Πώς θα αξιοποιήσεις τις πνευματικές σου δυνάμεις για να μεγαλουργήσεις;

Μπορεί η ευημερία να μας συντροφεύει κάθε μέρα; Το οπλοστάσιο του εγκεφάλου βρίσκεται σε ετοιμότητα περιμένοντας να το αξιοποιήσουμε για να μας υποστηρίξει. Τα όπλα του έχουν απίστευτη δύναμη και είναι αυτά που μπορούν να μας κάνουν να μεγαλουργήσουμε.

Η δύναμη των πεποιθήσεων

Συχνά μας καταπλήσσουν αυτά που μπορούμε να κάνουμε, αν απλώς το πιστέψουμε. Γι΄ αυτό και η προσεκτική επιλογή των πεποιθήσεών μας είναι τόσο σημαντική. Είναι ίσως ό,τι πιο ισχυρό διαθέτει ο εγκέφαλος, ένα πραγματικό εφαλτήριο για θετικές εξελίξεις.

Η δύναμη της προσδοκίας

Χρειάζεται να την εξασκήσεις στους άλλους και οι άλλοι σε σένα. Όπως έχει παρατηρηθεί, αυτό που πιστεύεις και περιμένεις από κάποιον, συχνά επηρεάζει την απόδοσή του. Αν έχεις υψηλές προσδοκίες για τις ικανότητες των αγαπημένων σου, τους βοηθάς να γίνουν καλύτεροι και εκείνοι – αντίστοιχα – εσένα οδηγώντας ο ένας τον άλλον στην οικογενειακή ευτυχία.

Η δύναμη της προετοιμασίας

Έχει αποδειχτεί πως βιώνουμε ό,τι περιμένουμε. Όπως έχει δείξει σχετική μελέτη, αν πάρεις ένα τονωτικό χάπι (το οποίο στην πραγματικότητα είναι ηρεμιστικό), θα αισθανθείς διέγερση και τόνωση, επειδή αυτό έχεις προετοιμαστεί να βιώσεις. Ακόμα και η Αμερικανική Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναγνωρίζει ότι κάποιος μπορεί να ωφεληθεί ακόμα και από ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Άρα είμαστε σε θέση να ελέγξουμε θαυμάσια τη βιοχημική σύνθεσή μας.

Η δύναμη της φαντασίας

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο: Αν με τη φαντασία σου φέρεις μια κατάσταση στο μυαλό σου και τη ζήσεις όσο πιο ρεαλιστικά μπορείς (π.χ. ότι κάνεις έντονη γυμναστική), ο εγκέφαλος είναι πρόθυμος να ενεργοποιήσει το νευρικό σύστημα και τις λοιπές σωματικές λειτουργίες για να σου δώσει το ίδιο αποτέλεσμα που θα είχες αν τη ζούσες πραγματικά. Με τον ίδιο επιτυχημένο τρόπο, όπως έχουν αποδείξει σχετικά πειράματα, γίνονται και άλλα θαυμαστά πράγματα.

Η δύναμη της διανοητικής πρόβας

Αποτέλεσε ένα από τα πιο δυνατά και αποτελεσματικά όπλα της ρωσικής ολυμπιακής γυμναστικής ομάδας τα χρόνια που σάρωνε τα μετάλλια. Με τη βοήθεια ψυχολόγων οι αθλητές δεν προετοίμαζαν μόνο το σώμα τους για ένα χρυσό μετάλλιο αλλά και το μυαλό τους κάνοντας διαρκείς διανοητικές πρόβες επιτυχίας. Άρα και η ευτυχία θέλει τον οραματισμό της.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πόσα γραμμάρια ζυγίζει ο εγκέφαλός μας;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσα γραμμάρια ζυγίζει ο εγκέφαλός σου; Δύσκολο βέβαια να το μάθεις, αν δεν τον βάλεις στη ζυγαριά. Ωστόσο...

Τι είναι η Ουτοπία;

Ουτοπία (utopia) σημαίνει κάτι ανέφικτο, κάτι εκτός πραγματικότητας. Μπορεί να είναι ένας φανταστικός...

Γιατί η παροιμία λέει “Έχε τα πόδια σου ζεστά, την κεφαλή σου κρύα”; Ισχύει;

"Έχε τα πόδια σου ζεστά, την κεφαλή σου κρύα και την κοιλιά σου αλαφρή (ή τον στόμαχόν σου ελαφρύ), γιατρού δεν έχεις χρεία", λέει η γνωστή ελληνική παροιμία. Είναι σοφή; Υπάρχει επιστημονική...

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πού βρίσκεται στο σώμα μας ο “δεύτερος” εγκέφαλός μας;

Αυτός ο "δεύτερος" εγκέφαλος, σε επικοινωνία με τον εγκέφαλο στο κεφάλι μας, παίζει καθοριστικό ρόλο σε ορισμένες ασθένειες στο σώμα μας και στη συνολική ψυχική υγεία μας. Επομένως, αυτή...

Τι καλό θα σου συμβεί, αν αλλάζεις συχνά τις καθημερινές διαδρομές σου;

Ακολουθείς καθημερινά συγκεκριμένη διαδρομή για να πας στη δουλειά, στο σούπερ μάρκετ ή σε κάποια φιλικά σπίτια; Και την έχεις μάθει τόσο καλά, ώστε μπορείς να την κάνεις ακόμα και με… κλειστά μάτια; Άλλαξέ την!

Πώς οι κινήσεις των δαχτύλων μας καθυστερούν τη γήρανση του εγκεφάλου μας;

Όλοι μπορούμε να παίξουμε την αναζωογόνηση του εγκεφάλου μας στα δάχτυλα (των χεριών)! Οι νευροεπιστήμονες λένε ότι οι κινήσεις που κάνουμε με τα δάχτυλα ευεργετούν τον εγκέφαλο και καθυστερούν τη γήρανσή του!

Γιατί σε ψηλοτάβανο δωμάτιο σκεφτόμαστε πιο ελεύθερα και εμπνευσμένα;

Οι διακυμάνσεις στο ύψος του ταβανιού ενός δωματίου μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλό μας με πολλούς τρόπους. Συγκεκριμένα, επιδρούν στο πώς αισθανόμαστε...