Αλάτι + σόδα: Πού κάνουν… γυαλιστικά θαύματα;

Το αλάτι έχει εξαιρετική καθαριστική δράση. Επιπλέον κάνει χρυσή δουλειά – σε συνδυασμό με τη μαγειρική σόδα – στο γυάλισμα ασημένιων κοσμημάτων και αντικειμένων που έχουν θαμπώσει ή μαυρίσει από τον χρόνο.

Πώς γίνεται ο καθαρισμός

Αν θέλεις να καθαρίσεις ασημένια κοσμήματα, θα καλύψεις με ένα φύλλο αλουμινόχαρτου τον πάτο και τα τοιχώματα ενός γυάλινου ή πλαστικού σκεύους (στο μέγεθος ενός μεγάλου μπολ). Μπορείς, αν έχεις, να χρησιμοποιήσεις και αλουμινένιο σκεύος.

Θα προσθέσεις δύο κούπες ζεστό νερό, μια κουταλιά της σούπας αλάτι χοντρό και μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα.

Θα βυθίσεις τα κοσμήματα μέσα στο διάλυμα και θα τα αφήσεις για λίγη ώρα. Μόλις καθαρίσουν, θα τα βγάλεις από το νερό και θα τα σκουπίσεις με ένα μαλακό πανί ώσπου να γυαλίσουν.

Για άλλα πιο ογκώδη ασημένια αντικείμενα θα χρησιμοποιήσεις μεγαλύτερο σκεύος (ώστε να τα χωράει) – μπορείς να το κάνεις και στον νεροχύτη της κουζίνας καλύπτοντάς τον με αλουνινόχαρτο – και τις διπλάσιες ποσότητες από τα παραπάνω υλικά ακολουθώντας την ίδια διαδικασία καθαρισμού και γυαλίσματος.

Προσοχή: Πριν επιχειρήσεις να καθαρίσεις κοσμήματα και ασημικά με αυτή τη μέθοδο, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι είναι ασημένια και όχι επάργυρα. Αν είναι επάργυρα, ενδέχεται να φύγει το ασήμι που τα καλύπτει και να αποκαλυφθεί το μέταλλο πάνω στο οποίο έχει γίνει η επαργύρωση, οπότε θα καταστραφούν.

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, ακολούθησε τη σελίδα μας στο FACEBOOK:

Απορείς;

Δες Κι Αυτά