Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, 2020

Γιατί η παροιμία λέει: “Έχε τα πόδια σου ζεστά, την κεφαλή σου κρύα”; Ισχύει;

"Έχε τα πόδια σου ζεστά, την κεφαλή σου κρύα και την κοιλιά σου αλαφρή (ή τον στόμαχόν σου ελαφρύ), γιατρού δεν έχεις χρεία", λέει η γνωστή ελληνική παροιμία. Είναι σοφή; Υπάρχει επιστημονική...

Πού οφείλονται τα “φτερουγίσματα” που νιώθουμε στο στήθος;

Νιώθεις  φτερουγίσματα ή χτυπήματα στο στήθος; Είναι συχνά παθολογικά συμπτώματα στον ελληνικό πληθυσμό, μας διαβεβαιώνει η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Και εξηγεί τι τα προκαλεί:

“Οι ασθενείς αποδίδουν το σύμπτωμα στην καρδιά τους και αισθάνονται ιδιαίτερα ανήσυχοι, όταν την ακούν να χτυπά δυνατά ή να φτερουγίζει παράδοξα. Το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο μπορεί να είναι παροδικό ή συνεχές, να εκλύεται ή όχι από ερεθίσματα όπως είναι η αλλαγή της στάσης του σώματος, η άσκηση, το φαγητό.

Παρά το γεγονός ότι το αίσθημα παλμών μπορεί να οφείλεται σε καρδιολογικά αίτια, στο 60% των περιστατικών τα αισθήματα φτερουγίσματος ή χτυπημάτων δεν είναι καρδιακής αιτιολογίας”, επισημαίνει η γιατρός.

Τα αίτια των δυσάρεστων αυτών συμπτωμάτων είναι:

Παράγοντες της καθημερινότητας: Με πιο συχνούς το έντονο στρες και την υπερκόπωση.

Τοξικές ουσίες και φάρμακα: Η κοκαΐνη και το αλκοόλ είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Καρδιακά αίτια, όπως οι αρρυθμίες και η πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας.

Νοσήματα και παθολογικές καταστάσεις εκτός της καρδιάς: Κάθε νόσημα ή παθολογική κατάσταση που προκαλεί υπερδυναμική κυκλοφορία, μεταβάλλει το ορμονικό περιβάλλον του σώματος, προκαλεί νευροφυτική ευαισθησία ή αλλοιώσεις σε δομές που γειτνιάζουν με το μυοκάρδιο, προκαλούν φτερουγίσματα στο στήθος. Εδώ υπάγονται και οι παθολογικές καταστάσεις του θωρακικού τοιχώματος, που συνοδεύονται από ακούσιες μυϊκές συσπάσεις. Τυπικά παραδείγματα είναι η εμμηνόπαυση, οι μάζες του μεσοθωρακίου, η συστηματική μαστοκυττάρωση.

Ψυχιατρικές διαταραχές: Ποικίλες ψυχιατρικές διαταραχές (π.χ. κρίση πανικού, αγοραφοβία) συνοδεύονται από φτερουγίσματα στο στήθος λόγω αυξημένης δραστηριοποίησης νευροφυτικών αντανακλαστικών».

Σε κάθε περίπτωση η γιατρός συστήνει ιατρική εξέταση, ώστε να βρεθεί το αίτιο που προκαλεί το σύμπτωμα και να δοθεί στον ασθενή η κατάλληλη θεραπεία.

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΛΥΝΕΙΣ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΟΥ;

Κάνε εγγραφή στο NEWSLETTER μας και θα έχεις τις απαντήσεις.