Τα ντρέσινγκς (όπως είναι παγκοσμίως γνωστές οι σάλτσες που “ντύνουν” ένα φαγητό) παίζουν σημαντικό ρόλο στον γευστικό εμπλουτισμό πολλών ειδών σαλάτας. Μάθε νόστιμες λεπτομέρειες και μια απλή συνταγή, για να απογειώσεις τη νοστιμιά στο πιάτο σου.
Ένα από τα βασικότερα συστατικά των ντρέσινγκς είναι το λάδι, το οποίο πρέπει να είναι πάντα εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο.
Τα ντρέσινγκς τύπου βινεγκρέτ συνήθως συνδυάζονται με πράσινα λαχανικά και ανάμεικτες σαλάτες (π.χ ζυμαρικά, όσπρια και λαχανικά), ενώ τα ζεστά ντρέσινγκς προσδίδουν πλούσια γεύση σε βραστά λαχανικά αλλά και ψάρια, κοτόπουλο και κρέας.
Το λάδι και το ξίδι, όταν αναμειγνύονται, θα πρέπει το ένα να συμπληρώνει γευστικά το άλλο. Η πλούσια υφή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ταιριάζει με ξίδι μπαλσάμικο. Για άλλες κατηγορίες λαδιών (π.χ. από ξηρούς καρπούς) μπορείς να πειραματιστείς με άλλα είδη ξιδιού, όπως φρούτων.
Το κλασικό ντρέσινγκ παραδοσιακά παρασκευάζεται προσθέτοντας 1 μέρος ξίδι σε 3 μέρη λαδιού.
Σημαντικό είναι να βρίσκονται όλα τα συστατικά σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να αναμειχθούν ομοιόμορφα.
Πώς θα φτιάξεις ντρέσινγκ:
Βάζεις σε ένα μπολ 2 κ.σ (κουτάλια σούπας) ξίδι με 2 κ.γ (κουταλάκια γλυκού) μουστάρδα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Χτυπάς με σύρμα για να αναμειχθούν καλά τα υλικά.
Προσθέτεις σταδιακά 6 κ.σ λάδι χτυπώντας συνεχώς, μέχρι το ντρέσινγκ να γίνει απαλό και να δέσει.