Οι πυγολαμπίδες είναι τα πιο… λαμπερά έντομα του υπάρχουν στη φύση. Και κάθε φορά που τις βλέπουμε στις εξοχές κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος, μας εντυπωσιάζουν.
Η επιστήμη τις ονομάζει Λαμπυρίδες και τις κατατάσσει στην τάξη των κολεόπτερων. Γιατί όμως – και πώς – οι πυγολαμπίδες λαμπυρίζουν;
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, οι πυγολαμπίδες περιέχουν στην κοιλιά τους μια χημική ουσία που ονομάζεται λουσιφερίνη. Αυτή η ουσία, όταν ενώνεται με το οξυγόνο και με ένα ένζυμο που ονομάζεται λουσιφεράση, παράγει ένα χημικό φως.
Αυτό το είδος “φωτός” ονομάζεται Βιοφωταύγεια ή Βιοφωτισμός και είναι το φαινόμενο παραγωγής και έκλυσης ορατού φωτός από ζωντανούς οργανισμούς. Η διαδικασία αυτή επιτυγχάνεται μέσω χημικών αντιδράσεων και παρατηρείται σε πληθώρα διαφορετικών οργανισμών όπως βακτήρια, μύκητες, ψάρια και έντομα.
Το χημικά παραγόμενο φως στην κοιλιά των πυγολαμπίδων μπορεί να έχει χρώμα κίτρινο, πράσινο ή αχνό κόκκινο και το “ανάβουν” είτε για να προσελκύσουν ταίρι είτε για να προσελκύσουν λεία. Ή και τα δύο ταυτόχρονα… Σε κάποια είδη οι θηλυκές επιδίδονται συχνά σε κανιβαλισμό: λάμπουν για να δελεάσουν το αρσενικό και στη συνέχεια να το φάνε.
Υπάρχει επίσης ένας ακόμα λόγος για τον οποίο τα έντομα αυτά λαμπυρίζουν: Για να αποτρέπουν τους επίδοξους θηρευτές τους, καθώς με αυτόν τον τρόπο τους προειδοποιούν πως το σώμα τους περιέχει χημικές ουσίες που πιθανώς δεν είναι καθόλου νόστιμες…
Οι πυγολαμπίδες προτιμούν τα εύκρατα και τροπικά κλίματα, όπου έχουν βρεθεί περίπου 2.000 είδη. Πολλές απαντώνται σε έλη ή σε υγρές δασώδεις περιοχές. Σε πολλά είδη τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά μπορούν να πετούν, αλλά σε κάποια άλλα τα θηλυκά είναι ανίκανα πτήσης.