Γιατί είναι καλύτερα να λες πάντα την αλήθεια;

Λένε ότι η αλήθεια πονάει. Όμως το να λες την αλήθεια είναι μια φυσική αντίδραση, που σε απελευθερώνει χωρίς δεύτερη σκέψη. Το ψέμα, αντίθετα, θέλει τέχνη για να υφανθεί, απαιτεί ηθοποιία για να πετύχει, μπερδεύει το μυαλό και δημιουργεί προβλήματα, όταν αποκαλυφθεί. Αν λοιπόν σε προβληματίζουν οι συνέπειες της αλήθειας, θα ήταν προτιμότερο να ανησυχείς για τις συνέπειες του ψέματος. Γιατί όταν λες την αλήθεια, ωφελείσαι πολλαπλά:

Δεν χρειάζεται να θυμάσαι με αγωνία σε ποιον έχεις πει τι διακινδυνεύοντας να ρεζιλευτείς. Θέλει πολλή δουλειά και ενέργεια για να συντηρήσεις ένα παραμύθι, άρα λέγοντας την αλήθεια κάνεις οικονομία δυνάμεων.

Μειώνονται τα επίπεδα του στρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κοιμάσαι ήρεμα (με πιο ήσυχη συνείδηση), θρέφεσαι καλύτερα, δείχνεις πιο λαμπερός/η και υγιής, αντιμετωπίζεις ευκολότερα τα προβλήματα και αποκτάς καλύτερη αίσθηση του χιούμορ.

Η ειλικρίνεια τονώνει την αυτοπεποίθηση και είναι το κλειδί της αυτοεκτίμησης: Σε κάνει να νιώθεις υπερήφανος/η για την ακεραιότητά σου. Το ψέμα, αντίθετα, δημιουργεί κατάθλιψη. Εκτός και αν σε κάποιον έχει γίνει δεύτερη φύση.

Η αλήθεια χτίζει σχέσεις γερές και με διάρκεια. Όπως γνωρίζεις, η εξαπάτηση βάζει βόμβα στα θεμέλια κάθε τύπου σχέσης. Αντί δύο άνθρωποι να αναρωτιούνται καθημερινά «Tι είδους ψέμα θα ακούσω σήμερα;», είναι καλύτερα να έχουν το θάρρος να λένε και να ακούνε την αλήθεια.

Σε κάνει πιο πειστικό/ή στον λόγο, γιατί η αλήθεια είναι ό,τι πιο πιστευτό και ρεαλιστικό. Αν νομίζεις ότι σε κάποια περίπτωση μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, βρες καλύτερα έναν λειτουργικό τρόπο για να την πεις, παρά να προσπαθείς να εφεύρεις έναν μηχανισμό για να τη συγκαλύψεις.

Μπορεί και άλλοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά σου και να γίνουν πιο ειλικρινείς. Οπότε ο κόσμος γύρω σου θα αρχίσει να γίνεται καλύτερος κι εσύ θα καμαρώνεις ότι έχεις βάλει το λιθαράκι σου σε αυτό.

Σε βοηθάει να κερδίσεις τη φήμη του έντιμου ανθρώπου. Μπορεί να μην είσαι εκείνος/η που θα λέει αυτά που θέλουν οι άλλοι να ακούσουν, όμως θα περιστοιχίζεσαι από ανθρώπους που θέλουν να ξέρουν πάντοτε την αλήθεια και δεν βαυκαλίζονται με κοροϊδίες.

Τα ειλικρινή άτομα θεωρούνται, όπως είναι φυσικό, πιο αξιόπιστα στον κοινωνικό και εργασιακό τους κύκλο και κερδίζουν πιο εύκολα την υποστήριξη των άλλων.

Η αλήθεια σε σοβαρά ζητήματα και κρίσιμες καταστάσεις έχει βαθιά, θετική επίδραση στην κοινωνία.

Η απώλεια του σεβασμού και της εμπιστοσύνης που βιώνει ο ψεύτης, είναι χειρότερη συνέπεια από το να είχε πει την αλήθεια.

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, ακολούθησε τη σελίδα μας στο FACEBOOK:

Απορείς;

Δες Κι Αυτά