρήνου τη...

Δες κι Αυτό